Μαραθώνια συνεδρίαση, ελάχιστο φως: «Απόρρητο» για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, «δεν γνώριζε» το Μαξίμου

Photo Ολομέλεια Βουλής ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Με, ως ένα βαθμό, αντικρουόμενες πληροφορίες για το περιεχόμενο των καταθέσεων ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ στη Βουλή η ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση των υποκλοπών.

Στη συνεδρίαση εκλήθησαν πρόσωπα – «κλειδιά» για τον ρόλο της ΕΥΠ από την εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ως σήμερα: Συγκεκριμένα, ο παραιτηθείς γραμματέας του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης, ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμος, οι εισαγγελείς εφετών Βασιλική Βλάχου και Κ.Τζαβέλας, οι νυν, τέως και πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θεμ.Δεμίρη, Π. Κοντολέων, Γ. Ρουμπάτης και Θ. Δραβίλλας. Παρών εκ μέρους της κυβέρνησης ήταν ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», ο τέως γγ του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης και ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων, επικαλούμενοι το απόρρητο αρνήθηκαν να απαντήσουν είτε θετικά είτε αρνητικά σε ερωτήσεις αναφορικά με το αν παρακολουθούνται από την ΕΥΠ πολιτικοί.

Με το ίδιο επιχείρημα ο κ. Κοντολέων αρνήθηκε πάντως να μιλήσει και σχετικά με το αν υπάρχει ή όχι ο φάκελος που αφορά τον κ. Ν. Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κοντολέων ανέφερε ότι το πρωθυπουργικό γραφείο ενημερωνόταν με υπηρεσιακά σημειώματα μόνο όταν κρινόταν απαραίτητο από τα αποτελέσματα σε περιπτώσεις παρακολουθήσεων.

Ο κ. Κοντολέων επέμεινε, πάντα κατα πληροφορίες, ότι ο πρωθυπουργός ουδέποτε ενημερώθηκε.

Ο κ. Κοντολέων πάντως κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής στις 29 Ιουλίου φέρεται να είχε παραδεχθεί την παρακολούθηση του κ. Κουκάκη, γεγονός που μερικές ημέρες μετά τον ώθησε στην παραίτηση, ενώ ανάγκασε την κυβέρνηση να ομολογήσει και την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζει η ΕΦΣΥΝ.

Κατά την ίδια πηγή, πληροφορίες φέρουν τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ (επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) Γ. Ρουμπάτη, να μην επικαλείται το απόρρητο και να σημειώνει ότι επί των ημερών του δεν παρακολουθούντο πολιτικοί.

Ερωτηθείς για όσα είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας (για παρακολούθηση των τηλεφώνων του πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα και του πρώην ΓΓ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Σπ. Σαγιά) ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε ότι άκουγαν τα δύο πολιτικά πρόσωπα επειδή αυτά συνομιλούσαν με άτομα των οποίων τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν, και όχι διότι υπήρχε επισύνδεση των τηλεφώνων των συγκεκριμένων πολιτικών.

Ωστόσο, αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες, όπως αποδίδονται και σε συνδυασμό με όσα φέρεται να είπε και ο κ. Δραβίλας (διοικητής ΕΥΠ επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου), τόσο για το αν υπήρχε επισύνδεση των τηλεφώνων των δύο πολιτικών προσώπων, όσο και πότε αυτή άρχισε.

Σύμφωνα με την ΕΦΣΥΝ, ο κ. Δραβίλλας, φέρεται να αποκάλυψε ότι επί των ημέρων του ξεκίνησε η παρακολούθηση των Στέργιου Πιτσιόρλα και Σπύρου Σαγιά, με σκοπό τη διερεύνηση της υπόθεσης που αφορούσε την Οξυά.

Απ’ την πλευρά του ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ρουμπάτης φέρεται να υποστήριξε πως επί των ημερών του δεν παρακολουθούνταν κανένα πολιτικό πρόσωπο, αλλά και να ξεκαθάρισε πως δεν είχαν καμιά σχέση με τις συνακροάσεις που έχει καταγγείλει το ΚΚΕ.

Ο Γιάννης Ρουμπάτης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι δεν μπορεί να ισχύει το απόρρητο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ακροάσεις σε δύο ομάδες

Η συνεδρίαση της Επιτροπής, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ.

Η ακρόαση των προσκεκλημένων έγινε σε δύο ομάδες. Στην πρώτη μετείχαν οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ: Παναγιώτης Κοντολέων (2019- 2022), Ιωάννης Ρουμπάτης (2015 – 2019), Θεόδωρος Δραβίλλας (2012- 2015) και ο τέως γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Στην δεύτερη ομάδα, ακροάσθηκαν από κοινού ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, η εποπτεύουσα την ΕΥΠ εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Βασιλική Βλάχου, ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Χρήστος Ράμμος.

Κύκλοι της ΝΔ ανέφεραν, πως η απόφαση να υπάρξουν δύο χωριστές διαδικασίες για την ακρόαση των μαρτύρων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προήλθε μετά από εισήγηση της πλειοψηφίας.

Κατρούγκαλος: Απόπειρα συγκάλυψης

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την ολοκλήρωση της απόρρητης συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με τις ακροάσεις των εμπλεκόμενων με την ΕΥΠ δήλωσε:

«Όπως είχαμε προβλέψει συνεχίστηκε η απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος των προσωπικών πολιτικών ευθυνών του κύριου Μητσοτάκη και στην επιτροπή θεσμών.

Ενώ είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση ότι θα δίνονταν απαντήσεις σε αυτό το όργανο που ασκεί τον έλεγχο επί της ΕΥΠ , με το πρόσχημα του απορρήτου αρνήθηκαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη, πρώην και νυν που ήταν παρόντα να δώσουν οποιαδήποτε διευκρίνιση για τους λόγους εθνικής ασφάλειας τάχα, που οδήγησαν στην παρακολούθηση του κυρίου Ανδρουλάκη ή και για οποιοδήποτε άλλο θέμα το οποίο τους τέθηκε.

Αυτό μολονότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ και οι προηγούμενοι διοικητές της ΕΥΠ επί κυβερνήσεων Σαμαρά – Βενιζέλου και ΣΥΡΙΖΑ σαφώς δήλωσαν και ότι θεωρούν ότι δεν μπορεί να προβληθεί το απόρρητο για οποιαδήποτε ερώτηση τίθεται στο πλαίσιο της επιτροπής θεσμών και έδωσαν κατηγορηματική απάντηση ότι επί των ημερών τους δεν έγιναν παρακολουθήσεις πολιτικών, αντίθετα με τις υπεκφυγές των σημερινών στελεχών της ΕΥΠ ή αυτών που ασκούν έλεγχο απ’ αυτόν.

Γι’ αυτό το λόγο αυτό εμείς ζητήσαμε να γίνει ψηφοφορία στην επιτροπή θεσμών για να ξεκαθαριστεί η ακριβής ερμηνεία του άρθρου 43 Α που επιτρέπει τον έλεγχο της ΕΥΠ και δηλώσαμε, μάλιστα με δήλωση του κ. Βούτση, όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία το ζήτημα, ότι θα προχωρήσουμε σε δήλωση καταγγελίας αυτό που θεωρούμε προσπαθεί ακύρωσης και υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και ειδικά της επιτροπής θεσμών στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθεια συγκάλυψης»

Με πληροφορίες από Καθημερινή, EΦΣΥΝ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μητσοτάκης: Συνάντηση με Νίκο Αναστασιάδη και επίσκεψη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: