“Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την Αθήνα” έναντι του Ερντογάν, γράφει η Die Tageszeitung: Ο ψύχραιμος Μητσοτάκης…

Πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του νεότευκτου Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων «Υποπλοίαρχος ΒΛΑΧΑΚΟΣ», στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022. Στην τελετή παρέστησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, και άλλοι. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΕΝ, STR




Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Die Tageszeitung στην Κωνσταντινούπολη, Jrgen Gottschlich αναφέρεται στο κείμενο του στις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί «με κάθε μέσο» τα συμφέροντά της έναντι της Ελλάδας.

Σχολιάζει ότι η παρουσία του στρατού στα νησιά του Αιγαίου είναι ούτως ή άλλως η τελευταία αφορμή για κλιμάκωση στη μακροχρόνια διένεξη μεταξύ των δύο χωρών.

Σημειώνει, δεν, ότι με βάση τις διεθνείς συνθήκες μετά τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να εγκαθιστά στρατό στα νησιά και επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν αμφισβητεί ότι παραβιάζει τις συνθήκες, αλλά επικαλείται το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, καθώς, σύμφωνα με τις ελληνικές θέσεις, η Τουρκία διαθέτει στις ακτές απέναντι από τα ελληνικά νησιά αποβατικό στόλο που θα μπορούσε να επιτεθεί.

Η διαμάχη για το ζήτημα αυτό δεν είναι καινούρια, το τελευταίο διάστημα όμως έχει οξυνθεί, αφενός μεν γιατί η «συντηρητική – εθνικιστική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη» εγκαθιστά όλο και περισσότερο στρατό και όπλα στα νησιά, όπως παρατηρεί ο δημοσιογράφος, αφετέρου διότι ο Τούρκος Πρόεδρος πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο παρουσιάζεται η Ελλάδα να έχει άδικο στη διένεξη για τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα δικαιώματα εξόρυξης στο Αιγαίο.

Λόγος γίνεται στη συνέχεια για τις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2023 τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα και σχολιάζεται ότι ο Πρόεδρος Erdogan και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης βρίσκονται υπό πίεση και για αυτό τους συμφέρει να υποδαυλίσουν τα εθνικιστικά αισθήματα. [Μπορεί αυτό να ισχύει για τον Ερντογάν, όχι όμως για τον κ. Μητσοτάκη].

Η ανταπόκριση αναφέρεται επίσης στην κλήση του Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα από το τουρκικό ΥΠΕΞ, αλλά και στη διαμαρτυρία του τουρκικού ΥΠΕΞ προς την Πρεσβεία των ΗΠΑ για το ότι η Ουάσιγκτον δεν ελέγχει πώς χρησιμοποιεί η Ελλάδα τα αμερικανικά όπλα που διαθέτει.

Σχολιάζεται ότι αν και ο Erdogan απείλησε πρόσφατα την Ελλάδα με εισβολή, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέχρι στιγμής εμφανίζεται ψύχραιμος.

Ο λόγος αυτής της επιδεικτικής ψυχραιμίας, σύμφωνα με την ανταπόκριση, είναι η σαφής υποστήριξη από τις ΗΠΑ:

Ενώ παλαιότερα το ΝΑΤΟ έδινε προτεραιότητα στην αποτροπή των διενέξεων μεταξύ των δύο εταίρων στη Συμμαχία, η προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ (Trump) αλλά και η σημερινή κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) έχουν ταχθεί πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας.

Υπό την προεδρία του κ. Biden, οι ΗΠΑ προμηθεύουν την Ελλάδα με υπερσύγχρονα όπλα και επεκτείνουν την στρατιωτική τους παρουσία στη χώρα, όπως στην Αλεξανδρούπολη και στη Σούδα.

Τίτλος: «Διένεξη Τουρκίας-Ελλάδας: Διαμάχη για τον στρατό στα νησιά»
Υπότιτλος: «Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών κοντά στις ακτές της. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Αθήνα»

ΠΗΓΗ: Die Tageszeitung, Jürgen Gottschlich

Στο σκαμνί δικαστηρίου των ΗΠΑ η Τουρκία για τον ξυλοδαρμό διαδηλωτών από σωματοφύλακες του Ερντογάν (videos)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: