Από τη γενέτειρά του, την Αγία Πετρούπολη, βάλλεται ο Πούτιν: 8 αξιωματούχοι ζητούν τη δίωξή του για εσχάτη προδοσία

FILE PHOTO : O Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρευρίσκεται σε σύνοδο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ 2022 (EEF) στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, 07 Σεπτεμβρίου 2022. EPA, VLADIMIR SMIRNOV TASS Host Photo Agency HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY, NO SALES




Οκτώ τοπικοί αιρετοί αξιωματούχοι στην Αγία Πετρούπολη κάλεσαν το ρωσικό κοινοβούλιο να διώξει τον Βλαντιμίρ Πούτιν για «εσχάτη προδοσία» λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία. Πέντε από αυτούς διώκονται επειδή είχαν την πρόθεση να δυσφημίσουν τη ρωσική εξουσία.

Ο ανεξάρτητος ρωσικός ιστότοπος ερευνών The Insider ανέφερε στις 7 Σεπτεμβρίου σε ένα άρθρο στα αγγλικά ότι «δημοτικοί βουλευτές από την περιοχή Smolninskoye της Αγίας Πετρούπολης σχεδιάζουν να υποβάλουν αναφορά στην Κρατική Δούμα (το Ρωσικό Κοινοβούλιο) για να κατηγορήσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για εσχάτη προδοσίαλόγω της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία». Το Insider επικαλείται ένα έγγραφο που αναρτήθηκε στο Twitter από τον Ντμίτρι Παλιούγκα, έναν δημοτικό αιρετό από την περιφέρεια Smolninskoye.

Έκκληση για παραπομπή

Αυτό το έγγραφο αποτελείται από μια επίσημη επιστολή στην οποία ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ντμίτρι Παλιούγκα «κάνει έκκληση στους βουλευτές της Κρατικής Δούμας, προτείνοντας να αναλάβουν την πρωτοβουλία να υποβάλουν καταγγελία κατά του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκειμένου να τον αποπέμψουν από τα καθήκοντά του». Στη δεύτερη σελίδα, διευκρινίζει το αίτημά του εξηγώντας ότι «από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στο έδαφος της Ουκρανίας, οι ενέργειες του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσιάζουν τα στοιχεία του εγκλήματος -όπως προβλέπεται στο άρθρο 93 του το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας – εσχάτη προδοσία».

Γράφει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αξίζει παραπομπή για τέσσερις λόγους. Από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, «οι έτοιμες για μάχη μονάδες του ρωσικού στρατού καταστρέφονται και οι ικανοί νέοι πολίτες σκοτώνονται και μένουν ανάπηροι». «Η οικονομία της Ρωσίας υποφέρει» λόγω της αποχώρησης αρκετών επενδυτών, ορισμένων προϊόντων που λείπουν λόγω κυρώσεων και της μετανάστευσης των εγκεφάλων της. Στην επιστολή αναφέρεται επίσης η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, με τις αποφάσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία, και τέλος το γεγονός ότι η αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας απέτυχε αφού «η Ουκρανία έλαβε σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό και κεφάλαια ύψους 38 δισ. δολάρια. Αυτό είναι περισσότερο από τον ετήσιο στρατιωτικό προϋπολογισμό του Καναδά ή της Πολωνίας».

Η πρόταση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου αυτής της περιφέρειας της Αγίας Πετρούπολης εγκρίθηκε από 7 τοπικούς αιρετούς (Dmitry Baltrukov, Anna Kiselova, Ekaterina Kuznetsova, Radislav Poluikov, Ivan Chebotar και Nikita Yuferev), οι οποίοι εξέφρασαν τη δέσμευσή τους στο Twitter .

Μεταξύ αυτών των ονομάτων, ορισμένα αναφέρονται σε προφίλ πολιτικών ακτιβιστών που είχαν ήδη δεσμευτεί πριν από την έναρξη του πολέμου ενάντια στην πολιτική του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο The Insider, ο Ντμίτρι Παλιούγκα δικαιολογεί την προσέγγισή του εναντίον του Ρώσου προέδρου ως εξής: «Ενώ ο Ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας ήταν ένας από τους στόχους του, γινόμαστε μάρτυρες του αντίθετου. […] Βλάπτει την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας. Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι υπάρχουν βουλευτές που αντιτίθενται στην τρέχουσα πολιτική και πιστεύουν ότι ο Πούτιν βλάπτει τη Ρωσία. Θέλουμε επίσης να ξέρουν ότι δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε».

Πέντε υπογράφοντες διώκονται για δυσφήμιση των ρωσικών αρχών

Μετά τη δράση τους, που δημοσιοποιήθηκε στον διεθνή και ιδιαίτερα στον αγγλόφωνο Τύπο, οι υπογράφοντες αυτής της έκκλησης για την απόπομπή του Βλαντιμίρ Πούτιν κλήθηκαν από την αστυνομία, όπως αναφέρει το The Insider σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 9 Σεπτεμβρίου στα αγγλικά. Στο Twitter, ο Ντμίτρι Παλιούγκα και ο Nikita Yuferev δημοσίευσαν τα γραπτά μηνύματα που τους έστειλε η αστυνομία στα οποία καλούνται να πάνε στο αστυνομικό τμήμα αυτή την Παρασκευή επειδή έχουν διαπράξει «πράξεις που στοχεύουν στην απαξίωση των Αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Αυτή την Παρασκευή, στις 12:38 μ.μ., ο εκλεγμένος δημοτικός αξιωματούχος Nikita Yuferev ανακοίνωσε στο Twitter ότι όλοι οι αιρετοί που κλήθηκαν έφυγαν από το αστυνομικό τμήμα μετά την κλήση τους. Πέντε τώρα διώκονται βάσει του άρθρου 20.3.3 του Κώδικα Διοικητικών Αδικημάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που τιμωρεί τις δημόσιες ενέργειες που αποσκοπούν στην απαξίωση της χρήσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Οι δικηγόροι συμβούλευσαν να μην αποκαλύπτονται λεπτομέρειες πριν από τη δίκη», σημειώνει ο Yuferev.

Με πληροφορίες από liberation.fr

Αιφνιδιαστική και ταχεία η ουκρανική προέλαση στο Χάρκοβο: Η Μόσχα πιάστηκε στον ύπνο ομολογούν και Ρώσοι αξιωματούχοι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: