Οργή στο Κίεβο για τις κατηγορίες της Διεθνούς Αμνηστίας ότι θέτει σε κίνδυνο αμάχους: “Ψάχνετε ισορροπίες μεταξύ θύτη και θύματος;”

File photo: Ουκρανοί στρατιώτες. EPA/STR




“Οι ουκρανικές δυνάμεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους εγκαθιστώντας βάσεις σε κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων”, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη η Διεθνής Αμνηστία.

Οι τακτικές των αμυνόμενων «σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τις αδιάκριτες επιθέσεις της Ρωσίας», ανέφερε παράλληλα η οργάνωση  σε νέα έκθεση της.

Με οργή αντέδρασε ο σύμβουλος του προεδρικού γραφείου Μιχαήλο Ποντόλιακ ο οποίος κατηγόρησε τη Διεθνή Αμνηστία ότι διαδίδει ρωσική παραπληροφόρηση κατηγορώντας τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ότι θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους.

Πρόσφατα, η οργάνωση επέκρινε τους Ουκρανούς υπερασπιστές επειδή χρησιμοποίησαν την πολιτική υποδομή ως καταφύγιο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

«Το να βρίσκεται σε αμυντική θέση δεν απαλλάσσει τον ουκρανικό στρατό από τη συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ.

Με τη σειρά του, ο Ποντόλιακ είπε ότι η απειλή για τους φιλήσυχους Ουκρανούς δεν προέρχεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες τους προστατεύουν με τίμημα τη ζωή τους, αλλά από τον Ρώσικο στρατό, που ευθύνεται για πολλά από τα πιο βάναυσα εγκλήματα πολέμου.

«Το μόνο πράγμα που αποτελεί απειλή για τους Ουκρανούς είναι ένας στρατός εκτελεστών και βιαστών που έρχονται να διαπράξουν γενοκτονία», έγραψε ο Podolyak στο Twitter.

«Οι υπερασπιστές μας προστατεύουν το έθνος και τις οικογένειές τους. Οι ζωές των ανθρώπων είναι η προτεραιότητα για την Ουκρανία, γι’ αυτό εκκενώνουμε τους κατοίκους των πόλεων πρώτης γραμμής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, “η Ρωσία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να δυσφημήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στα μάτια των δυτικών κοινωνιών ώστε να διακόψουν την προμήθεια όπλων, χρησιμοποιώντας ολόκληρο το δίκτυο των πρακτόρων επιρροής της”.

«Είναι κρίμα που μια οργάνωση όπως η Διεθνής Αμνηστία συμμετέχει σε αυτήν την εκστρατεία παραπληροφόρησης και προπαγάνδας», κατέληξε ο συμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από την πλευρά του ο υπουργος Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα αναφέρει σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook:

“Αυτή η συμπεριφορά της Διεθνούς Αμνηστίας δεν έχει να κάνει με την εύρεση και την αναφορά της αλήθειας στον κόσμο, αλλά τη δημιουργία μιας ψευδούς ισοδυναμίας – μεταξύ του δράστη και του θύματος, μεταξύ της χώρας που καταστρέφει εκατοντάδες και χιλιάδες πολίτες, πόλεις, εδάφη και μια χώρα που αμύνεται απελπισμένα”.

Με πληροφορίες από AFP/The Guardian/The New Voice of Ukraine

 

Ουκρανία: Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσικό βομβαρδισμό στην πόλη Τορέτσκ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: