Το προεκλογικό πυροτέχνημα του Κονγκό έσκασε στα χέρια του Αβέρωφ Νεοφύτου: Τον πήραν είδηση ακόμα και οι πέτρες…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ, Φιλελεύθερος

«Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν είναι ο άνθρωπος με τα όμορφα αλλά κούφια λόγια. Δεν είναι αυτός που θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, περιμένοντας τα πάντα από την Ευρώπη. Με ευαισθησία αλλά και ρεαλισμό αναλαμβάνει δράση ώστε να ανακτήσουμε τον έλεγχο της κατάστασης.

Αποδεικνύει ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να διαχειριστεί με επιτυχία τις κρίσεις που ορθώνονται μπροστά μας και να οδηγήσει τους συμπολίτες μας στο αύριο που αξίζουν».

Διαβάζοντας την λυρική ανακοίνωση της Πινδάρου για τη «διεθνή πρωτοβουλία» που ανέλαβε ο Αβέρωφ Νεοφύτου για το μεταναστευτικό, ένα… δέος το νιώθεις. Το νέο πάντως, κυκλοφόρησε με ταχύτητα φωτός στο Πουρνάρα και την Μεννόγεια.

  • Οι εξ Αφρικής ορμώμενοι μετανάστες έπαθαν πανικό. Έτρεχαν να ακυρώσουν την αίτηση ασύλου που υπέβαλαν. Ζητούσαν να τους επιτραπεί να φύγουν για Τουρκία μέσω κατεχομένων, ώστε να προλάβουν πριν τους στείλουν άρον-άρον στη χώρα τους.

Το νέο, όμως, ταξίδεψε με ταχύτητα φωτός και εκτός Κύπρου. Στις Βρυξέλλες προκλήθηκε χαμός. Αξιωματούχοι της Κομισιόν έσπασαν τα τηλέφωνα, προσπαθώντας να εντοπίσουν τον Αβέρωφ για να τους εξηγήσει πώς κατάφερε με ένα ταξίδι στην Κινσάσα να θέσει το μεταναστευτικό σε τροχιά επίλυσης.

Βεβαίως, όλο αυτό το σκηνικό στηρίχτηκε στην ανακοίνωση της Πινδάρου. Γρήγορα ο ενθουσιασμός έσβησε. Διότι με την ίδια ταχύτητα κυκλοφόρησαν και τα πραγματικά γεγονότα. Που πόρρω απέχουν από την εικόνα την οποία επιχειρήθηκε να πλασαριστεί. Αντιλήφθηκαν ότι δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από ένα προεκλογικό πυροτέχνημα.

Διότι η ωμή πραγματικότητα είναι πως με την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει ήδη συνεργασία για απέλαση όσων απορρίπτεται η αίτηση ασύλου τους από τον Ιανουάριο του 2022!

Μάλιστα, μέσω ευρωπαϊκού συνδέσμου (Βέλγιο), ήρθε αποστολή σε συνεργασία με EU και Frontex. Εκδόθηκαν για πρώτη φορά ταξιδιωτικά έγγραφα για μετανάστες και πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση στις 19 Ιανουαρίου. Επιπρόσθετα τούτου, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, υπήρξε και δεύτερη αποστολή και στις 14 του μήνα πραγματοποιήθηκε και δεύτερη πτήση με επιστροφή μεταναστών.

Για να γίνει κρυστάλλινη η εικόνα, επισημαίνουμε ότι στις 6 Απριλίου 2022, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ο Νίκος Νουρής διαφήμιζε τη σημαντικότητα της εν λόγω συνεργασίας. Αναφέρονταν τα εξής:

«Με τη συνδρομή της βελγικής κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε μια πρώτη κοινή πτήση επιστροφής στο Κογκό, ενώ οι δύο Υπουργοί (σ.σ. Νουρής και Βέλγος) συμφώνησαν στην αύξηση του αριθμού των πτήσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα…».

  • Άνθρακας λοιπόν ο θησαυρός. Ακόμη και αυτή η συνεργασία φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να επιλύσει το πρόβλημα. Διότι για να επιτευχθεί η επιστροφή μεταναστών ακολουθείται μια χρονοβόρα διαδικασία. Μόλις χθες ο «Φιλελεύθερος», δημοσίευσε επίσημα στοιχεία ότι οι αιτήσεις ασύλου διπλασιάστηκαν φέτος συγκριτικά με πέρσι. Μάλιστα, οι αφιχθέντες από το Κονγκό είναι στην πρώτη θέση (2.283 μέχρι τον Ιούλιο).

Ακόμη και από τις συναντήσεις που είχε ο Αβέρωφ στην Κινσάσα, είναι εξόφθαλμο πως πρόκειται για προεκλογικό επικοινωνιακό σιόου. Είδε, λέει η ανακοίνωση της Πινδάρου, τον διευθυντή του γραφείου του αναπληρωτή πρωθυπουργού (έναν γραφιά δηλαδή) και τον ειδικό σύμβουλο (ούτε καν γραφιά δηλαδή) του προέδρου της χώρας.

Πίσω, όμως, από το προεκλογικό πυροτέχνημα προκύπτουν σοβαρότατα ερωτηματικά. Με ποιαν αρμοδιότητα έκανε το εν λόγω ταξίδι; Δεν υπάρχει κράτος και ξεκινά ο κάθε υποψήφιος Πρόεδρος να αναλαμβάνει όποια πρωτοβουλία του καπνίσει;

  • Δηλαδή, αν του καπνίσει του Χριστοδουλίδη να πάει στη Συρία για το ίδιο πρόβλημα, του Μαυρογιάννη στη Νιγηρία και του Δημητριάδη στη Σομαλία θα είναι εντάξει; Αυτό θα λέγεται κράτος ή ξέφραγο αμπέλι; Εννιάμισι χρόνια που ήταν κυβέρνηση, γιατί δεν αναλάμβανε πρωτοβουλία ο Αβέρωφ;

Όσο για τον Νουρή, αλήθεια μεγάλη η απορία. Δεν θίχτηκε καθόλου; Μια δική του αρμοδιότητα να την παίρνει στα χέρια του ο αρχηγός ενός κόμματος (έστω και του δικού του); Μια συνεργασία που ο ίδιος διαφήμιζε να την διαγράφει κάποιος και να προσπαθεί να την προβάλλει σαν δική του; Ακόμη να τα βροντήξει και να φύγει;

Εν ολίγοις, για την περιβόητη διεθνή πρωτοβουλία του Αβέρωφ αρμόζει ο όρος ώδινεν όρος και έτεκεν μυν! Το μεταναστευτικό, όμως, αποτελεί γάγγραινα για την Κύπρο. Παραείναι σοβαρό για να το χρησιμοποιεί κάποιος σαν πυροτέχνημα για να συγκεντρώσει μια χούφτα ψήφους!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο “πατερούλης” Ερντογάν κρατά δυο σχοινιά και δεν έχουν σπάσει ακόμη! Οι σχέσεις με το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και το διπλοπόρτι στο Ουκρανικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: