Ναυάγιο της συμφωνίας Τουρκίας και Κατάρ με το καθεστώς των Ταλιμπάν για διαχείριση αεροδρομίων στο Αφγανιστάν

FILE PHOTO: Oι εκπρόσωποι του καθεστώτος των Ταλιμπάν μιλούν στους εκπροσώπους του Τύπου. EPA, STRINGER




Το αμερικανικό περιοδικό Forbes δημοσιεύει άρθρο του Kenneth Rapoza με τίτλο1 Year After U.S. Leaves Afghanistan, Taliban-Linked Terrorist Organization Runs Nation’s Airports για το ναυάγιο της συμφωνίας Τουρκίας και Κατάρ με το καθεστώς των Ταλιμπάν για διαχείριση αεροδρομίων στο Αφγανιστάν.

Μετά από ένα χρόνο από την εγκατάλειψη του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ, οι Ταλιμπάν αναζητούν διεθνείς συνεργασίες για τη λειτουργία βασικών δομών της χώρας, όπως τα αεροδρόμια, αλλά με τους δικούς τους όρους.

Η κοινή προσπάθεια Τουρκίας και Κατάρ να συνάψουν συμβόλαιο με τους Ταλιμπάν για την διαχείριση τριών αεροδρομίων της χώρας (Καμπούλ, Χεράτ και Κανταχάρ), παρά την δέσμευσή τους για επένδυση ύψους 1,5 δις δολ. ναυάγησε, διότι οι Ταλιμπάν δεν ικανοποίησαν την επίμονη απαίτηση της Τουρκίας να αναλάβουν στρατιωτικοί της υπεργολάβοι την ασφάλεια των τριών αεροδρομίων.

Οι Ταλιμπάν είναι ανένδοτοι στο ενδεχόμενο ανάληψης καθηκόντων ασφαλείας από ξένη χώρα στο Αφγανιστάν και για αυτό συμφώνησαν με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την διαχείριση των αεροδρομίων, την ασφάλεια των οποίων ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, ενώ τα ΗΑΕ περιορίζονται μόνο στον έλεγχο των επιβατών πριν την πτήση.

Σημειώνεται ότι τα ΗΑΕ είχαν συνάψει παρόμοια συμφωνία διαχείρισης αεροδρομίων με την Αφγανική Κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2020 και ουσιαστικά τώρα το καθεστώς των Ταλιμπάν ανανέωσε για 10 χρόνια την συμφωνία αυτή και την διεύρυνε, ώστε να περιλαμβάνει και το αεροδρόμιο της Καμπούλ. [Επισκόπηση αμερικανικών ΜΜΕ από το ΓΔΔ Νέας Υόρκης με ΑΠ.: 210407 / Φ.520, 24.9.2022 –

ΠΗΓΗ: FORBES: 1 Year After U.S. Leaves Afghanistan, Taliban-Linked Terrorist Organization Runs Nation’s Airports

Αγράμματος και ο Ερντογάν και το επιτελείο του: Στα φληναφήματα περί Τριπολιτσάς ανάρτησε πίνακα από τον πόλεμο… Αυστρίας – Τουρκίας [photo]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: