Αρνήθηκε τη μαντήλα η Αμανπούρ, ακύρωσε τη συνέντευξη ο …δημοκράτης Ιρανός Πρόεδρος

Φωτογραφία από το twitter της δημοσιογράφου




O πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί αρνήθηκε να παραχωρήσει μία προγραμματισμένη συνέντευξη προς στην (βρετανο-ιρανικής καταγωγής) Κριστιάν Αμανπούρ του CNN επειδή εκείνη αρνήθηκε να φορέσει μαντήλα.

«Μετά από εβδομάδες προετοιμασίας και πολύωρες διαδικασίες για την εγκατάσταση του μεταφραστικού εξοπλισμού, φώτων και καμερών, ήμασταν έτοιμοι. Αλλά ο πρόεδρος Ραϊσί δεν εμφανίστηκε. Σαράντα λεπτά αργότερα ήρθε ένας βοηθός. Όπως μου είπε, ο πρόεδρος πρότεινε να φορέσω μαντήλα, γιατί είναι οι ιεροί μήνες του Μουχαράμ και του Σαφάρ», ανέφερε η Κριστιάν Αμανπούρ.

 

«Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη, όπου δεν υπάρχει νόμος ή παράδοση σχετικά με τις μαντήλες. Τόνισα ότι κανένας Ιρανός πρόεδρος στο παρελθόν δεν το είχε απαιτήσει όταν τους έπαιρνα συνέντευξη εκτός Ιράν», πρόσθεσε η Αμανπούρ που εξήγησε στη συνέχεια πώς η συνέντευξη οδηγήθηκε σε ναυάγιο.

«Ο βοηθός ξεκαθάρισε ότι η συνέντευξη δεν θα πραγματοποιούνταν αν δεν φορούσα μαντήλα. Έκανε λόγο για “ζήτημα σεβασμού” και μίλησε για την “κατάσταση στο Ιράν” – αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που σαρώνουν τη χώρα», συνέχισε και συμπλήρωσε ότι «και πάλι, είπα ότι δεν μπορούσα να συμφωνήσω με αυτό το πρωτοφανές και απροσδόκητο αίτημα», τονίζει.

«Και έτσι φύγαμε. Η συνέντευξη δεν έγινε. Την ώρα που οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, θα ήταν μια σημαντική στιγμή για να μιλήσω με τον Πρόεδρο Ραϊσί», κατέληξε.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Σε πρόσφατη συνέντευξή του πάντως, ο Ιρανός Πρόεδρος είχε εεπαναλάβει τις ίδιες απαιτήσεις προς την δημοσιογράφο του CBS,  Leslie Stahl.

«Μου είπαν πώς θα έπρεπε να είμαι ντυμένη, να μην καθήσω στη θέση μου προτού καθήσει εκείνος και να μην τον διακόπτω», είχε περιγράψει η Stahl.

Θεριεύει η λαϊκή οργή στο Ιράν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί: Τουλάχιστον 31 οι νεκροί από την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: