21 χρόνια από τη μέρα που “άλλαξε ο κόσμος” και ακόμα μετρούν νεκρούς: Η Αμερική υποφέρει μέχρι και σήμερα

FILE PHOTO: A US military soldier walks through a field of American flags placed near the Pentagon to memorialize the victims, in Arlington, Virginia, USA. On 11 September 2001, during a series of coordinated terror attacks using hijacked airplanes, two airplanes were flown into the World Trade Center’s twin towers causing the collapse of both towers. A third plane targeted the Pentagon and fourth plane heading towards Washington, DC ultimately crashed into a field. The unprecedented attack claimed the lives of almost 3,000 people. EPA, MATTHEW CAVANAUGH




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, 2.977 Αμερικανοί και πολίτες από 102 χώρες, καθώς και 19 αεροπειρατές έχασαν τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 6.000 άλλοι τραυματίστηκαν.

Η πλειοψηφία τους ήταν άμαχοι, εκτός από 343 πυροσβέστες και 71 αστυνομικοί της Νέας Υόρκης που σκοτώθηκαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, όπως επίσης και 55 στρατιωτικοί στο Πεντάγωνο.

Από το 2007, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται συνεχώς επειδή άρχισαν να προστίθενται στον επίσημο απολογισμό των θανάτων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και άτομα που πεθαίνουν από ασθένειες που προκλήθηκαν από την έκθεση στο μολυσμένο αέρα και σε επικίνδυνες ουσίες.

  • Πάνω από 40.000 αστυνομικοί, πυροσβέστες, εθελοντές και χιλιάδες κάτοικοι των γύρω περιοχών εκτέθηκαν στον τοξικό καπνό. Χιλιάδες απ’ αυτούς ανέπτυξαν κάποιας μορφής καρκίνο ή άλλες ασθένειες και πάρα πολλοί ήδη απεβίωσαν.

Πέρασαν κιόλας 21 χρόνια από τη μέρα που «άλλαξε τον κόσμο», όπως είχε ειπωθεί τότε. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, η Αμερική δέχθηκε επίθεση στο έδαφός της για δεύτερη φορά, μετά την ιαπωνική αεροπορική επίθεση στη ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ, στις 7 Δεκεμβρίου του 1941.

Δυο αεροπλάνα που κατελήφθησαν από ισλαμιστές τζιχαντιστές έπεσαν διαδοχικά πάνω στους δίδυμους πύργους στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης. Ένα άλλο αεροπλάνο έπεσε πάνω στο κτήριο του Πενταγώνου και ένα τέταρτο, που πιθανότατα κατευθυνόταν προς τον Λευκό Οίκο ή το Καπιτώλιο, συνετρίβη σε άδειο χωράφι στο Σάνκσβιλ της Πενσυλβάνια και, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, επιβάτες είχαν επιχειρήσει να εξοντώσουν τους αεροπειρατές.

Από τότε, οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με συμμάχους τους πραγματοποίησαν δυο μεγάλους πολέμους, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς και στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και σε άλλες χώρες. Στο βασικό ερώτημα κατά πόσο η Αμερική και η Ευρώπη είναι σήμερα ασφαλέστερες (21 χρόνια μετά) έναντι της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, οι περισσότεροι αναλυτές απαντούν καταφατικά, αλλά πολλοί υπογραμμίζουν το γεγονός ότι οι τζιχαντιστές αποτελούν μια σημαντική και διαρκή απειλή και ειδικότερα οι λεγόμενοι «μοναχικοί λύκοι».

Η πτώση των δίδυμων πύργων επηρέασε την υγεία δεκάδων χιλιάδων επιζώντων της τρομοκρατικής επίθεσης στο νότιο μέρος του Μανχάταν και όχι μόνο. Μέσα σε δευτερόλεπτα από την κατάρρευσή τους, δομικά υλικά, ηλεκτρονικός εξοπλισμός και έπιπλα κονιορτοποιήθηκαν και μια δηλητηριώδης σκόνη εξαπλώθηκε σε περιοχές του Μανχάταν, του Μπρούκλιν, του Στάτεν Άιλαντ και του Νιου Τζέρσεϊ.

Όλα αυτά τα εισέπνεαν για μήνες πυροσβέστες, αστυνομικοί, διασώστες, εθελοντές και εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι. Ανυπολόγιστος αριθμός ανθρώπων έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και χιλιάδες υποφέρουν κυρίως από διάφορες νευρολογικές παθήσεις.

  • Από τον Δεκέμβριο του 2017, τα συνηθισμένα προβλήματα που πιστοποιήθηκαν από το Πρόγραμμα Υγείας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου ήταν η ρινοκολπίτιδα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το άσθμα, η αϋπνία, ο καρκίνος, η διαταραχή μετατραυματικού στρες, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η κατάθλιψη και οι κρίσεις άγχους και πανικού.

Οι πιο συνηθισμένοι καρκίνοι είναι ο καρκίνος των πνευμόνων, του δέρματος και του προστάτη. Με την πάροδο του χρόνου, οι περισσότεροι έχουν συμπτώματα ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος και πολλοί αναγκάστηκαν να κάνουν μεταμόσχευση πνευμόνων.

Αρκετοί εξ’ αυτών, που συγκαταλέγονταν στις ευπαθείς ομάδες, έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, ειδικά κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, πριν την κυκλοφορία των εμβολίων.

Μέχρι την περσινή 20χρονη μαύρη επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, είχαν υποβληθεί περισσότερες από 67.000 αιτήσεις για αποζημίωση, εκ των οποίων 3.900 αφορούσαν τον θάνατο ανθρώπων που πέθαναν από διάφορες ασθένειες εξαιτίας του μολυσμένου αέρα.

Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ταμείο Αποζημιώσεων Θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις μακροχρόνιες συνέπειες της κατάρρευσης των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη, σε σύγκριση με τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων εκείνης της ημέρας, ενώ ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς. Συνολικά, το Ταμείο έχει χορηγήσει 9 και πλέον δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις.

Ο γνωστός τηλεοπτικός παρουσιαστής και κωμικός, Τζον Στιούαρτ, πρωτοστάτησε στον αγώνα για να αναγκαστεί το Κογκρέσο να εγκρίνει την παροχή ομοσπονδιακής χρηματοδότησης όσον αφορά τις θεραπείες των επιζώντων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το 2019 είχε ψηφιστεί νομοσχέδιο για την παράταση του Ταμείου Αποζημίωσης Θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου για δεκαετίες, ενώ πριν λίγο καιρό οι επίμονες προσπάθειές του δικαιώθηκαν με την υπογραφή σχετικού νομοσχεδίου από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, που συμπεριλαμβάνει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των βετεράνων πολέμου που πάσχουν από διάφορες ασθένειες, που υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα ή είχαν εκτεθεί σε χημικές ουσίες.

Ο Στιούαρτ είχε επικρίνει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για την αρνητική στάση του, αλλά στο τέλος αρκετοί Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ.

«Ο νόμος PACT (επεκτείνει την υγειονομική περίθαλψη και τα οφέλη για βετεράνους που εκτίθενται σε τοξικές ουσίες) είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που υπηρέτησαν την χώρα τους» ανέφερε ενδεικτικά ο Αμερικανός ηγέτης, κατά τη διάρκεια τελετής στον Λευκό Οίκο για την υπογραφή του νομοσχεδίου, με την παρουσία πολλών ασθενών.

Απευθυνόμενος στον Στιούαρτ τού είπε: ««Αυτό που έκανες, Τζον, έχει σημασία. Δεν άφησες κανέναν να ξεχάσει. Σου χρωστάμε πολλά».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία; Η πραγματική διπλωματία χρειάζεται δύο για το ταγκό…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: