Ο “πατερούλης” Ερντογάν κρατά δυο σχοινιά και δεν έχουν σπάσει ακόμη! Οι σχέσεις με το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και το διπλοπόρτι στο Ουκρανικό

Islamist President of Turkey Recep Tayyip Erdoğan welcomed with an official ceremony President Mahmoud Abbas of Palestine, who is paying an official visit to Turkey. Photo via Turkish Presidency




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί για χρόνια να είναι ο «πατερούλης» των μουσουλμάνων αλλά και μεγάλος γεωπολιτικός παίκτης. Ούτε το ένα εγχείρημα, ούτε το άλλο δεν είναι εύκολο καθώς δεν «παίζει» μόνος του στην περιοχή.

Προσπάθησε να ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ χωρίς να τα «σπάσει» με τους Παλαιστίνιους. Μεσολαβεί μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, κρατώντας και τα δυο σχοινιά. Και «ειρηνοποιός» πηγαινο-ερχόμενος μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, αλλά και χωρίς να εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Αντίθετα, συνάπτει ανενόχλητα εμπορικές και οικονομικές σχέσεις και με τις δυο χώρες. Με τη Μόσχα συνεχίζει και τις αμυντικές, εξοπλιστικές συναλλαγές, παρά τις «προειδοποιήσεις» από την Ουάσινγκτον.

  • Μετά τις ανακοινώσεις για τις σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ, ο Ερντογάν κάλεσε στην Άγκυρα τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς για να τον καθησυχάσει. Όχι τόσο τον ίδιο τον Αμπάς, αλλά τους Παλαιστίνιους και τους Άραβες ευρύτερα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον προσκεκλημένο του πως η  εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ δεν σημαίνει την αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή. Ήταν η δεύτερη επίσκεψή του Μαχμούντ Αμπάς στην Τουρκία μέσα σε διάστημα ενός έτους, κι αυτό δείχνει το ενδιαφέρον της Άγκυρας στο παλαιστινιακό.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προσπάθησε και επικοινωνιακά να αναδείξει αυτή την επίσκεψη, προβάλλοντας την  παντού. Μια επίσκεψη επιβεβαίωση πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να κρατά όλα τα σχοινιά, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Ο Ερντογάν κατά την υποδοχή  βοήθησε τον Παλαιστίνιο ηγέτη, κρατώντας τον από το χέρι, να κατέβει τα σκαλιά που ήταν καλυμμένα με ένα τυρκουάζ χαλί. Ο ρόλος του «μεγάλου αδελφού», που θεωρεί πως του ταιριάζει.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι «τα μέτρα που λαμβάνονται στις σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν υποβαθμίζουν τη στήριξή μας στον παλαιστινιακό αγώνα» και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει πάντα τη λύση των δύο κρατών.

Την ίδια ώρα ο Αμπάς, που πριν από μια εβδομάδα έφερε τα πάνω-κάτω με τις δηλώσεις του στο Βερολίνο με τις αναφορές του για το Ολοκαύτωμα, δεν έκανε καμία αναφορά στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις αλλά ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη στήριξή του.

  • «Θα ήθελα και πάλι να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για το γεγονός ότι η Τουρκία και η τουρκική κυβέρνηση είναι στο πλευρό των Παλαιστινίων», είπε.

Πρέπει να σημειωθεί πως ακόμη η κατοχική Τουρκία επενδύει και στην ομαλοποίηση των σχέσεων με την Αίγυπτο. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε παράλληλα με τις κινήσεις με το Τελ Αβίβ. Με τους Ισραηλινούς οι προσπάθειες απέδωσαν, με το Κάιρο δεν είναι εύκολο το εγχείρημα.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι κάθε άλλο παρά εμπιστεύεται τον Ερντογάν, ενώ έχει στοιχεία για την υπονόμευση που δέχεται από την Άγκυρα, η οποία στηρίζει τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Το αντίπαλο δέος, δηλαδή, του καθεστώτος του Καίρου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η «ιερή συμμαχία» για το χρήμα είναι διαλυτικός ιός: Τα «Χρυσά διαβατήρια», αυτοί παπάδες αυτοί “νονοί” και ουδείς τιμωρείται

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: