Φεύγουν με κάθε τρόπο: Ατέλειωτες ουρές στα σύνορα Ρωσίας με τις γειτονικές χώρες *Φόβοι για κλείσιμο συνόρων [videos]

FILE PHOTO: Eικόνες που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα σύνορα της Ρωσίας με την Φινλανδία και την Γεωργία. Photo via Twitter




Μεγάλες ουρές έχουν σχηματίσει τα αυτοκίνητα Ρώσων που επιδιώκουν να ξεφύγουν από την επιστράτευση του Βλαντιμίρ Πούτιν στα χερσαία σύνορα σχεδόν κάθε χώρας που γειτνιάζει με τη Ρωσία, σύμφωνα με βίντεο και αναφορές που δημοσιεύθηκαν από χθες τη νύχτα.

Οι Φινλανδοί συνοριοφύλακες  δήλωσαν ότι παρατήρησαν έναν «εξαιρετικό αριθμό» Ρώσων υπηκόων που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το Reuters.

Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι περισσότεροι από 4.800 Ρώσοι έφτασαν στη Φινλανδία την Τετάρτη σε σύγκριση με 3.100 μια εβδομάδα νωρίτερα.

Η γειτονική Νορβηγία, η οποία μοιράζεται μικρότερα σύνορα με τη Ρωσία βορειότερα, είπε ότι δεν παρατήρησε αλλαγές στα σημεία διέλευσης.

Στο Νότιο Καύκασο, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τα σύνορα Ρωσίας-Γεωργίας «κατέρρευσαν» κάτω από την πρωτοφανή κίνηση, σύμφωνα με βίντεο που κοινοποίησε η Ekho Kavkaza, η περιφερειακή υπηρεσία του χρηματοδοτούμενου από τις ΗΠΑ ειδησεογραφικού οργανισμού RFE/RL.

Σχετικό βίντεο δημοσιεύει και το BBC.

Παρόμοια μποτιλιαρίσματα καταγράφηκαν κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τη Μογγολία, αν και η τελωνειακή υπηρεσία της χώρας αρνήθηκε ότι υπήρχε συμφόρηση στη συνοριακή διάβαση.

Στη δημοκρατία της Κεντρικής Ασίας του Καζακστάν – της οποίας τα κοινά σύνορα με τη Ρωσία είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο – οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης  μοιράστηκαν πλάνα από μια ατελείωτη ουρά από αυτοκίνητα και φορτηγά που περιμένουν να περάσουν.

  • Εν τω μεταξύ, τα τρία κράτη της Βαλτικής, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία δήλωσαν ότι θα αρνηθούν να καταφύγουν στους Ρώσους που φεύγουν από την επιστράτευση του Πούτιν, αφού επέβαλαν περιορισμούς στους Ρώσους τουρίστες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.Οι συνοριακοί πράκτορες στα ρωσικά αεροδρόμια άρχισαν να ανακρίνουν τους αναχωρούντες άνδρες επιβάτες σχετικά με το καθεστώς της στρατιωτικής τους θητείας και να ελέγχουν τα εισιτήρια επιστροφής,  σύμφωνα με τη δημοσιογράφο και συνάδελφο Ksenia Sobchak.

Αναφορές για αύξηση της διασυνοριακής κυκλοφορίας προέκυψαν μετά την ανακοίνωση του Πούτιν την Τετάρτη για άμεση «μερική» επιστράτευση εφέδρων για εκπαίδευση και ανάπτυξη στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τις αναφορές για αυξημένη διασυνοριακή κυκλοφορία «πολύ υπερβολικές», λέγοντας ότι ορισμένα πλάνα που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο ήταν «ψεύτικα».

 

 

Με πληροφορίες από The Moscow Times

 

Δεν είναι παράνομο, λέει το Κρεμλίνο: Χαρτί επιστράτευσης σε συλληφθέντες διαδηλωτές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: