Η υπόθεση παρακολουθήσεων συνεχίζει να “σκιάζει” την Αθήνα: Οι ξένοι δημοσιογράφοι και η τουρκική προπαγάνδα

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Αναφορά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και στη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα υπάρξει πλήρης διαλεύκανση γράφει η Tagesspiegel (κείμενο Florian Schmitz).

Ωστόσο παραμένουν πολλά ζητήματα που δεν έχουν ξεκαθαριστεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι η παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη δεν ήταν μεν παράνομη αλλά πολιτικά λαθεμένη, ενώ δεν είπε τίποτε ως προς τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, που αποδεδειγμένα επίσης παρακολουθούνταν.

Παρατίθεται δήλωση του κ. Κουκάκη ότι στην εξεταστική επιτροπή που συνεστήθη η κυβερνητική πλειοψηφία προστάτευσε τους κύριους υπεύθυνους, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να επικαλεστούν το απόρρητο και να μην δώσουν εξηγήσεις γιατί παρακολουθούνταν ο κ. Ανδρουλάκης.

Επιπλέον, δεν έχει δοθεί απάντηση στο ερώτημα γιατί ο ίδιος παρακολουθούνταν σε μια περίοδο που ερευνούσε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση -μέσω νομοθετικού πλαισίου- ευνοούσε το οικονομικό έγκλημα, αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.

Ο Κουκάκης και οι συνάδελφοί του δεν αποδέχονται όσα είπε ο Πρωθυπουργός περί ευθύνης της Ρωσίας και της Τουρκίας, αντ’ αυτού διερωτώνται γιατί δεν έχουν ερευνηθεί ακόμη τα γραφεία της εταιρείας Intelexa που διανέμει το predator.

Έρευνες του δικτύου „Reporters United“ και της ενημερωτικής ιστοσελίδας „Inside story“ κατάφεραν να αποδείξουν τη διασύνδεση του πρώην Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, με την Intelexa, κάτι που αρνείται ο ίδιος, για αυτό και έχει υποβάλει μήνυση.

Η κατάσταση των ΜΜΕ στην Ελλάδα εγείρει ανησυχίες, η Ελλάδα κατέχει την 108η θέση στην κατάταξη των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα» ως προς την ελευθερία του Τύπου, και «απειλεί»  ότι θα κινηθεί νομικά κατά του ανταποκριτή του Spiegel, Γιώργου Χρηστίδη, που έχει αποκαλύψει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, ενώ δεν είναι ο μόνος δημοσιογράφος που είναι αντιμέτωπος με κάτι τέτοιο.

[Η ιστοσελίδα μας σημειώνει ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος έχει πέσει σε αντιφάσεις για ένα επεισόδιο στον Έβρο που αφορούσε το θάνατο ενός πεντάχρονου κοριτσιού από τη Συρία].

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση κατηγορούνται ότι διαδίδουν τουρκική προπαγάνδα, με την ελληνική κυβέρνηση να στηρίζει αυτή τη ρητορική.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε πρόσφατα ότι υπάρχουν δύο μέτωπα, από τη μία η Τουρκία και από την άλλη τα αριστερά ΜΜΕ και οι ΜΚΟ.

Ο Jamie Wiseman από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το ότι μέχρι στιγμής προσπαθεί να υποβαθμίσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη βούληση για πλήρη διαλεύκανση.

ΠΗΓΗ: Tagesspiegel (Florian Schmitz) – Ein Abhörskandal bringt Athens Regierung in Not

Έντονη ανησυχία της Γαλλίας ότι η Τουρκία θα “σπάσει” τις κυρώσεις κατά της Μόσχας: Στο μενού και οι απειλές κατά της Ελλάδας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: