Τι είπε ο Μπάιντεν για τη συμμαχία Πούτιν-Ερντογάν; Η Τουρκία δεν μπορεί να στηριχθεί στη Ρωσία, έχουν εξαπατηθεί ξανά…

FILE PHOTO: US President Joe Biden waves as he boards Air Force One at Joint Base Andrews, Maryland. EPA, SHAWN THEW




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Κατά την προεκλογική περίοδο για την αναμέτρηση του 2020, ο Δημοκρατικός υποψήφιος, Τζο Μπάιντεν, είχε υποσχεθεί μία «πολύ διαφορετική προσέγγιση» έναντι του τουρκικού καθεστώτος, ενώ επέκρινε τον τότε ένοικο του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ Τραμπ, επειδή αυτός και η κυβέρνησή του «υποτάχθηκαν στον Ερντογάν» για την κατάσταση στη Συρία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» είχε πει συγκεκριμένα: «Το τελευταίο πράγμα που θα έκανα ήταν να υποχωρήσω στις απαιτήσεις του (Ερντογάν) για τους Κούρδους» και τον είχε αποκαλέσει «αυταρχικό».

Στο βίντεο που προβλήθηκε εμφανίστηκε να λέει για τον Τούρκο πρόεδρο ότι «πρέπει να πληρώσει το τίμημα» και ότι η Ουάσιγκτον «πρέπει να ενθαρρύνει» τους ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης για να τον νικήσουν.

  • Πριν λίγες μέρες, σε ανακοίνωση της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών έγινε αναφορά στη δολοφονία τριών Κούρδισσων μαχητριών από τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Συρία.
  • Ανάμεσά τους ήταν η Salwa Yusuk, διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ) και η οποία «έσωσε ζωές Αμερικανών στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους», όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση.

Από μέρους του κ. Μπάιντεν όμως δεν υπήρξε εκείνη η αντίδραση που είχε υποσχεθεί για την προστασία των «γενναίων συμμάχων» των ΗΠΑ, όπως είχε αναφέρει κάποτε για τους Κούρδους της Συρίας και ούτε έκανε κάτι ώστε ο Ερντογάν να πληρώσει κάποιο τίμημα, με βάση τις υποσχέσεις του.

Αντιθέτως, ο Αμερικανός ηγέτης συνεχίζει να προσπαθεί για την περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας και, σύμφωνα με την βοηθό υπουργό Άμυνας για υποθέσεις διεθνούς ασφάλειας, Σελέστ Γουαλάντερ, «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο F-16».

Αν δεν υπήρχε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και γενικά αν το Κογκρέσο δεν εναντιωνόταν, θα ήταν πολύ πιθανόν η Ουάσιγκτον να είχε ήδη αποφασίσει όχι μόνο για να δώσει τα F-16 στην Τουρκία, αλλά και για τον συνολικό εκσυγχρονισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Μπορεί η Άγκυρα να αγοράζει ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, μπορεί η Ρωσία να μετατρέπει σταδιακά την Τουρκία σε πυρηνική δύναμη, μπορεί ο σουλτάνος Ερντογάν να στέκεται μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Εμπραχίμ Ραΐσι στην Τεχεράνη, σχεδιάζοντας πώς θα διασπάσουν τη δυτική συμμαχία, αλλά στην Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες και στο ΝΑΤΟ εξακολουθούν να τρέφουν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, επιμένοντας (όχι μόνο με λόγια, αλλά και με συγκεκριμένες ενέργειες) ότι ο Ερντογάν «είναι δικός μας» και δεν πρέπει να σταθούμε απέναντί του.

Ο Τζο Μπάιντεν όταν διεκδικούσε την προεδρία των ΗΠΑ είχε πει και κάτι άλλο, σε σχέση με τη συμμαχία Ερντογάν – Πούτιν: «Η Τουρκία πρέπει να ξέρει ότι δεν μπορεί να στηριχθεί στη Ρωσία. Έχουν εξαπατηθεί ξανά και πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουμε αυτό το παιχνίδι για πολύ καιρό».

Κι όμως, όλα δείχνουν ότι η αμερικανική ηγεσία συνεχίζει ακόμη αυτό το «παιχνίδι» και ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ στην ουσία ακολουθεί την ίδια πολιτική έναντι του αυταρχικού καθεστώτος της Άγκυρας, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπαράκ Ομπάμα, έστω και αν υπήρξαν, κατά διαστήματα, κάποιες διαφορετικές αντιδράσεις και επιλογές από τους ίδιους ή από αξιωματούχους των κυβερνήσεών τους.

Από τη μια λένε ότι ο Ερντογάν είναι «επικίνδυνος» και από την άλλη επιμένουν να τον ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά, πιστεύοντας ότι κατά αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να κρατήσουν την Τουρκία στο «δυτικό στρατόπεδο». Ενώ απαιτούν από τους συμμάχους τους να σταθούν με αποφασιστικότητα (σε βάρος των οικονομιών τους και των αναγκών των λαών τους) ενάντια στην επεκτατική πολιτική του αυταρχικού Πούτιν, την ίδια στιγμή ενθαρρύνουν και ενισχύουν την επεκτατική πολιτική του αυταρχικού Ερντογάν.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, αντιδρώντας στα όσα υποστήριξε ο Τούρκος ομόλογός της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στην Τουρκία (είχε προηγηθεί επίσκεψή της στην Ελλάδα), τόνισε ότι «η Γερμανία δεν είναι θύμα προπαγάνδας.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, ενδιαφερόμαστε για τα σύνορά μας και για τα σύνορα της ΕΕ. Και στην Ελλάδα, μίλησα ξεκάθαρα για αυτό το θέμα».

Υποδεχόμενος την κ. Μπέρμποκ, ο κ. Τσαβούσογλου είχε πει ότι «από τη Γερμανία ζητάμε να διατηρήσει ισορροπημένη στάση στα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου» και ότι «οι τρίτες χώρες και η Γερμανία δεν πρέπει να γίνουν εργαλεία της προπαγάνδας της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων».

  • Η ενόχληση Τσαβούσογλου

Η υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου θεωρούνται από τους Τούρκους «προπαγάνδα των Ελλήνων».

Έμαθαν να έχουν θράσος και να είναι προκλητικοί στις παρανομίες και στις κλοπές τους γιατί βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Η κ. Μέρκελ, ο κ. Σόιμπλε και οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών εκβίαζαν και απαιτούσαν πειθαρχία από την Ελλάδα όταν της χορηγούσαν δάνεια για την εφαρμογή των απάνθρωπων μνημονίων.

Ουδέποτε όμως όλοι αυτοί, καθώς και οι εκάστοτε κυβερνώντες στην Ουάσιγκτον, απαίτησαν πειθαρχία από την Τουρκία για να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ και των συμμάχων τους όταν της πρόσφεραν χρηματική βοήθεια, όπλα, πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη.

  • Ουδέποτε την κάλεσαν να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματά της από ευρωπαϊκό έδαφος (Κύπρος), όπως καλούν σήμερα τη Ρωσία για να αποσύρει, χωρίς όρους, τα κατοχικά στρατεύματά της από την Ουκρανία.

Γι’ αυτό, ο κ. Τσαβούσογλου ενοχλήθηκε τόσο πολύ που η Πράσινη Υπουργός της Γερμανίας αναφέρθηκε στα αυτονόητα, που, κανονικά θα έπρεπε να ήταν η πάγια πολιτική της Γερμανίας και όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν η κ. Μπέρμποκ εννοούσε πραγματικά όσα είπε, η Γερμανία δεν πρέπει πια να δώσει στην Τουρκία ούτε ένα υποβρύχιο. Αν ο κ. Μπάιντεν εννοούσε πραγματικά όλα όσα είπε για τον «αυταρχικό Ερντογάν» και για το πόσο «επικίνδυνη» είναι η τουρκική πολιτική για τα αμερικανικά συμφέροντα, οι ΗΠΑ δεν πρέπει να δώσουν στην Τουρκία ούτε ένα μαχητικό αεροσκάφος, ούτε ένα πύραυλο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Το μέλλον είναι τώρα, ο πλανήτης καίγεται: Οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ανατρέπουν πολιτικές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: