Η πρόταση της Ελλάδας για συνδιοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2030 με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο προκαλεί αντιδράσεις

FILE PHOTO: Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (R) welcomes Crown Prince, Mohammed Bin Salman Bin Abdulaziz Al-Saud (2nd-R), Vice President of the Council of Ministers of Defence of the Kingdom of Saudi Arabia during a meeting in Athens, Greece, 22 July 2022. EPA, Yorgos Karahalis, POOL




Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη αντίδραση σχετικά με την πρόταση για κοινή διοργάνωση με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2030, γράφει το Politico (κείμενο Ali WalkerNectaria Stamouli).

Η πρόταση αυτή θα οδηγούσε την Ελλάδα να συνεργαστεί με δύο χώρες που έχουν καταδικαστεί ευρέως από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για μια σειρά παραβιάσεων, όπως διακρίσεις κατά των γυναικών, βίαιη μεταχείριση εργατών και βασανιστήρια —ακόμα και δολοφονίες— των επικριτών

Τα τελευταία χρόνια, η Σαουδική Αραβία έχει κάνει μεγάλες κινήσεις στον αθλητικό κόσμο, σημειώνει το δημοσίευμα και τώρα στρέφει το ενδιαφέρον της σε μία κορυφαία διοργάνωση το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA.

Η παρουσία της Ελλάδας και της Αιγύπτου στη διεκδίκηση της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί  μία προσπάθεια για γεωγραφική ισορροπία, καθώς η Μέση Ανατολή δεν θα ήταν στην πρώτη γραμμή για τη διοργάνωση του 2030 καθώς φιλοξενεί το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο ξεκινά τον Νοέμβριο στο Κατάρ, έναν άλλο αμφιλεγόμενο οικοδεσπότη.

Η διαδικασία υποβολής προσφορών για το Κύπελλο του 2030 — το οποίο περιλαμβάνει και μία συνιστώσα αξιολόγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων — δεν έχει ακόμη ανοίξει επίσημα.

Ως μέρος μιας κοινής πρότασης για το Κύπελλο των 48 ομάδων το 2030, η Ελλάδα θα υπόκειται σε σοβαρό έλεγχο του ιστορικού της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα σε σχέση με τη μεταχείριση των μεταναστών, καθώς και για σύνδεσή της «με οποιεσδήποτε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου», δήλωσε ο Minky Worden, διευθυντής παγκόσμιων πρωτοβουλιών στο Human Rights Watch.

Ο Worden πρόσθεσε ότι οι ελιγμοί της Σαουδικής Αραβίας γύρω από παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις ήταν μέρος της «καταστροφικής» στρατηγικής του Ριάντ, όπου τα δυσάρεστα καθεστώτα προσπαθούν να ξεπλύνουν τη φήμη τους συνδέοντας με λαμπερά και δημοφιλή αθλητικά γεγονότα και αστέρια.

Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία έχει δεχθεί πυρά για μια σειρά καταπάτησης δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων η δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi για την οποία ο Worden είπε ότι «είναι χαρακτηριστική της συμπεριφοράς των Σαουδάραβων προς τους φιλειρηνικούς κριτικούς και τους δημοσιογράφους».

Ο Ronan Evain, εκτελεστικός διευθυντής της Football Supporters Europe, που εκπροσωπεί φιλάθλους σε όλη την ήπειρο, δήλωσε: «Ένα τουρνουά τριών ηπείρων όπως αυτό θα είχε απίστευτο κόστος και απίστευτο αποτύπωμα άνθρακα.

Πολλοί φίλαθλοι δεν θέλουν να συσχετιστούν με ένα τέτοιο τρελό σχέδιο». Και σχολίασε επικριτικά ότι η στάση των Σαουδάραβων στα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να καταστήσει την πρόταση εξαρχής καταδικασμένη. «Δεν υπάρχει περίπτωση η FIFA  να προστατεύσει τα δικαιώματα των φιλάθλων σε μια χώρα όπως η Σαουδική Αραβία», είπε. «Είναι πολύ εξαρτώμενοι, γιατί χρειάζονται τα χρήματά τους».

Σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι από την ανάληψη της εξουσίας το 2019 η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιδίωξε να εμβαθύνει τους δεσμούς με τους Σαουδάραβες και άλλες χώρες του Κόλπου, ως απάντηση στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισκεφθεί το Ριάντ πολλές φορές. Η Ελλάδα έχει παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία. και τον Ιούλιο, η Αθήνα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της ΕΕ που επισκέφτηκε ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Mohammed bin Salmanαφότου ενέκρινε προσωπικά τη δολοφονία Khashoggi.

O bin Salman που τώρα επιστρέφει στη Δύση χάρη στην ενεργειακή κρίση, υπέγραψε μια σειρά διμερών συμφωνιών στην Αθήνα το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας συμφωνίας για υποθαλάσσια καλώδια δεδομένων και μιας συμφωνίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ δεσμεύτηκε να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος για τη διανομή «πράσινου υδρογόνου».

Τα τελευταία χρόνια, η FIFA ενίσχυσε επίσης τη σχέση της με το καθεστώς στο Ριάντ. Σημειώνεται ότι οι κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό. Η FIFA και η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

ΠΗΓΗ: Politico Ali WalkerNectaria StamouliGreece faces backlash over joint World Cup bid with Saudi ArabiaEgypt

Ποιους πλήρωνε, σε ποιές χώρες ο Πούτιν; Η Μόσχα ξόδεψε εκατομμύρια σε “παγκόσμια μυστική πολιτική εκστρατεία”, υποστηρίζουν οι ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: