Έμμεση παραδοχή από τους Ρώσους: Η κόλαση της ουκρανικής αντεπίθεσης στη Χερσώνα ματαιώνει τα σχέδια για δημοψήφισμα προσάρτησης

FILE PHOTO: Κάτοικοι της Χερσώνας με ουκρανικές σημαίες φωνάζουν στα στρατεύματα των Ρώσων εισβολέων “γυρίστε σπίτια σας”. Screenshot via YouTube@The Guardian




Οι ρωσικές αρχές κατοχής στη στρατηγική πόλη Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας ανέβαλαν το δημοψήφισμα για την ένταξη στη Ρωσία, για λόγους ασφαλείας.

H επιχείρηση ρωσικής “προσάρτησης” της πρώτης μεγάλης πόλης της Ουκρανίας που έπεσε στα χέρια των Ρώσων εισβολέων μετά την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, μοιάζει να μην είναι τόσο εύκολη υπόθεση όπως την υπολόγιζαν οι άνθρωποι του Κρεμλίνου.

Πολλώ δε μάλλον που πλέον οι Ρώσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την Ουκρανική αντεπίθεση που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με στόχο την ανακατάληψη της περιοχής. Eπίσης, οι Ρώσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχείς εκδηλώσεις αντίστασης από τους κατοίκους και τους παρτιζάνους της Χερσώνας.

“[Το δημοψήφισμα] αναβάλλεται λόγω της κατάστασης ασφαλείας”, δήλωσε ο Κίριλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης εκεί.

Πέραν της Χερσώνας, οι Ρώσοι προετοιμάζουν δημοψήφισμα ενσωμάτωσης και στην Ζαπορίζια.

Μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Στρεμούσοφ είπε ότι οι ουκρανικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν τη γέφυρα Antonovskiy σε τέτοιο βαθμό που τα οχήματα δεν μπορούσαν πλέον να τη διασχίσουν.

Είπε ότι φορτηγίδες που μετέφεραν αμάχους μέσω του ποταμού Δνείπερου  δέχονται επίσης πυρά από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως και οι υποδομές της πόλης.

Οι Ρώσοι βασίστηκαν στη γέφυρα για να μετακινούν στρατεύματα και εξοπλισμό μέσα και έξω από τη Χερσώνα.

Η Ουκρανία έχει αναπτύξει πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων Himars, κατασκευής ΗΠΑ, στην προσπάθειά της να απωθήσει τους Ρώσους έξω από την πόλη.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σχέδια για δημοψηφίσματα σε κατεχόμενα εδάφη παρόμοια με αυτά που διεξήχθησαν στην Κριμαία μετά την κατάληψη της χερσονήσου από τα στρατεύματά της το 2014. Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της έχουν καταγγείλει τα σχέδια του δημοψηφίσματος ως παράνομα.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ  προέτρεψε τους αμάχους να εγκαταλείψουν τη Χερσώνα καθώς οι μάχες εντείνονται στην περιοχή. Έχει επίσης προειδοποιήσει ότι οποιοσδήποτε συμμετέχει στο προγραμματισμένο ρωσικό δημοψήφισμα ενδέχεται να αντιμετωπίσει διώξεις.

Η εισβολή της Ρωσίας έχει αποσταθεροποιήσει τη ζωή στην Ουκρανία σε τέτοιο βαθμό που δεν είναι σαφές ποιος θα μπορούσε ούτως ή άλλως να ψηφίσει σε τέτοια δημοψηφίσματα.

Η ψηφοφορία στην Κριμαία το 2014, που διεξήχθη υπό στρατιωτική κατοχή, δεν αναγνωρίστηκε ποτέ διεθνώς.

 

 

Με πληροφορίες από BBC

Ουκρανοί παρτιζάνοι κυνηγάνε συνεργάτες των Ρώσων: Κύμα βομβιστικών επιθέσεων και δολοφονιών δοσιλόγων στα κατεχόμενα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: