Νέο κύμα φυγής από τη Ρωσία: Θέλουν να αποφύγουν την επιστράτευση * Ανάρπαστα τα εισιτήρια για εξωτερικό [videos]

FILE PHOTO: Νεαρός Ρώσος μπροστά σε μαγαζί με αναμνηστικά στη Μόσχα. EPA/YURI KOCHETKOV




Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι εγκατέλειψαν μετά τις 24 Φεβρουαρίου την Ρωσία – ημέρα εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία – για να αποφύγουν ενδεχόμενη επιστράτευση.

Συνολικά ένα εκατομμύριο αναφέρουν διάφορες πηγές είναι οι Ρώσοι που έφυγαν από τη χώρα, πολλοί απ’ αυτούς για να δουλέψουν και να ζήσουν σε άλλες χώρες. Κυρίως στον νότιο Καύκασο και την Ευρώπη.

Τώρα, όπως λένε σχολιαστές στην The Moscow Times, αναμένεται νέο και μεγαλύτερο κύμα φυγής καθώς σήμερα ο Βλαντιμίρ Πουτιν ανακοίνωσε “μερική επιστράτευση” για να καλύψει τις μεγάλες απώλειές του στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Έναν πόλεμο που επισήμως δεν έχει κηρύξει, αφού επιμένει στον όρο “ειδική επιχείρηση”.

Ο Πούτιν, στο πολυαναμενόμενο διάγγελμά του, είπε ότι οι σχετικές διαδικασίες στρατολόγησης αρχίζουν «από σήμερα», φανερώνοντας πόσο επείγουσα είναι πλέον η κατάσταση για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Η επιστράτευση, είπε, θα αφορά όσους ανήκουν στις εφεδρείες και όχι τον γενικό πληθυσμό.

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε ακόμη εντολή να εξισωθεί το νομικό καθεστώς των εθελοντών στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας με το κανονικό στρατιωτικό προσωπικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κάτι που ουσιαστικά αποτελεί απορρόφηση των φιλορώσων αυτονομιστών στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Το νέο αναμενόμενο κύμα φυγής, επιβεβαιώνεται εμμέσως από την είδηση που μεταδίδει το  Reuters και σύμφωνα με την οποία η Λετονία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία, ανακοίνωσε  ότι δεν πρόκειται να προσφέρει καταφύγιο σε κανέναν Ρώσο που εγκαταλείπει την χώρα του για να αποφύγει την επιστράτευση.

  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς έκανε την ανακοίνωση σε tweet την Τετάρτη, επικαλούμενος ανησυχίες για την ασφάλεια.

Οι τιμές των εισιτηρίων για προορισμούς συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης εκτοξεύτηκαν μετά το διάγγελμα του Πούτιν, με ορισμένες εταιρείες να αναφέρουν ότι ήδη έχουν ξεπουλήσει όλα τα εισιτήρια.

Μέσα σε λίγες ώρες σχεδόν όλες οι πτήσεις από τη Ρωσία προς διαθέσιμους προορισμούς εξωτερικού εξαντλήθηκαν .

  • Οι πτήσεις από τη Μόσχα προς τις πρωτεύουσες της Γεωργίας, της Τουρκίας και της Αρμενίας για τις 21 Σεπτεμβρίου δεν ήταν διαθέσιμες μέσα σε λίγα λεπτά από την ανακοίνωση του Πούτιν, σύμφωνα με τον κορυφαίο ιστότοπο σχεδιασμού ταξιδιών της Ρωσίας aviasales.ru.Μέχρι το μεσημέρι ώρα Μόσχας, οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα προς το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν είχαν επίσης σταματήσει να εμφανίζονται στον ιστότοπο.

Με τις φήμες για κλείσιμο των συνόρων να φουντώνουν, οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι και η ναυαρχίδα της αεροπορικής εταιρείας Aeroflot δήλωσαν ότι δεν είχαν «ακόμη» διαταχθεί να απαγορεύσουν σε άνδρες ηλικίας 18 έως 65 ετών να αγοράζουν εισιτήρια.

Δεν αποκλείει κλείσιμο συνόρων το Κρεμλίνο…

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων για να αποτραπεί έξοδος πολιτών που θα θελήσουν να αποφύγουν την επιστράτευση, μετά τις αναφορές για αύξηση των πωλήσεων εισιτηρίων απλής μετάβασης εκτός χώρας.

Ερωτηθείς αν η Ρωσία θα κλείσει τα σύνορά της για αυτούς που υπόκεινται σε επιστράτευση, ο Πεσκόφ απάντησε: “Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση (…) Υπάρχουν διατάξεις γι’αυτό στους ισχύοντες νόμους”.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε επίσης ότι η ρωσική κυβέρνηση θα καθορίσει σύντομα σε ποιους πολίτες θα επιτρέπεται να ζητήσουν αναβολή κατά την μερική επιστράτευση.

Πώς προσπαθούν να αποφύγουν την επιστράτευση

Πριν από την ανακοίνωση του αρχηγού του Κρεμλίνου, νεαροί Ρώσοι που είχαν μετακομίσει πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη είπαν στους The Moscow Times ότι ανησυχούσαν ότι έφεδροι θα μπορούσαν να σταλούν παράνομα για να πολεμήσουν την Ουκρανία ή ακόμη και ότι η ρωσική νομοθεσία θα μπορούσε να αλλάξει για να επιτρέψει μια ευρύτερη επιστράτευση ή την ανάπτυξη στρατεύσιμων στο εξωτερικό .

Για να διασφαλιστεί ότι δεν θα κληθούν, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραμείνουν στο εξωτερικό μέχρι τα 27α γενέθλιά τους, οπότε δεν θα είναι πλέον επιλέξιμοι για στρατολογία. 

  • Ωστόσο, υπό καθεστώς μερικής στράτευσης, και όσοι είναι άνω των 27 ετών ενδέχεται να κινδυνεύουν τώρα να κληθούν. 

Αρκετοί Ρώσοι σε ηλικία στρατολόγησης στην Κωνσταντινούπολη αρνήθηκαν να μιλήσουν στους The Moscow Times από φόβο μήπως τραβήξουν την προσοχή των ρωσικών αρχών.

Ένας νεοφερμένος  από τη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον είπε στους The Moscow Times ότι δύο γνωστοί τους σκοτώθηκαν στην Ουκρανία.

Μετά από δύο μήνες στην Κωνσταντινούπολη, ο Άλεξ, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό του για λόγους ασφαλείας, επέστρεψε για λίγο στη Ρωσία για να ανανεώσει το διαβατήριό του — αλλά επειδή νέα διαβατήρια εκδίδονται μόνο σε άνδρες που δεν έχουν ολοκληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία εάν έχουν πιστοποιητικό εξαίρεσης. αντιμετώπισε προβλήματα.

Μετά την απόρριψη της προσφυγής του για ιατρική εξαίρεση, ο Αλέξ βρέθηκε σε δικαστική διαμάχη για την αποφυγή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

  • «Απέρριψα την κλήση τους για λόγους ασθενειών που δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί, αλλά θα χρειαστεί να επιστρέψω στη Ρωσία για να κάνω περισσότερες εξετάσεις», είπε.

«Σε περίπτωση που απορριφθεί η ιατρική μου απαλλαγή, δεν είναι πιθανό να επιστρέψω».

Αν και ο ρωσικός νόμος ορίζει ότι οι έφεδροι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συγκρούσεις εκτός Ρωσίας, έχει επιβεβαιωθεί ότι αρκετοί άνδρες σε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία σκοτώθηκαν ενώ πολεμούσαν στην Ουκρανία. Στο ίσως πιο δραματικό παράδειγμα, έφεδροι ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν στο ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva, όταν βυθίστηκε τον Απρίλιο.

Δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι  μονάδες με στρατεύσιμους έχουν ήδη σταλεί για να υπερασπιστούν τα σύνορα της Ρωσίας όπου εφάπτεται στην περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας.

Πολλοί νεαροί άντρες στη Ρωσία ανησυχούν για ελέγχους από την αστυνομία, η οποία θα είχε την εξουσία να αναφέρει πολίτες στο στρατολογικό γραφείο.

«Ξέρω κάποιον στον οποίο συνέβη αυτό πριν από μερικά χρόνια», είπε ο Άλεξ.

Ενώ το διάταγμα στρατολόγησης που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη μετά την τηλεοπτική ομιλία του Πούτιν φαινόταν να δίνει στις αρχές την εξουσία να στρατολογούν εκατομμύρια επιλέξιμους άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών, ο υπουργός Άμυνας Σόιγκου είπε ότι μόλις 300.000 από τις στρατιωτικές εφεδρείες της Ρωσίας θα κληθούν να πολεμήσουν.

Σημειώνεται ότι χθες, μια μέρα πριν το διάγγελμα Πούτιν, η Ρωσική Δούμα ψήφισε νόμο βάσει του οποίου επιβάλλονται πλέον υψηλότατες ποινές φυλάκισης σε όσους αρνούνται την στράτευση, στους λιποτάκτες και σε όσους παραδίδονται οικειοθελώς. Κάτι που είχε ερμηνευθεί ως προετοιμασία για μια αναμενόμενη επιστράτευση… για έναν μη διακηρυγμένο πόλεμο. Κάτι που επιβεβαιώθηκε σήμερα.

 

 

Με πληροφορίες από Reuters/ The Moscow Times

Αντισταθείτε: Μήνυμα του Ναβάλνι στους Ρώσους μετά την ανακοίνωση Πούτιν για μερική επιστράτευση

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: