Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνείται να παίξει το ανθελληνικό παιγνίδι ενός …”άμοιρου” Τούρκου δημοσιογράφου

Pentagon Press Secretary Brigadier General Pat RyderAir Force Col. Patrick S. Ryder addresses the media during a press briefing at the Pentagon, Washington, D.C.. Photo by Petty Officer 2nd Class James K. Lee, U.S. Navy photo




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Ουάσιγκτον

Δια του εκπροσώπου του, το αμερικανικό Πεντάγωνο κρατά μεγάλη απόσταση από τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της Άγκυρας, σύμφωνα με τους οποίους η Ελλάδα έχει χρησιμοποίησει το ρωσικό σύστημα S-300 για να στοχοποιήσει δήθεν τουρκικά μαχητικά που πετούσαν πάνω από το Αιγαίο.

Ως γνωστό, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε κινηθεί στην ίδια γραμμή. Ούτε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε υιοθετήσει τους έωλους ισχυρισμούς της Τουρκίας.

ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ότι χθες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με δήλωση του στην ΕΡΤ (Λένα Αργύρη), στην Hellas Journal (Μιχάλης Ιγνατίου) και το ΑΠΕ-ΜΠΕ (Πέτρος Κασφίκης), άδειασε κυριολεκτικά τον εθνικιστή πρόεδρο της Τουρκίας.

“Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά (σ.σ.: που αμφισβητεί ο Ταγίπ Ερντογάν) ΔΕΝ αμφισβητείται”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν, ότι “η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται”.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του εκπροσώπου Τύπου στο Πεντάγωνο, ο ανταποκριτής του κρατικού πρακτορείου της Τουρκίας Anadolu ρώτησε τον στρατηγό Pat Ryder για την υποτιθέμενη στοχοποίηση των μαχητικών από το σύστημα S-300.

Όταν ο στρατηγός αρνήθηκε να δώσει βάση σε αυτές τις αστήρικτες και απαράδεκτες καταγγελίες, ο “φτωχός’ Τούρκος ανταποκριτής τον ρώτησε για το ποια θα ήταν η αντίδραση της Αμερικής στο υποθετικό σενάριο όπου αμερικανικά μαχητικά θα δέχονταν παρενόχληση στον ουρανό συμμαχικής χώρας.

Όμως, και στην δεύτερη προσπάθεια του Τούρκου απολογητή τουνΕρντογάν, ο στρατηγός Ryder σημείωσε ότι πρόκειται για ένα καθαρά υποθετικό σενάριο και περιορίστηκε να υπενθυμίσει ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ βρίσκεται σε επικοινωνία με τους ομολόγους του της Τουρκίας και της Ελλάδας, έχει υπογραμμίσει την ανάγκη μείωσης των εντάσεων στο Αιγαίο.

  • Η Συνέντευξη Τύπου του Στρατηγού Pat Ryder στο Πεντάγωνο:

Ερώτηση: Στρατηγέ, την τελευταία εβδομάδα, είδαμε Έλληνες να χρησιμοποιούν τους S-300 για να κλειδώσουν τουρκικά αεροσκάφη που εκτελούσαν αποστολή του ΝΑΤΟ. Είναι μια αποδεκτή συμπεριφορά για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά όταν σκεφτείτε ότι η αποστολή ήταν αποστολή του ΝΑΤΟ;

Στρατηγός RYDER: Ναι, ευχαριστώ για την ερώτηση, Κασίμ. Αυτό που θα σας έλεγα είναι ότι γνωρίζω αυτά τα δημοσιεύματα, αλλά δεν έχω καμία πληροφορία να παράσχω από εδώ.

Ερώτηση: — πολιτική — για παράδειγμα, ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών εκτελεί επίσης πολλές αποστολές όπως αυτή, ξέρετε, πάνω από τους ουρανούς των εταίρων, στους ουρανούς των εταίρων. Πιστεύετε ότι, εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα ήταν αποδεκτό;

Στρατηγός RYDER: Λοιπόν, δεν θέλω να μπω σε υποθετικά σενάρια, σωστά; Αυτό που θα σας έλεγα είναι ότι ο υπουργός (Λόιντ) Όστιν έχει συνομιλήσει στο παρελθόν τόσο με τους Τούρκους όσο και με τους Έλληνες ομολόγους του και τόνισε την ανάγκη για συνεχείς προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στο Αιγαίο μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Οπότε θα το άφηνα έτσι. Ευχαριστώ.

Η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις ερωτήσεις στην ΕΡΤ και της Hellas Journal, ακολουθεί:

Σε μια συγκυρία όπου η Ρωσία έχει εισβάλει σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαιτέρως αντιπαραγωγικές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ να συνεργάζονται για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται.

Επικό το άδειασμα στον Ερντογάν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά ΔΕΝ αμφισβητείται…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: