Το Associated Press γράφει ότι ήταν “ελάχιστα τα αποτελέσματα” της συνάντησης του Ερντογάν με τον Ζελένσκι και τον Γκουτέρες

Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L), Ukrainian President Volodymyr Zelensky (C) and UN Secretary-General Antonio Guterres (R) attend a joint press conference in Lviv, Ukraine, 18 July 2022. EPA, MYKOLA TYS




Ελάχιστα αποτελέσματα φέρεται να είχε η χθεσινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, με τον επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Ουκρανό πρόεδρο στο Λβιβ, Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρει το πρακτορειακό δημοσίευμα, που δημοσιεύει το Euronews (από το Associated Press-AP).

Με τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε τόσο υψηλό επίπεδο κάποιοι ήλπιζαν σε τομές, αν όχι σε μια συνολική ειρήνη, τουλάχιστον σε συγκεκριμένα ζητήματα. Όμως, καμία δεν ήταν εμφανής, σχολιάζεται.

Οι ηγέτες συζήτησαν θέματα όπως η επέκταση των ανταλλαγών αιχμαλώτων πολέμου και η διευθέτηση της επίσκεψης εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την ατομική ενέργεια, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην ασφάλεια του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan δήλωσε ότι θα ‘συνεχίσει΄ με τον Ρώσο ομόλογό του Putin, δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα θέματα που συζητήθηκαν απαιτούν τη συμφωνία του Κρεμλίνου. Ενώ η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η ασταθής οικονομία της εξαρτάται από τη Ρωσία για το εμπόριο και έχει προσπαθήσει να κρατήσει μια μέση πορεία μεταξύ των δύο μαχητών, σχολιάζεται.

Όσον αφορά το ευρύτερο θέμα των ειρηνευτικών προσπαθειών, ο Τούρκος πρόεδρος προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα μετά τις συνομιλίες να μην εγκαταλείψει τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου. Επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να ενεργήσει ως “διαμεσολαβητής” και πρόσθεσε: “Παραμένω πεπεισμένος ότι ο πόλεμος θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Όσον αφορά το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhzhia στη νότια Ουκρανία, οι Zelensky και Guterres συμφώνησαν στις ρυθμίσεις για μια αποστολή της ΙΑΕΑ στο εργοστάσιο. [..] Αλλά δεν ήταν αμέσως σαφές εάν το Κρεμλίνο θα συναινούσε στους προτεινόμενους όρους. Όσον αφορά την αποχώρηση των στρατευμάτων, αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε νωρίτερα ότι κάτι τέτοιο θα άφηνε το εργοστάσιο “ευάλωτο”.

Η αύξηση των εξαγωγών σιτηρών ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη: Ο Zelenskyy δήλωσε ότι πρότεινε την επέκταση των αποστολών.

Ο Guterres, από την πλευρά του, επαίνεσε την επιτυχία της επιχείρησης, αλλά πρόσθεσε: “Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη μέχρι αυτό να μεταφραστεί στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων στον τοπικό φούρνο και στην αγορά τους“.

ΠΗΓΗ: Euronews (AP) – Ukraine war: Erdogan and Guterres meet with Zelenskyy in a bid to halt the conflict

Η Βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών ισχυρίζεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν “χάνει τον πόλεμο (και) στον κυβερνοχώρο”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: