Επίσκεψη και επαφές στο Βερολίνο για την Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου

Φωτογραφία από το twitter της κ. Αννίτας Δημητρίου




Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου, η οποία ολοκληρώνει σήμερα επίσκεψη εργασίας στο Βερολίνο, είχε χθες συνάντηση με την Πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag) κα Bärbel Bas. Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκε η σημασία της επίσκεψης της Προέδρου της Βουλής στη Γερμανία για την περαιτέρω ενίσχυση των διακοινοβουλευτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και αξιοποίηση των αναδυόμενων ευκαιριών, με στόχο την οικοδόμηση μιας πιο δημοκρατικής και ανθεκτικής Ευρώπης.

Αναφερόμενη στο κυπριακό πρόβλημα, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε την προσήλωση της Ελληνοκυπριακής πλευράς στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών προς επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, η οποία θα επανενώνει τη χώρα σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού. Δεν πρόκειται ποτέ, τόνισε η κα Δημητρίου, να δεχτούμε την αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση «δύο κρατών», η οποία θα νομιμοποιούσε την τουρκική εισβολή και την οποία αξίωση απέρριψε άλλωστε κατηγορηματικά η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα. Η κα Δημητρίου ζήτησε, όπως η Γερμανία ως ηγέτιδα ευρωπαϊκή δύναμη ασκήσει την επιρροή της προς την Τουρκία, ώστε να συνεργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Η Πρόεδρος της Βουλής καταδίκασε τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, οι οποίες, όπως ανέφερε, υπονομεύουν τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και αυξάνουν την αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό δρώντα προς όφελος ολόκληρης της περιοχής, αλλά και της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ. Η Τουρκία, επισήμανε η κα Δημητρίου, μπορεί να αποτελέσει μέρος της ενεργειακής εξίσωσης, νοουμένου ότι θα εγκαταλείψει τη διπλωματία των κανονιοφόρων και τις προκλήσεις της εις βάρος της Κύπρου και θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Η Πρόεδρος της Βουλής επέκρινε, παράλληλα, την εργαλειοποίηση μεταναστών από την Τουρκία, με αποτέλεσμα η Κύπρος να αποτελεί το κράτος μέλος της ΕΕ με τις μεγαλύτερες ροές παράτυπων μεταναστών κατ’ αναλογίαν πληθυσμού, τους οποίους η Τουρκία διοχετεύει μέσω των κατεχομένων στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η Κύπρος στάθηκε εξ αρχής στο πλευρό του Ουκρανικού λαού στη βάση αρχών, οι οποίες βάναυσα καταστρατηγήθηκαν στην περίπτωση της Κύπρου που βιώνει εδώ και 48 χρόνια την κατοχή τμήματος του εδάφους της από την Τουρκία, παραμένοντας η μόνη διαιρεμένη χώρα στην Ευρώπη. Σημείωσε, συναφώς, ότι η Κύπρος ήταν από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα καταδίκης της ρωσικής εισβολής.

 

Η Πρόεδρος της Bundestag επαναβεβαίωσε τις θέσεις αρχών της χώρας της όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα. Σημείωσε ότι η Γερμανία απορρίπτει λύση «δύο κρατών» και χαρακτήρισε απαράδεκτες τις τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Η κα Bas εξέφρασε απογοήτευση για την άρνηση της τουρκικής πλευράς να συζητήσει τα μέτρα οικοδόμησης που πρότεινε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. H Γερμανία, υπογράμμισε η κα Bas, γνωρίζει εξ ιδίας εμπειρίας τι σημαίνει διαίρεση και είναι πρόθυμη να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη προς επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό.

Εξάλλου, κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα ευρύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένων θεμάτων ισότητας των φύλων και της ανάγκης μεγαλύτερης εκπροσώπησης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε η από κοινού ανάληψη πρωτοβουλίας για τη δημιουργία δικτύου γυναικών Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ για τη συζήτηση σε τακτική βάση και την προώθηση κοινών δράσεων στα θέματα αυτά.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Βουλής είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Michael Roth και Μέλη της Επιτροπής και με τον Πρόεδρο κ. Anton Hofreiter και Μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τους Γερμανούς βουλευτές/τριες όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα και τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις εις βάρος Κύπρου και Ελλάδας. Έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τις οποίες καλείται να διαχειριστεί η ΕΕ. Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την πλήρη ευθυγράμμιση της Κύπρου με τις αποφάσεις της ΕΕ στο ζήτημα αυτό, επισημαίνοντας την ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης των σύνθετων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όπως η ενεργειακή κρίση, η επισιτιστική κρίση, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις και οι αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις, μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας και της επίδειξης περισσότερης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Θετικά βλέπουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης την κυπριακή οικονομία

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: