Ο Πούτιν, το δημοψήφισμα και οι “τριάκοντα τύραννοι”: Όταν η Σπάρτη κέρδισε τον πόλεμο εναντίον της Αθήνας

FILE PHOTO: Συγγενείς αποχαιρετούν σε Ρώσους που επιστρατεύθηκαν για τα μέτωπα της Ουκρανίας. EPA, ANATOLY MALTSEV




Του ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Γυρνάμε πίσω στον χρόνο και στο τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου. Τότε που η Σπάρτη ως νικήτρια εναντίον της Αθήνας, συνθηκολογούσε με την δεύτερη, για να τελειώσει έναν πόλεμος με διάρκεια 27 ολόκληρων χρόνων.

Οι όροι της συνθηκολόγησης, ήθελαν μια αποστρατικοποιημένη Αθήνα, με Κυβέρνηση που θα έβαζαν οι Σπαρτιάτες. Τότε ήταν που το Δημοκρατικό πολίτευμα των Αθηνών, θα το επισκίαζε η τυραννία, μασκαρεμένη, ως Δημοκρατία.

Μια Ολιγαρχική Κυβέρνηση 30 ατόμων, αναλαμβάνει την Εξουσία με εντολή του Σπαρτιάτη Στρατηγού Λύσανδρου. Το χρονικό αυτής της αλλαγής όμως, έχει μέγιστη σημασία για την συνέχεια.

  • Όταν οι Σπαρτιάτες, ζήτησαν από τους Αθηναίους εν ολίγοις, να αλλάξουν το πολίτευμα τους, οι Αθηναίοι αντέδρασαν. Η δράση όμως αυτή, έφερε την αντίδραση των νικητών, που έδωσαν στην πολίτες της Αθήνας να καταλάβουν, πως αν η αλλαγή δεν γινόταν ομαλά, θα γινόταν με την βία.

Τριάντα άτομα, θα <εκλέγονταν>, για να αναλάβουν τις διαδικασίες αλλαγής του Πολιτεύματος, από Δημοκρατία, σε Ολιγαρχία. Ο λαός της Αθήνας, θα είχε δικαίωμα να <ψηφίσει>, μόλις τους 10 από τους 30 νέους Άρχοντες.

Και έτσι ξαφνικά, προσγειωνόμαστε στον Σεπτέμβριο του 2022, που Ανατολικά της Ουκρανίας, η Δημοκρατία και η ελευθερία, στήνονται στα πέντε μέτρα. Το περιβόητο δημοψήφισμα, έγινε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όπου ήθελαν τους ψηφοφόρους να συνοδεύονται από ένοπλους στρατιώτες στον δρόμο προς την κάλπη.

Έτσι και στην Αρχαία Αθήνα! Οι Τριάκοντα Τύραννοι, όπως ονομάστηκαν στην συνέχεια, μπορεί να <εκλέχθηκαν>, αλλά η τύπου δημοκρατική εκλογή τους, ήθελε τους Αθηναίους να πηγαίνουν στην κάλπη, όταν ένοπλοι στρατιώτες τους φρουρούσαν, ή όπως ονομάζεται σήμερα, τους <πρόσεχαν>!

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε μέσα σε όλα αυτά όμως, είναι ότι οι Τριάκοντα τύραννοί άντεξαν ως Άρχοντες στην Αθήνα, μόλις 8 μήνες και ο Λύσανδρος που τους επέβαλε, έχασε αργότερα την εύνοια και την υποστήριξη της Σπάρτης!

Μη έχοντας καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ανατολική Ουκρανία τελικά, περιμένουμε να δούμε,  αν η Ρωσία και ο Πούτιν, θα σπάσουν το ρεκόρ του Λύσανδρου και των Τριάκοντα τύραννων και θα αντέξουν περισσότερο στις περιοχές που ενδεχομένως, παράνομα να προσαρτήσουν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Οι Ουκρανοί, “σπρώχνουν” προς την έξοδο τον Ρώσο εισβολέα: Ποιος γνωρίζει όμως, το μέλλον του πολέμου;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: