Με ιρανικά drone Shahed 136 η Ρωσία χτυπά θέσεις του ουκρανικού στρατού: Αποκάλυψη της WSJ [video]

Ιρανικό drone Shahed 136 image via twitter




Η Ρωσία πραγματοποίησε επιθέσεις στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 ιρανικού τύπου, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει καταστροφικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας ιρανικού τύπου μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed 136, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal το Σάββατο. «Η Ρωσία προκάλεσε σοβαρή ζημιά στις ουκρανικές δυνάμεις με τα πρόσφατα εισαγόμενα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στην πρώτη ευρείας κλίμακας ανάπτυξη ξένου οπλικού συστήματος από την έναρξη του πολέμου, λένε οι Ουκρανοί διοικητές», αναφέρεται στη αποκάλυψη της εφημερίδας.

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται εδώ και μήνες ότι η Ρωσία επιδίωκε να χρησιμοποιήσει ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η Ρωσία είχε στείλει αντιπροσωπείες στο Ιράν νωρίτερα φέτος για να εξετάσουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν. Το πρόγραμμα drone του Ιράν έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια και το Ιράν έχει τελειοποιήσει τύπους drones καμικάζι. Το Ιράν έχει επίσης εξάγει drones και συμβουλές για drone στην Υεμένη, το Ιράκ, τη Συρία και τον Λίβανο. Καθώς και την πώλησή τους στη Βενεζουέλα και την Αιθιοπία και την κατασκευή τους στο Τατζικιστάν. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε ιρανικές εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή και τη μεταφορά drones στη Ρωσία.

Την περασμένη εβδομάδα οι ουκρανικές δυνάμεις έδειξαν φωτογραφίες ενός UAV που έμοιαζε με ιρανικό drone Shahed-136, με κυριλλική γραφή πάνω του, υποδεικνύοντας ότι χρησιμοποιούνταν και ίσως ακόμη και κατασκευάζονταν στη Ρωσία. Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία ήταν πολύ πιθανό να αναπτύξει ιρανικά UAV στην Ουκρανία.

Η έκθεση WSJ από τους Yaroslav Trofimov και Dion Nissenbaum λέει ότι «την περασμένη εβδομάδα, τα drones Shahed-136 με πτερύγια δέλτα, βαμμένα σε ρωσικά χρώματα και μετονομασμένα ως Geranium 2, άρχισαν να εμφανίζονται πάνω από θέσεις ουκρανικών τεθωρακισμένων και πυροβολικού στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο, επικαλούμενο τον συνταγματάρχη Rodion Kulagin, διοικητή του πυροβολικού της 92ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας της Ουκρανίας». Η έκθεση αναφέρει ότι οι Ουκρανοί ανέφεραν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούσαν σε ζευγάρια και στη συνέχεια έσπασαν σε στόχους.

«Πριν από την τρέχουσα ευρεία χρήση των Shaheds, η Ρωσία πραγματοποίησε μια δοκιμή τον περασμένο μήνα, χτυπώντας με το drone ένα ρυμουλκούμενο οβιδοφόρο M777 των 155 χιλιοστών που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, είπε ο συνταγματάρχης Kulagin. Ένα άλλο ιρανικό drone δυσλειτουργούσε και ανακτήθηκε, είπε», σύμφωνα με το WSJ.

Η Ρωσία χάνει έδαφος στο Χάρκοβο και φαίνεται ότι τα UAV έχουν αναπτυχθεί εδώ, ίσως για να σώσουν τη Ρωσία από την ανάγκη να δεσμεύσει περισσότερα στρατεύματα καθώς οι δυνάμεις της απωθούνται. Εάν καταφέρει να αμβλύνει την ουκρανική προέλαση και να την επιβραδύνει, αυτό θα κάνει τη ρωσική διαδρομή λιγότερο προφανή.

Η υπεροχή των στοιχείων σχετικά με τη χρήση ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Ρωσία δείχνει τώρα μια σαφή συμμαχία μεταξύ των χωρών.

Το Ιράν εντάχθηκε στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης αυτή την εβδομάδα και Ρώσοι, Ιράν, Τούρκοι, Κινέζοι και άλλοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο Ουζμπεκιστάν. Η ιστορία του πώς η Ρωσία έστειλε αντιπροσωπείες στο Ιράν και στη συνέχεια εισήγαγε τα drones φαίνεται τώρα να είναι πιο ξεκάθαρη. Παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το εάν η Ρωσία αλλάζει τα drones μόλις τα αποκτήσει ή τα κατασκευάζει τοπικά.

Δυτικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, συμφωνούν τώρα σχετικά με τη σύνδεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Ρωσίας-Ιράν. Το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης επιβεβαιώσει την πιθανότητα ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το Shahed-136 είναι σημαντικό, διότι δημιουργεί μια υπόθεση σχετικά με τη χρήση UAV από τη Ρωσία.

Μένει να δούμε αν τα drones θα είναι αποτελεσματικά και θα επιβραδύνουν την ουκρανική επίθεση. Η Ουκρανία έχει επίσης χρησιμοποιήσει drones εναντίον των ρωσικών δυνάμεων. Τα drones είναι ολοένα και πιο σημαντικά στο πεδίο της μάχης.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Τουρκία, το Ιράν, η Κίνα και άλλες βλέπουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως παράδειγμα σύγχρονου συμβατικού πολέμου για να δουν την απόδοση των UAV στον αμφισβητούμενο εναέριο χώρο. Αυτό σημαίνει ότι στο παρελθόν τα drones χρησιμοποιούνταν συνήθως από στρατιωτικές δυνάμεις υψηλής τεχνολογίας όπως οι ΗΠΑ και χρησιμοποιούνταν ατιμώρητα σε περιοχές όπου οι αντάρτες δεν μπορούσαν να τα καταρρίψουν.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, τα drones έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλους τύπους πεδίων μάχης. Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου καμικάζι από το Ιράν είναι σημαντική επειδή αυτού του είδους τα «περιφερόμενα πυρομαχικά» είναι σχεδιασμένα να είναι φθηνά, μαζικής παραγωγής και αναλώσιμα. Μπορεί να προκαλέσει τον όλεθρο σε ένα πεδίο μάχης δίνοντας σε μια χώρα ένα είδος άμεσης αεροπορίας.

Μια χώρα δεν χρειάζεται να στέλνει πιλότους σε επικίνδυνες αποστολές εάν μπορούν να χρησιμοποιήσουν drones. Το γεγονός ότι η Ρωσία, μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη, βασίζεται στο Ιράν, μια πολύ φτωχότερη χώρα, για την τεχνολογία των drone συμβολίζει τις προσπάθειες της Ρωσίας να πολεμήσει τον πόλεμο της Ουκρανίας φτηνά. Δείχνει επίσης την αναδυόμενη συμμαχία Ρωσίας-Ιράν.

Η Ουκρανία θα απαιτήσει την αεράμυνα για να σταματήσει την απειλή των drone. Τα drones Kamikaze μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσουν επειδή βρίσκονται σε μονόδρομες αποστολές. Ωστόσο, η αεράμυνα που χρησιμοποιεί ραντάρ και πυραύλους μπορεί να είναι αποτελεσματική. Υπάρχουν άλλα συστήματα αντι-UAV που προσπαθούν να τα μπλοκάρουν ή να τα καταρρίψουν και υπάρχουν ακόμη και συστήματα που χρησιμοποιούν πλέον drones για να σταματήσουν άλλα drones.

Η χρήση drones του Ιράν από τη Ρωσία θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή, επειδή το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει drones σε όλη την περιοχή και έχει απειλήσει το Ισραήλ με drones. Τον Φεβρουάριο του 2018 το Ιράν πέταξε. Ένα drone από τη Συρία στον ισραηλινό εναέριο χώρο και καταρρίφθηκε. Στον πόλεμο του Μαΐου του 2021, το Ιράν πέταξε ένα drone από το Ιράκ με στόχο το Ισραήλ . Φέτος πέταξε drones από το Ιράν πάνω από το Ιράκ και τη Συρία και ο Συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ τα κατέρριψε. Το Ιράν προσπάθησε να επιτεθεί στην αμερικανική φρουρά Tanf στη Συρία με drones και έχει χρησιμοποιήσει drones στο Ιράκ εναντίον της περιοχής του Κουρδιστάν.

Με πληροφορίες από WSJ μέσω της Jerusalem Post // SETH J. FRANTZMAN

Μπάιντεν προς Πούτιν για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία: «Μην διανοηθείς… θα αντιμετωπίσεις συνέπειες»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: