Ανεμος πανικού και αποσταθεροποίησης στη Ρωσία: Οχι στην «κρεατομηχανή του Πούτιν» από χιλιάδες διαδηλωτές, όργιο βίας και συλλήψεων [Live εικόνες]

Επεισόδια στην Αγία Πετρούπολη. EPA, ANATOLY MALTSEV




Μπροστά από ένα τμήμα στρατιωτικής αστυνομίας στη βόρεια Μόσχα την Τετάρτη, νεαροί άνδρες έχουν συγκεντρωθεί για να παραλάβουν το «στρατιωτικό τους εισιτήριο», ένα επίσημο έγγραφο που τους επιφορτίζει με την ιδιότητα του μέλους του στρατού.

Είχαν αποφασίσει να καταταγούν, έτσι λένε τουλάχιστον, προτύ ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώσει μερική κινητοποίηση. «Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κίνδυνος για τη Ρωσία, ότι οι κάτοικοι του Ντονμπάς μας ζήτησαν προστασία. Αν με καλέσουν και μου ζητήσουν να πάω, θα πάω», εξηγελι ο Αλέξανδρος, 23 ετών.

Ομως η εικόνα αυτή, όπως τη μεταδίδει  Liberation, δεν συνιστά το κανόνα.

Διότι είναι μάλλον ένας άνεμος πανικού που φυσά τις τελευταίες ώρες στη Ρωσία.

«Γεια σε όλους, ξέρετε αν είναι ακόμα δυνατό να περάσετε τα σύνορα στη Γεωργία» ρωτούσε μια γυναίκα τον περασμένο Φεβρουάριο σε μια συνομιλία στο Telegram, λίγες ώρες μετά την έναρξη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.

Μηνύματα τέτοιου τύπου πολλαπλασιάστηκαν την Τετάρτη.

Εκατοντάδες ή και χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν με κάθε τρόπο να εγκαταλείψουν τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό.

Την αρχή έκανε μια αντιπολεμική οργάνωση. Ακολούθησαν κι άλλοι.Είχε προηγηθεί κάλεσμα του φυλακισμένου πολέμιου του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο στόχος ένας: αντίσταση στα σχέδια του Πουτιν για επιστράτευση.

 

Με σύνθημα όχι στην “κρετατομηχανή”, “Βγάλτε στη σύνταξη τον Πούτιν”, “όχι στην επιστράτευση”, “όχι στον πόλεμο”, βρέθηκαν χιλιάδες γενναίοι Ρώσοι να διαδηλώσουν.

Δεν είναι απλό, αφού η συμμετοχή σε μια τέτοια διαδήλωση συνεπάγεται ξύλο, σύλληψη και πιθανότατα καταδίκη…

Το κάλεσμα ήταν για τις 8μμ το βράδυ της Τετάρτης. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίτερα στη Σιβηρία και την Άπω Ανατολή. Οι πληροφορίες μιλούν για τουλάχιστον 364 συλλήψεις κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Ωστόσο νεότερα τηλεγραφήματα κάνουν λόγο για πάνω από 1.000 συλλήψεις.

Σύμφωνα με την OVD-Info, οργάνωση που ειδικεύεται στην καταμέτρηση συλλήψεων, κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον 23 πόλεις της χώρας.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στη Μόσχα είδαν τουλάχιστον 50 συλλήψεις σε μία από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας. Στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη πόλη της Ρωσίας, ένα λεωφορείο της αστυνομίας μετέφερε συλληφθέντες.

  • Οι διαδηλωτές φώναζαν «Όχι στον πόλεμο!» και «Καμία επιστράτευση!».

«Όλοι φοβούνται. Είμαι υπέρ της ειρήνης και δεν θέλω να χρειαστεί να πυροβολήσω. Αλλά είναι πολύ επικίνδυνο να βγω κανείς έξω τώρα, διαφορετικά θα είχε πολύ περισσότερο κόσμο», είπε ένας διαδηλωτής στην Αγία Πετρούπολη, ο Βασίλι Φεντόροφ, ένας φοιτητής.

Ο Αλεξέι Ζαβάρσκι, 60 ετών, εξέφρασε τη λύπη του για την άμεση επέμβαση της αστυνομίας στις συγκεντρώσεις.

«Ήρθα να συμμετάσχω, αλλά φαίνεται ότι έχουν ήδη πιάσει όλο τον κόσμο», είπε, πριν προσθέσει: «Δεν ξέρω πού οδηγούμαστε, αυτό το καθεστώς έχει υπογράψει την θανατική του ποινή, καταστρέφει τη νεολαία».

«Γιατί να υπηρετείτε τον Πούτιν; Έναν άνθρωπο που κάθεται στον θρόνο του είκοσι χρόνια!» φώναξε ένας άλλος διαδηλωτής προς την κατεύθυνση των αστυνομικών δυνάμεων.

«Φοβάμαι για τον εαυτό μου, για τον αδερφό μου, που είναι 25 ετών και έχει κάνει τη στρατιωτική του θητεία. Μπορεί να κληθεί», τόνισε η Οκσάνα Σιντορένκο, φοιτήτρια. «Γιατί αποφασίζουν άλλοι για το μέλλον μου;»

Αυτή την ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται διαδηλώσεις στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη αλλά και σε άλλες πόλεις. Δείτε ζωντανά την εξέλιξή τους:

Από την Μόσχα

Από την Αγία Πετρούπολη

 

https://www.youtube.com/watch?v=R7HMGsDvUHs

Aπό τη Σιβηρία:

 

jfs;af;alkjfa

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: