Εννέα χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα: «Δεν εφησυχάζουμε, δεν ξεχνάμε!», είναι το μήνυμα του φετινού αντιφασιστικού συλλαλητηρίου [βίντεο]

Ο 34χρονος μουσικός Παύλος Φύσσας. Πηγή φωτογραφίας: Facebook/Παυλος Φυσσας




Ήταν 18 Σεπτεμβρίου του 2013 όταν το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά κάρφωσε δύο φορές την καρδιά του 34χρονου μουσικού και γνωστού για την αντιφασιστική του δράση Παύλου Φύσσα, κόβωντας το νήμα της ζωής του.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση που ακολούθησε, οι δύο μαχαιριές του Ρουπακιά ήταν επαγγελματικές και υπολογισμένες.

Tο σημείο όπου δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ο 34χρονος μουσικός, στο Κερατσίνι.

Όλα ξεκίνησαν όταν το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου ο Παύλος Φύσσας είχε πάει σε καφετέρια με την σύντροφό του για να παρακολουθήσει αγώνα του Ολυμπιακού για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Αντικριστά στο τραπέζι τους καθόταν μια ομάδα ακροδεξιών αλλά αυτό που αρχικά φάνηκε ως αψιμαχία για το ποδόσφαιρο, στη συνέχεια έγινε αντιληπτό ότι είχε βαθύτερα πολιτικά κίνητρα.

Η παρέα που επιτέθηκε σε αυτήν του Φύσσα, σύμφωνα με την προανάκριση, άρχισε να καλεί ενισχύσεις. Ουσιαστικά κινητοποιήθηκαν στελέχη των τοπικών οργανώσεων της Χρυσής Αυγής, ακόμα και μέσω μηνυμάτων στα κινητά τους τηλέφωνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, στις 23:57:42 δέχθηκε κλήση ότι μια ομάδα 50 ατόμων με ρόπαλα είχε συγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Ιφιγένειας και της λεωφόρου Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι και κατευθυνόταν σε κατάστημα-καφετέρια.

Οι αστυνόμοι μετέβησαν στην καφετέρια όπου μεταξύ άλλων είδαν άτομα της Χρυσής Αυγής να «κυνηγάνε έτερα άτομα επί της Τσαλδάρη […] για να τους πιάσουν». Εκεί οι αστυνόμοι είδαν τον Φύσσα αιμόφυρτο, με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος.

Ο Φύσσας μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Όσο ωστόσο είχε ακόμη τις αισθήσεις του, φέρεται να υπέδειξε τον Γιώργο Ρουπακιά ως δράστη της επίθεσης σε βάρος του, τον οποίο και συνέλαβαν οι αστυνομικοί που είχαν σπεύσει στο σημείο.

«Το μόνο που με ηρεμεί είναι ότι τις τελευταίες του στιγμές το παιδί μου ήταν ανάμεσα στους φίλους του, στην αγκαλιά της κοπέλας του. Δεν διανοούμαι άλλες δολοφονίες που τα κορίτσια ρίχνονται ζωντανά στη θάλασσα», είχε δηλώσει η μητέρα του, Μάγδα που έκτοτε στέκεται βουβά στο πλευρό άλλων οικογενειών, όπως της Ελένης Τοπαλούδη, της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου και του Ζακ Κωστόπουλου.

Ο φερόμενος ως άμεσος αυτουργός της δολοφονίας μετά την επίθεση επικοινώνησε σύμφωνα με την δικογραφία τηλεφωνικά με τον αρχηγό τ της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια και εκείνος με τη σειρά του με βουλευτή, ενώ τα αρχεία δείχνουν ότι υπήρχαν εκείνο το βράδυ συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες στελεχών ακόμα και με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο.

Αν και ο δράστης της δολοφονίας αρνήθηκε ότι ήταν οργανωμένο στέλεχος της Χρυσής Αυγής και με τη σειρά του το κόμμα αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τον Ρουπακιά, στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας έδειξαν ότι κάθε άλλο παρά χαλαρή σχέση είχε με τη συγκεκριμένη παράταξη και ηγετικά στελέχη της. Αμέσως έγινε αντιληπτό ότι η δολοφονία δεν ήταν μια απλή υπόθεση του κοινού ποινικού δικαίου αλλά είχε πολιτικές προεκτάσεις.

Όλα τα κόμμα της Ελληνικής Βουλής την καταδίκασαν, συμπεριλαμβανομένης της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο το έγκλημα αυτό στάθηκε αφορμή για την εξάρθρωση από την Αστυνομία της εγκληματικής δράσης της ακροδεξιάς οργάνωσης.

7 Οκτωβρίου 2020 – Μια ιστορική ημέρα

Στις 7 Οκτωβρίου 2020 κι ενώ περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι είχαν κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Εφετείο- η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, ανακοίνωσε την ιστορική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν μία ποινική δίκη στην οποία δικάστηκαν 68 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων μέλη τοπικών οργανώσεων, στελέχη και ο γενικός γραμματέας του κόμματος της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατηγορούμενοι για διεύθυνση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με βάση το άρθρο 187 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα.

«Παύλο μου, νικήσαμε» φώναξε η Μάγδα Φύσσα και η κραυγή της  έγινε το μήνυμα μιας ολόκληρης κοινωνίας ενάντια σε ένα νεοναζιστικό μόρφωμα, τα μέλη του οποίου τη δικά τους «μαύρη σελίδα» στην ελληνική πολιτική ιστορία.

 

Λόγω της δολοφονίας του Παύλου Φύσσσα, , ο Σεπτέμβριος έχει κηρυχθεί αντιφασιστικός μήνας και στο πλαίσιο αυτό, σήμερα (Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου) στις 17:30 θα πραγματοποιηθεί αντιφασιστική συγκέντρωση στο Κερατσίνι, στην οδό Παύλου Φύσσα, στη μνήμη του.

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: