Το Ισραήλ εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επίθεση στη Γάζα: Νεκρός κι άλλος ηγέτης της Τζιχάντ

File photo: Καπνοί και συντρίμμια σε κτίριο που χτυπήθηκε στη διάρκεια ισραηλινού βομβαρδισμού στη Γάζα. EPA/MOHAMMED SABER




Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας επιθέσεις σε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας ως απάντηση στις απειλές μιας παλαιστινιακής οργάνωσης Παλαιστινιαή Ισλαμική Τζιάντ  (PIJ).

Η παλαιστινιακή οργάνωση ανακοίνωσε ότι ένας ηγέτης της στη Γάζα σκοτώθηκε.

Η ισραηλινή επιχείρηση έρχεται μετά από μέρες εντάσεων μετά τη σύλληψη ενός ανώτερου στελέχους του PIJ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το Ισραήλ, καθώς η PIJ που εδρεύει στη Γάζα είχε απειλήσει με αντίποινα, συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδισμού του κέντρου του Ισραήλ.

Λίγο πριν από την έναρξη της επιχείρησης, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ εξέδωσε μια προειδοποίηση, λέγοντας:

«Στους εχθρούς μας, και συγκεκριμένα στην ηγεσία της Χαμάς [των ηγεμόνων της Γάζας] και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, θα ήθελα να τονίσω: ο χρόνος σας έχει τελειώσει. Η απειλή [σε αυτήν την περιοχή] θα εξαλειφθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Διάφοροι στόχοι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας χτυπήθηκαν, με αναφορές για απώλειες, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της βόρειας διοίκησης της ομάδας Taysir al-Jabari που αντικατέστησε τον Baha abu al-Ata ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας το 2019. Jabari, ο οποίος ήταν επίσης υπεύθυνος για συντονισμό μεταξύ της ομάδας και της Χαμάς, σκοτώθηκε στις 4.16 μ.μ. στη Σουτζάιγγια.

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, διέταξε την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης “Φύλακας των Τειχών” πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων με αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανέφεραν ότι είχαν λάβει συγκεκριμένη προειδοποίηση ότι σχεδίαζε επίθεση εναντίον ισραηλινών στόχων πριν από τη σύλληψη του Bassem Saadi νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα στη Δυτική Όχθη.

Επιπλέον, ισραηλινά αεριωθούμενα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν δύο πυρήνες που ήταν καθ’ οδόν για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με αντιαρματικά βλήματα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 στελέχη της PIJ.

Μετά τις στοχευμένες δολοφονίες, οι οποίες έγιναν από αεροσκάφη και οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις προειδοποίησαν ότι η ομάδα πιθανότατα θα απαντήσει με ρουκέτες προς το ισραηλινό μέτωπο.

Ως εκ τούτου, ο στρατός έχει τοποθετήσει συστοιχίες Iron Dome στην περιοχή της Ιερουσαλήμ,  και άλλων περιοχών προκειμένου να αναχαιτίσει κάθε βλήμα που θα εκτοξευθεί από την ομάδα.

Έχουν κληθεί επιπλέον έφεδροι, συμπεριλαμβανομένων χερσαίων στρατευμάτων και τεθωρακισμένων.

Ζητήθηκε από τους κατοίκους του θύλακα της Γάζας να παραμείνουν κοντά σε καταφύγια σε περίπτωση που εκτοξευθούν ρουκέτες.

Ο Ισραηλινός Στρατός έχει επίσης ειδοποιήσει τους κατοίκους σε απόσταση έως και 80 χιλιομέτρων από τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ, ότι θα μπορούσε να υπάρξει κίνδυνος εκτόξευσης ρουκετών.

Με πληροφορίες από BBC/The Jerusalem Post

Να βομβαρδίσει το κέντρο του Ισραήλ απειλεί η Παλαιστινιακή Τζιχάντ: Αντίποινα για τη σύλληψη διοικητή της [photos, videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: