Ο Ερντογάν κλιμακώνει και με τις ΗΠΑ: Νομίζει ότι με μέτρα κατά της οχύρωσης των νησιών θα στήσει νέο σκηνικό στο Αιγαίο

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Liberal

Η επιλογή της τουρκικής κυβέρνησης να φέρει στο τραπέζι της συνεδρίασής του Υπουργικού Συμβουλίου, υπο τον Ταγίπ Ερντογάν, θέμα λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του «παράνομου» εξοπλισμού των ελληνικών νησιών, κίνηση που έρχεται μετά την επίμονη έγερση ζητήματος αποστρατικοποίησης τους τελευταίους μηνες και ενώ συνεχίζονται οι εκατοντάδες πτήσεις κατασκοπευτικών UAV’s στο Αιγαίο, αποκαλύπτουν τις προθέσεις της Άγκυρας να στήσει σκηνικό έντασης επι του πεδίου.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική Σαμπάχ το υπουργικό συμβούλιο θα συζητούσε την ανάπτυξη θωρακισμένων οχημάτων στα νησιά που εχουν την υποτιθέμενη υποχρέωση αποστρατικοποίησης και στην διάρκεια του ο Ταγίπ Ερντογαν θα αναφερθεί στην ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η Σαμπάχ επίσης ανέφερει ότι στην συνεδρίαση θα εξέταζαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Τουρκία για τις «παραβιάσεις εκ μέρους της Ελλάδας της δήθεν υποχρέωσης αποστρατικοποίησης αλλά και για τις «επαναπροωθήσεις» παράτυπων μεταναστών.

  • Το έδαφος έχει στρωθεί μετά την προχθεσινή δημοσίευση από το τουρκικό πρακτορείο Ανατολου αεροφωτογραφιών που εμφάνιζαν δύο ελληνικά μεταγωγικά να αποβιβάζουν σε Λέσβο και Χίο θωρακισμένα οχήματα(κατι που δεν έχει επιβεβαιωθεί από ελληνικής πλευράς).

Οι φωτογραφίες σύμφωνα με την Άγκυρα έχουν ληφθεί από τουρκικό UAV, σε μια από τις δεκάδες ημερήσιες και νυκτερινές πτήσεις που πραγματοποιούν εντος του FIR Αθηνών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο αξιωματούχος της εταιρίας TAI UAV Ομερ Γιλντίζ δήλωνε ότι το νέο UAV Aksungur που παραδόθηκε πριν μερικούς μήνες στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχει την δυνατότητα να καταγράφει κάθε κίνηση στα νησιά και να καταγράφει μέρα και νύκτα ακόμη και ένα απλό όπλο στα χέρια ενός ατόμου από απόσταση 8χλμ.

Η τουρκική πλευρά με δημοσιεύματα ήδη από χθες έσπευσε να ισχυρισθεί ότι τα θωρακισμένα που μεταφέρονται στα νησιά είναι αμερικανικής κατασκευής και προέρχονται από τον μεγάλο αριθμό θωρακισμένων που έχουν μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη.

Ο στόχος είναι προφανής, όχι μονο να κατηγορήσουν την Ελλάδα για παραβίαση των Διεθνών Συνθηκών και για πρόκληση έντασης αλλά και να φέρουν σε δύσκολη θέση τους Αμερικανούς επιχειρώντας ετσι να υπονομεύσουν και την ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία.

Η επιμονή στην έγερση του ζητήματος της δήθεν αποστρατικοποίησης την οποία μάλιστα έχει συνδέσει ευθέως με το καθεστώς της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Πιθανότατα ο Ερντογάν θέλει να χρησιμοποιήσει το ζήτημα αυτό ως εργαλείο προκειμένου να απαντήσει σε πιθανές πιέσεις η παραινέσεις των ευρωπαίων στην συνάντηση της Πράγας ,θέλει να το προβάλει στο παζάρι με τους Αμερικανούς με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται την συνεργασία με τις ΗΠΑ για να παραβιάζει διεθνείς υποχρεώσεις και να προκαλέσει ένταση στο Αιγαίο.

Όμως ταυτόχρονα δημιουργεί και το πολιτικό -διπλωματικό πλαίσιο για πρόκληση επεισοδίου επι του πεδίου (με πιο πιθανό σενάριο την απόπειρα παρεμπόδισης ελληνικού πολεμικού σκάφους να προσεγγίσει δήθεν αποστρατικοποιημένο νησί) την ευθύνη του οποίου θα σπεύσει να αποδώσει στην Ελλάδα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το φάντασμα της ακροδεξιάς πλανάται πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο: Είναι κατάντια για την Ευρώπη και τις χώρες της η “αποκατάσταση” του φασισμού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: