Ο Μπερλουσκόνι δίνει άφεση αμαρτιών στον Πούτιν: Τον έσπρωξαν στον πόλεμο τα media και οι εθνικιστές της κυβέρνησής του

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε προεκλογική συγκέντρωση του προεκλογικού συνασπισμού της Τζόρτζια Μελόνι, στη Ρώμη. EPA, GIUSEPPE LAMI




Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπερασπίστηκε την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ο ηγέτης της Ρωσίας «σπρώχτηκε» στη σύγκρουση.

Ο 85χρονος Μπερλουσκόνι, είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα προορίζονταν να αντικαταστήσουν την κυβέρνηση με «αξιοπρεπείς ανθρώπους» και μετά να φύγουν.

Ο τρεις φορές Ιταλός πρωθυπουργός είναι μακροχρόνιος  σύμμαχος του Ρώσου Προέδρου.

Αυτό το Σαββατοκύριακο το κόμμα του αναμένεται να αναλάβει την εξουσία ως μέρος του δεξιού συνασπισμού που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των γενικών εκλογών στην Ιταλία.

Ένα αφήγημα που ισχυρίζονταν ότι η ουκρανική κυβέρνηση έσφαζε ρωσόφωνους στα ανατολικά της χώρας δημιουργήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης στη Μόσχα, δήλωσε ο  Μπερλουσκόνι στην ιταλική τηλεόραση.

Είπε ότι το αφήγημα, που προωθείται από αυτονομιστικές δυνάμεις και εθνικιστές πολιτικούς στη ρωσική κυβέρνηση, δεν άφησε στον Πούτιν άλλη επιλογή από το να εξαπολύσει μια περιορισμένη εισβολή.

«Ο Πούτιν ωθήθηκε από τον ρωσικό πληθυσμό, από το κόμμα του και από τους υπουργούς του να εφεύρει αυτή την ειδική επιχείρηση», είπε.

«Τα στρατεύματα επρόκειτο να εισβάλουν, να φτάσουν στο Κίεβο σε μια εβδομάδα, να αντικαταστήσουν την κυβέρνηση Ζελένσκι με αξιοπρεπείς ανθρώπους και μια εβδομάδα αργότερα να επιστρέψουν», πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι.

«Αντίθετα βρήκαν μια απροσδόκητη αντίσταση, η οποία στη συνέχεια τροφοδοτήθηκε από όπλα κάθε είδους από τη Δύση».

Ο Μπερλουσκόνι υπήρξε επί σειρά ετών  θαυμαστής του Πούτιν με τον οποίο είχε μοιραστεί και διακοπές για σκι στο Σότσι.

Ωστόσο, τον Απρίλιο, καταδίκασε την εισβολή και είπε ότι ήταν «βαθιά απογοητευμένος και λυπημένος» από τη συμπεριφορά του Πούτιν, προσθέτοντας ότι «οι σφαγές αμάχων στη Μπούτσα και σε άλλες τοποθεσίες είναι πραγματικά εγκλήματα πολέμου».

Ο ηγέτης του κόμματος Forza Italia διεξάγει προεκλογική εκστρατεία ως μέρος του δεξιού συνασπισμού ενόψει των γενικών εκλογών της Κυριακής.

Το κεντροδεξιό κόμμα του είναι ο μικρότερος εταίρος της συμμαχίας, της οποίας ηγούνται οι σκληροπυρηνικοί ακροδεξιοί “Αδελφοί της Ιταλίας” της Τζόρτζια Μελόνι και το λαϊκιστικό κόμμα “Λέγκα του Βορρά”  του Ματέο Σαλβίνι.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μπλοκ θα κερδίσει την πλειοψηφία.

Παρά τη φιλία του Μπερλουσκόνι στο παρελθόν με τον Πούτιν και την κριτική του Σαλβίνι για τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, η Μελόνι, η οποία αναμένεται να ηγηθεί οποιασδήποτε πιθανής κυβέρνησης, έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την υποστήριξη της Ιταλίας στην Ουκρανία.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας σύγκρουσης που στοχεύει στην αναμόρφωση της παγκόσμιας τάξης», είπε νωρίτερα αυτό το μήνα. «Έτσι πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη».

Με πληροφορίες από BBC

Φον ντερ Λάιεν για ιταλικές εκλογές: Θα συνεργαστούμε με όποια δημοκρατική κυβέρνηση είναι πρόθυμη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: