Η τελευταία νύχτα της Ελισάβετ στο Μπάκιγχαμ: * Από σήμερα το λαϊκό προσκύνημα στο Ουέστμινστερ * Μέχρι 30 ώρες η αναμονή [live εικόνες]

To φέρετρο της βασίλισσας θα παραμείνει σε λαϊκό προσκύνημα από σήμερα το απόγευμα μέχρι την Δευτέρα το πρωί – ημέρα της κηδείας της Ελισάβετ ΙΙ. EPA/A/CPL Ciaran McFalls RAF/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE/HANDOUT MANDATORY CREDIT: MOD/CROWN COPYRIGHT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




“Δεν είμαστε τρελοί που ήρθαμε εδώ, είμαστε ευγνώμονες” λέει ένας Λονδρέζος που διανυκτέρευσε έξω από το Μπάκιγχαμ όπου πέρασε την τελευταία της νύχτα η αποβιώσασα Βασίλισσα Ελισάβετ.

Χιλιάδες επί χιλιάδων κατακλύζουν τους δρόμους προκειμένου να προλάβουν να πιάσουν σειρά για  να αποτίσουν φόρο τιμής, προσκυνώντας το φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ που σήμερα θα εκτεθεί σε προσκύνημα στο Ουέστμινστερ.

  • Οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες πως η αναμονή για το προσκύνημα πιθανόν να διαρκέσει έως 30 ώρες [!!!], συμβουλεύοντας τους ενδιαφερόμενους “να είναι βέβαιοι ότι θα μπορέσουν να αντέξουν”…

Χιλιάδες επί χιλιάδων ξενύχτησαν περιμένοντας στην ουρά ώστε να είναι οι πρώτοι, ή έστω ανάμεσα στους τυχερούς που θα δούν την πομπή από το Μπάκιγχαμ στο Ουέστιμινστερ και στη συνέχεια θα μπορέσουν να προσκυνήσουν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αρχιεπίσκοπος του Καρτέμπουρι έφτασε στο σημείο να μοιράσει δωρεάν πίτσες σε όσους – ακόμη και μέσα στη βροχή – έπαιρναν θέση υπομονετικά μέσα στη νύχτα ανάμεσα στο πλήθος των προσκυνητών. 

Σήμερα έγινε γνωστό ότι λόγω της μεγάλης αναμονής, θα διανεμηθούν χρωματιστά βραχιολάκια, προκειμένου οι συγκεντρωμένοι να μπορούν να απομακρυνθούν για λίγο από την ουρά, χωρίς να χάσουν την σειρά τους…

  • Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ πέρασε την τελευταία της νύχτα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ προτού η Βασιλική Οικογένεια οδηγήσει την πομπή με το φέρετρό της στην Αίθουσα του Ουέστμινστερ, όπου θα βρίσκεται μέχρι την κηδεία της Δευτέρας.

Ησυχία για τη Βασίλισσα – δεν πετούν αεροπλάνα

Νωρίτερα σήμερα είχε γίνει γνωστό ότι  ορισμένες πτήσεις διακόπτονται στο αεροδρόμιο του Χίθροου, ώστε να μην ενοχλούν την πομπή του φέρετρου της Βασίλισσας.

Η British Airways επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ότι ακυρώνονται 16 πτήσεις μικρών αποστάσεων λόγω του περιορισμού του εναέριου χώρου.

Περισσότερες πτήσεις είναι πιθανό να ακυρωθού κατά τη διάρκεια της κηδείας της βασίλισσας τη Δευτέρα, έτσι ώστε οι ουρανοί να είναι σιωπηλοί.

Ο Χίθροου ανακοίνωσε: «Οι επιβάτες θα ειδοποιούνται απευθείας από τις αεροπορικές τους εταιρείες για τυχόν αλλαγές στις πτήσεις.

«Αναμένουμε περαιτέρω αλλαγές στο  Χίθροου τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, όταν πρόκειται να γίνει η κηδεία της Αυτής Μεγαλειότητος, και θα τις ανακοινώσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες.

“Ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση που προκαλούν αυτές οι αλλαγές, καθώς εργαζόμαστε για να περιορίσουμε τον αντίκτυπο στα επερχόμενα γεγονότα.”

Τί αναμένεται να γίνει σήμερα στο Λονδίνο

Σήμερα θα γίνει η πρώτη μεγάλη τελετή στο Λονδίνο, καθώς το φέρετρο της βασίλισσας μεταφέρεται σε μια άμαξα από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στην Αίθουσα του Ουέστμινστερ .

Σε έναν φόρο τιμής στην αείμνηστη μητέρα του, ο Βασιλιάς θα οδηγήσει μια πομπή πίσω από την άμαξα. Τα τρία αδέλφια του βασιλιά Κάρολου – η πριγκίπισσα Άννα, ο πρίγκιπας Άντριου και ο πρίγκιπας Εδουάρδος – καθώς και οι γιοι του, πρίγκιπας Γουίλιαμ και Πρίγκιπας Χάρι , θα περπατήσουν επίσης στην πομπή. Η Βασιλική Σύζυγος, Καμίλα,  και η Κέιτ, η πριγκίπισσα της Ουαλίας, θα μεταφερθούν με αυτοκίνητο, όπως και η Σοφία, η κόμισσα του Έσεξ και η Μέγκαν, η Δούκισσα του Σάσεξ.

Το φέρετρο θα αναχωρήσει από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 14:22 και θα φτάσει στο Ουέστμινστερ  στις 15:00. Η πομπή θα ταξιδέψει μέσω των Queen’s Gardens, του Mall, των Horse Guards and Horse Guards Arch, του Whitehall, της οδού Κοινοβουλίου, της πλατείας του Κοινοβουλίου και του New Palace Yard.

Θα υπάρχει χαιρετισμός με όπλα στο Hyde Park κατά τη διάρκεια της πομπής, με έναν γύρο κάθε λεπτό.

Μετά από λειτουργία από τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ διάρκειας περίπου 20 λεπτών , θα ξεκινήσει η έκθεση του φερέτρου της Βασίλισσας σε λαϊκό προσκύνημα, η οποία θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες και θα τελειώσει το πρωί της κηδείας  στις 19 Σεπτεμβρίου.

Ο βασιλιάς και η Βασιλική Σύζυγος θα επιστρέψουν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Όσοι επιθυμούν να αποτίσουν τα σέβη τους θα μπορούν να προσέρχονται στο φέρετρο της βασίλισσας 24 ώρες την ημέρα από τις 5 το απόγευμα σήμερα Τετάρτη έως τις 6:30 π.μ. την ημέρα της κηδείας – Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.

  • Τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας αναμένεται να αποτίσουν τον δικό τους συγκινητικό φόρο τιμής, φρουρώντας σε κάποιο στάδιο γύρω από το φέρετρο – μια παράδοση γνωστή ως Αγρυπνία των Πριγκίπων.

Το κλειστό φέρετρο της Βασίλισσας θα στηρίζεται σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα, που ονομάζεται καταφάλκ, στην αίθουσα του Ουέστμινστερ με τη σφαίρα και το σκήπτρο τοποθετημένα στην κορυφή. Κάθε γωνιά της πλατφόρμας θα φυλάσσεται όλο το εικοσιτετράωρο από μια αγρυπνία μονάδων από το Sovereign’s Bodyguard, το Household Division ή το Yeoman Warders of the Tower of London.

Με πληροφορίες από Sky News, The Guardian

 

Το τελευταίο ταξίδι της Ελισάβετ προς το Λονδίνο και το Μπάκιγχαμ: Από αύριο η σορός της σε λαϊκό προσκύνημα [live εικόνες]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: