Εφτάψυχο φαβορί και πάλι ο Νετανιάχου για την πρωθυπουργία του Ισραήλ: Ενόψει εκλογών Νοεμβρίου

FILE PHOTO: Ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος “Λικούντ” Μπένζαμιν Νετανιάχου σε προεκλογική συγκέντρωση στην Ιερουσαλήμ, 11 Σεπτεμβρίου 2022. EPA/ABIR SULTAN




Ξεκάθαρο φαβορί στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου φέρνουν τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου νέες δημοσκοπήσεις, κάνοντας σαφή την προοπτική μιας ακόμη πρωθυπουργίας του την ώρα που ο σημερινός πρωθυπουργός, Γαϊρ Λαπίντ, βρίσκεται σε διαδικασία “ανοίγματος” προς Τούρκους και Άραβες.

Την ίδια ημέρα που ο Λαπίντ επαναλάμβανε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την από καιρό διακηρυγμένη θέση του Ισραήλ υπέρ δύο κρατών (ενός ισραηλινού κι ενός παλαιστινιακού) στην περιοχή – θέση που είχε εκφράσει από το ίδιο ακριβώς βήμα το 2016 και ο Νετανιάχου, δυο δημοσκοπήσεις στο Ισραήλ έδειξαν ότι ο εκλογικός συνασπισμός της Δεξιάς με επικεφαλής τον εφτάψυχο πρώην πρωθυπουργό θα επικρατήσει και θα πάρει εκ νέου την εξουσία.

Ύστερα από αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία χρόνια και τη σύσταση εύθραυστων κυβερνητικών συνασπισμών, το Ισραήλ πηγαίνει ξανά στις κάλπες σε έξι εβδομάδες, με φαβορί αυτή τη φορά τον Νετανιάχου.

  • Η Κνεσέτ, η ισραηλινή βουλή, έχει 120 μέλη, και το εκλογικό μπλοκ υπό τον Νετανιάχου φαίνεται να εξασφαλίζει από 60 έως 62 έδρες, βάσει τριών νέων δημοσκοπήσεων.

Στη δημοσκόπηση του Καναλιού 14 της ισραηλινής τηλεόρασης, το κόμμα Λικούντ του  Νετανιάχου φαίνεται να εξασφαλίζει 34 έδρες, και μαζί με τους εκλογικούς του εταίρους να φτάνει τους 62 βουλευτές. Το κόμμα του πρωθυπουργού Λαπίντ, το Γες Ατίντ, μένει στις 23 έδρες.

Οι άλλες έρευνες ισραηλινών καναλιών δείχνουν τον συνασπισμό υπό τον Νετανιάχου να λαμβάνει 60-61 έδρες και το Γες Ατίντ να αναδεικνύει 23-25 βουλευτές.

Οι ηγέτες της ισραηλινής δεξιάς εκτός του Νετανιάχου έσπευσαν να κατακεραυνώσουν τον  Λαπίντ για τη δήλωσή του στον ΟΗΕ υπέρ της σύστασης παλαιστινιακού κράτους, χωρίς πάντως να δώσουν ακόμη κάποια εναλλακτική πρόταση σχετικά με τη συμβίωση με τον αραβικό πληθυσμό της περιοχής.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

Ο Μπερλουσκόνι δίνει άφεση αμαρτιών στον Πούτιν: Τον έσπρωξαν στον πόλεμο τα media και οι εθνικιστές της κυβέρνησής του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: