Ιστορική επίσκεψη του βασιλιά Κάρολου ΙΙΙ στη Βόρεια Ιρλανδία: Συναντήθηκε και με ηγέτη του Σιν Φέιν

Ο Βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ με την Βασιλική Σύζυγο, Καμίλα, χαιρετούν το πλήθος που ήρθε να τους επευφημήσει στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας. EPA/MARK MARLOW




Ο Βασιλιάς Κάρολος και η Βασιλική Σύζυγος Καμίλα, αντάλλαξαν χειραψίες και μίλησαν με πολίτες καθώς πλήθη συγκεντρώνονταν για την ιστορική τους επίσκεψη στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Κάρολος  είπε αργότερα ότι η βασίλισσα «δεν έπαψε ποτέ να προσεύχεται για ό,τι καλύτερο» για τη Βόρεια Ιρλανδία σε μια σύντομη ομιλία στο Κάστρο Χίλσμπορο.

  • Ο Κάρολος έκανε μια σύντομη βόλτα στο Χίλσμπορο λίγο μετά την προσγείωση στο Μπέλφαστ για την πρώτη επίσκεψη Βρετανού βασιλιά στη χώρα εδώ και σχεδόν 80 χρόνια.

Ο βασιλιάς Κάρολος έχει επισκεφθεί τη Βόρεια Ιρλανδία 40 φορές, αλλά αυτή είναι η πρώτη του φορά ως μονάρχης.

Στη συνέχεια ο νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου συνοδεία της Βασιλικής Συζύγου κατευθύνθηκαν στον  τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Άννας για τη λειτουργία προς τιμήν της εκλιπούσας  Βασίλισσας αφού συναντήθηκαν με τους πολιτικούς ηγέτες της Βόρειας Ιρλανδίας, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου του Sinn Fein, στο Κάστρο Χίλσμπορο.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Χίλσμπορο πριν από την άφιξη του Βασιλιά, με πολλούς να πλαισιώνουν την κεντρική οδό του χωριού κοντά στο κάστρο. Οι πολίτες οδηγήθηκαν στο χωριό με λεωφορεία εν μέσω μαζικής επιχείρησης ασφαλείας.

Ο Κάρολος ΙΙΙ πραγματοποίησε ιδιωτική ακρόαση με τον νέο γραμματέα της Βόρειας Ιρλανδίας Chris Heaton-Harris λίγο μετά την άφιξή του στο κάστρο.

Στη συνέχεια έλαβε συλλυπητήριο μήνυμα εκ μέρους του λαού της χώρας από τον πρόεδρο της Συνέλευσης του Stormont Alex Maskey σε δεξίωση στο κάστρο.

Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία:

«Στα χρόνια από τότε που ξεκίνησε τη μακρά ζωή της στη δημόσια υπηρεσία, η μητέρα μου είδε τη Βόρεια Ιρλανδία να περνάει από βαρυσήμαντες και ιστορικές αλλαγές.

«Σε όλα αυτά τα χρόνια, δεν έπαψε ποτέ να προσεύχεται για τις καλύτερες στιγμές για αυτόν τον τόπο και για τους ανθρώπους του, των οποίων τις ιστορίες ήξερε, των οποίων τις λύπες είχε νιώσει η οικογένειά μας και για τους οποίους είχε μεγάλη στοργή και εκτίμηση.

«Η μητέρα μου ένιωθε βαθιά, ξέρω, τη σημασία του ρόλου που έπαιξε η ίδια στο να φέρει κοντά αυτούς που η ιστορία είχε χωρίσει, και στο να απλώσει το χέρι για να καταστεί δυνατή η θεραπεία των μακροχρόνιων πληγών».

Το βασιλικό ζεύγος συναντήθηκε αργότερα με πολιτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της αντιπροέδρου του Σιν Φέιν, Michelle O’Neill.

Η συνάντηση υπογραμμίζει την ταχεία εξέλιξη της ιρλανδικής δημοκρατικής πολιτικής την τελευταία δεκαετία.

Το 2011, το Σιν Φέιν επικρίθηκε ευρέως για το μποϊκοτάρισμα της κρατικής επίσκεψης της Βασίλισσας στην Ιρλανδία. Ήταν η πρώτη κρατική επίσκεψη Βρετανού μονάρχη από τότε που η Ιρλανδία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία πριν από έναν αιώνα.

Mε πληροφορίες από Sky News

Εξι ώρες αναμονή στο λαϊκό προσκύνημα -τιμή από τους Βρετανούς στη βασίλισσα Ελισάβετ: Ολο το τελετουργικό (videos)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: