Να βομβαρδίσει το κέντρο του Ισραήλ απειλεί η Παλαιστινιακή Τζιχάντ: Αντίποινα για τη σύλληψη διοικητή της [photos, videos]

Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία ασφάλειας του Ισραήλ με τον συλληφθέντα διοικητή της Παλαιστινιακής Τζιχάντ στη Δυτική Όχθη, Μπασάμ αλ – Σαάντι.  Photo via Twitter




Ο στρατός του Ισραήλ προετοιμάζεται για μια επίθεση κοντά στα σύνοράτου με τη Γάζα , αλλά κι άλλες περιοχές ενδέχεται να κινδυνεύουν επίσης, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Jersusalem Post.

Ο Χαλέντ αλ Μπατς, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στη Media Line ότι το κεντρικό Ισραήλ απειλείται από την οργάνωσή του.

«Έχουμε κάθε δικαίωμα να βομβαρδίζουμε το Ισραήλ με τα πιο προηγμένα όπλα μας και να κάνουμε τον κατακτητή να πληρώσει βαρύ τίμημα. Δεν θα αρκεστούμε στην επίθεση γύρω από τη Γάζα, αλλά θα βομβαρδίσουμε το κέντρο του λεγόμενου Κράτους του Ισραήλ», είπε ο Μπατς.

Σε συνέντευξή του στο The Media Line την Τετάρτη, ο Μπατς κατέστησε σαφές ότι η Ισλαμική Τζιχάντ σκοπεύει να αντιδράσει για τη σύλληψη του διοικητή της στη Δυτική Όχθη, Μπασάμ αλ – Σαάντι,  που έγινε το βράδυ της Δευτέρας.

«Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ δεν μπορεί να καθίσει σιωπηλή και να παρακολουθεί τα ισραηλινά εγκλήματα και το χυμένο παλαιστινιακό αίμα στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας», είπε.

Ο Μπατς αρνήθηκε επίσης ότι η Χαμάς προσπαθεί να εμποδίσει την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) να επιτεθεί στο Ισραήλ, δηλώνοντας ότι η επαφή μεταξύ των οργανώσεων συνεχίζεται.

«Κανείς δεν προσπαθεί να μας εμποδίσει να κάνουμε χρήση των δικαιωμάτων μας για να σταματήσουμε τα ισραηλινά εγκλήματα», είπε.

«Στόχος μας είναι να κάνουμε την κατοχή να πληρώσει για τα εγκλήματά της και να αποδείξουμε ότι η Ισλαμική Τζιχάντ θα τηρήσει τη δέσμευσή της να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό και την αντίσταση οπουδήποτε», πρόσθεσε.

 Συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο για την ένταση

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ συνεδρίασε την Τετάρτη για ενημέρωση από τους επικεφαλής της ασφάλειας Shin Bet, αρχηγό του προσωπικού και επικεφαλής του σώματος πληροφοριών, σχετικά με την υψηλή ένταση στην περιοχή γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι υπουργοί ενημερώθηκαν για την κατάσταση και τα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία των κατοίκων της περιοχής. Οι δρόμοι είναι κλειστοί και οι σταθμοί λεωφορείων είναι προστατευμένοι στις περιοχές γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εκτιμούν μια επερχόμενη επίθεση από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

Αξιωματούχοι ασφαλείας στο Ισραήλ υποστηρίζουν ότι τόσο οι ένοπλες δυνάμεις όσο και οι πολίτες βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς η PIJ ενδέχεται να επιχειρήσει να εκδικηθεί για τη σύλληψη του Μπασάμ αλ Σάατι.

Τα βίντεο της σύλληψης που έδειχναν τον Σαάντι να σύρεται στο έδαφος και να δαγκώνεται από έναν σκύλο έγιναν viral στα κοινωνικά δίκτυα αμέσως μετά τη σύλληψη, προκαλώντας οργή στους υποστηρικτές της τρομοκρατικής ομάδας.

Σε ένα ασυνήθιστο βήμα, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας δημοσίευσαν μια φωτογραφία του Σαάντι μετά τη σύλληψη, προσπαθώντας να αποδείξουν ότι είναι ζωντανός και να κατευνάσουν τις εντάσεις.

«Αν ήθελαν να εκτοξεύσουν ρουκέτες – θα το είχαν κάνει ήδη»

Ο Eyal Hajbi,  αρχηγός ασφαλείας του περιφερειακού συμβουλίου Sha’ar HaNegev μίλησε στο The Media Line για τις δυσκολίες στο να είσαι σε εγρήγορση: «Δεν εκτοξεύτηκε ούτε μία σφαίρα, ωστόσο ήδη ενεργούμε σαν να διεξάγεται πόλεμος. Οι άνθρωποι κάνουν διαδρομές 40 λεπτών, αντί για 5 λεπτά, λόγω των οδοφραγμάτων. Μην με παρεξηγείτε – είναι απογοητευτικό, αλλά καταλαβαίνω από πού προέρχεται», λέει. «Θέλουμε να τους αποτρέψουμε [την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ-ΑΚ] από το να αποκτήσουν εικόνα νίκης, βομβαρδίζοντας ένα όχημα ή έναν ελεύθερο σκοπευτή που πυροβολεί έναν στρατιώτη».

Ο Hajbi εκτιμά επίσης ποιά  θα μπορούσε να είναι η μορφή της επίθεσης: ένας αντιαρματικός πύραυλος ή μια επίθεση ελεύθερου σκοπευτή.

«Αν ήθελαν να αντεπιτεθούν εκτοξεύοντας ρουκέτες – θα το είχαν ήδη κάνει. Είναι αυτές οι ενέργειες που απαιτούν περισσότερη προετοιμασία» , εξηγεί. «Και είναι επικίνδυνο γιατί μπορεί εύκολα να προκαλέσει μια κλιμάκωση. Μην ξεχνάτε ότι ο Φύλακας των Τειχών [η κλιμάκωση του Μαΐου 2021 μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς -ΑΚ] ξεκίνησε έναν αντιαρματικό πυροβολισμό από τη Λωρίδα της Γάζας».

Ενώ ο στρατός μπλοκάρει όλο και περισσότερους δρόμους γύρω από τη Γάζα, το PIJ διατηρεί μια σύγχυση γύρω από τα σχέδιά του, δημιουργώντας ατμόσφαιρα αβεβαιότητας για τις κοινότητες γύρω από τη λωρίδα της Γάζας.

«Οι άνθρωποι εδώ δεν έχουν πραγματικά επιλογή. Ξέρουμε πού μένουμε και δεχόμαστε το κόστος. Αλλά είναι άβολο, και οι τεταμένες στιγμές όπως αυτή κάνουν τους πάντες πιο ανήσυχους μακροπρόθεσμα», λέει ο Hajbi.

 

Με πληροφορίες από The Jerusalem Post

Σα να μη συνέβη τίποτα! Εληξαν οι 72 ώρες για κατάσχεση και συριακό πλοίο μεταφέρει από το Λίβανο προς Συρία κλεμμένα Ουκρανικά σιτηρά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: