Η στεγνή προειδοποίηση του Ερντογάν, ότι “θα έλθει βράδυ”, μπάζει από παντού: Έλληνες, μην ξεχνάτε τη Σμύρνη, ήταν η βλακώδης φράση του…

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα από τη Σμύρνη. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΡΔΙΚΗ

«Έχουμε μόνο μια πρόταση για την Ελλάδα: Έλληνες μην ξεχνάτε τη Σμύρνη, μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». Σε αυτή την απίστευτης προκλητικότητας δήλωση έχει προβεί ο Ερντογάν πριν λίγες μέρες. Δεν χωρεί αμφιβολία. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη απειλή πολέμου, που περιλαμβάνει πολλές αλήθειες.

Όσοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία της δήλωσης αυτής (και άλλων πολλών παρόμοιας φύσης) παραπέμποντας στις ανάγκες ικανοποίησης του εσωτερικού ακροατηρίου της Τουρκίας, παραβλέπουν μια σειρά από στρατηγικούς παράγοντες που τείνουν να επιβεβαιώσουν την άποψη ότι δεν πρόκειται για «έπεα πτερόεντα» αλλά για πραγματική απειλή.

Εμείς οι Έλληνες βέβαια -σε Ελλάδα και Κύπρο- έχουμε άλλα θέματα που μας απασχολούν πολύ. Σε αυτό έχει κάτι καλό να μας πει ο κ. Ερντογάν: Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη.

  • Όντως τα προβλήματα της σύγχρονης πολιτικής, οι ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας είναι σήμερα πολλά και πιεστικά. Οι Έλληνες -όπως και κάθε λαός- αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα στην καθημερινή τους επιβίωση.
  • Πληθωρισμός, ακρίβεια, κορωνοϊός, επισιτιστική κρίση, απειλές για παγκόσμια καταστροφή (δες τι γίνεται στην Ουκρανία, Ταϊβάν, Κορέα κ.λπ.), μεταναστευτικές ροές, κλιματική αλλαγή κ.λπ.

Οι πολιτικοί μας έχουν να διαχειριστούν -εκτός από όλα αυτά- και άλλα σοβαρά ζητήματα: παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, πρόγραμμα χρυσών διαβατηρίων, ύποπτες χορηγίες σε κόμματα, εκλογές κ.λπ. Μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό από ειδήσεις και τον καταπληκτικό όγκο από έγνοιες και σκοτούρες -για πολίτες και πολιτικούς- ακούγεται μια φωνή από την Ανατολή : «Έλληνες μην ξεχνάτε τη Σμύρνη».

Δεν πρέπει όντως να ξεχνούμε τη Σμύρνη. Δεν πρέπει να ξεχνούμε τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελληνικής Μικρασίας, του Πόντου, της Πόλης, της Ιωνίας, της Αιολικής γης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως φτάσαμε να χαθούν όλα μέσα σε λίγα χρόνια, κυρίως από λάθη της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και την αναλγησία των Μεγάλων Δυνάμεων (και συμμάχων μας). Δεν πρέπει να ξεχνούμε την προσφορά των προσφύγων από τη Μικρασία στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού πνεύματος και του πολιτισμού.

Φέτος τιμούμε ιδιαίτερα τη θύμηση της Σμύρνης. Συμπληρώνονται 100 χρόνια από την καταστροφή της πόλης και τη βίαιη εκδίωξη των Ελλήνων κατοίκων της. Άλλωστε η 14η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2003 επισήμως με βάση νόμο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων ως επίσημη ημέρα μνήμης και τιμής για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και τη Μικρασιατική καταστροφή (179(Ι)/2003).

Ο νόμος ψηφίστηκε ομόφωνα από την Κυπριακή Βουλή τον Νιόβρη του 2003, μετά από μια μικρή περιπέτεια. Κατέθεσα την πρόταση μόλις είχα εκλεγεί τον Ιούνιο 2001.

  • Συζητήθηκε τον Οκτώβριο 2002 και προωθήθηκε στην ολομέλεια για ψήφιση τον Νοέμβριο 2002. Όμως τα πολιτικά κόμματα αποφάσισαν να αναβάλουν την ψήφιση της πρότασης νόμου. Είχε ήδη κατατεθεί το σχέδιο Ανάν και δεν ήθελαν να δημιουργηθούν προβλήματα στην ειρηνευτική διαδικασία.

Μπορεί κάποιος εκ των υστέρων -λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της υπόθεσης του σχεδίου Ανάν- να θεωρήσει λιπόψυχη τη στάση της Βουλής σε εκείνη τη χρονική στιγμή. Πρέπει να ληφθεί όμως υπόψη τι είχε συμβεί στην Ελλάδα όπου για τρία χρόνια ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος αρνήθηκε να υπογράψει την ανάλογη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων από το 1998 λόγω των αντιδράσεων της Τουρκίας.

Προφανώς οι Έλληνες όντως δεν ήθελαν να περάσουν ξανά το Σαγγάριο (μεταφορικά ομιλούντες). Σημειώνεται ότι τελικά για να εκδοθεί σχετικό προεδρικό διάταγμα χρειάστηκε να τροποποιηθεί ο νόμος και να αφαιρεθεί η λέξη «γενοκτονία». (ειρήσθω εν παρόδω ότι στον Κυπριακό νόμο παραμένει ο όρος γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού).

*Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Εμπαίζει την Δύση και κάνει το δικό του παιχνίδι ο Ταγίπ Ερντογάν: Σε ρόλο “μπροστινού” του Βλαντιμίρ Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: