Το μέλλον είναι τώρα, ο πλανήτης καίγεται: Οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ανατρέπουν πολιτικές

Speaker of the House Nancy Pelosi presides over the final passage of the Inflation Reduction Act, in the House chamber of the US Capitol, in Washington, DC, USA, 12 August 2022. EPA, SHAWN THEW




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Το γρασίδι θα είναι πια ανάμνηση για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Λας Βέγκας, με βάση μια νέα νομοθεσία. Η έλλειψη νερού υποχρέωσε τις αρμόδιες αρχές να λάβουν πρωτοφανείς αποφάσεις για να μη διψάσει ο κόσμος.

Τον τελευταίο καιρό, η καθημερινή πρώτη είδηση των τηλεοπτικών δικτύων στις Ηνωμένες Πολιτείες αφορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, από τις πλημμύρες στο Κεντάκι, μέχρι τις φωτιές στην Καλιφόρνια, από τη ξηρασία στις δυτικές ακτές μέχρι τους ανεμοστρόβιλους στις ανατολικές, κάτι που δεν συνέβαινε παλαιότερα.

Μετά τη Γερουσία και η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο των 430 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων για το κλίμα και την υγεία και αναμένεται εντός των ημερών να επικυρωθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

  • Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι, σε μεγάλο βαθμό, είναι ήδη αργά τα μέτρα για το περιβάλλον, αλλά συνάμα εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα «τεράστιο βήμα» επειδή το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη επένδυση που έχουν κάνει ποτέ οι ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή, με πρωταρχικό στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων μέχρι το 2030.

Τον περασμένο Απρίλιο, εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα κύματα καύσωνα στην Ινδία και το Πακιστάν και από τις πλημμύρες στη Νότια Αφρική.

Η ζέστη και η ξηρασία στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Αφρική προκάλεσαν λιμό και ανεπανόρθωτες ζημιές στις καλλιέργειες. Οι χώρες σε όλη τη Λατινική Αμερική προετοιμάζονται για άλλη μια καταστροφική περίοδο τυφώνων χωρίς την κατάλληλη υποδομή για την προστασία των ανθρώπων στις παράκτιες περιοχές.

Τον Μάρτιο, στoν Νότιο και Βόρειο Πόλο καταγράφηκαν ασυνήθιστες θερμοκρασίες. Οι δυο πόλοι της Γης κανονικά δεν «λιώνουν» ταυτόχρονα και είχαν θερμοκρασίες 30 με 40 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Μέσα στους τελευταίους μήνες, καύσωνες έχουν πλήξει αρκετές περιοχές του πλανήτη, όπως την Ινδία, το Πακιστάν, τις ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με τη Βρετανία να σπάει ρεκόρ στις θερμοκρασίες.

Πέρασαν εννέα μήνες από τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, που είχε γίνει στη Γλασκόβη. Από τότε, η παγκόσμια ενεργειακή εικόνα έχει αλλάξει δραματικά λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των γεωπολιτικών εξελίξεων, με άμεση συνέπεια να ακυρώνονται εθνικές και διεθνείς πολιτικές για την ενεργειακή μετάβαση και με χειρότερη εξέλιξη την επιστροφή των ορυκτών καυσίμων.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μια από τις πιο σοβαρές κρίσεις τροφίμων και ενέργειας στην ιστορία της ανθρωπότητας, απειλώντας πρώτα τις πιο ευάλωτες και φτωχές χώρες.  Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, Μαρκ Κάρνεϊ, προειδοποίησε ότι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία καθυστερήσει τη δράση για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης, τότε δεν θα υπάρχουν χρονικά περιθώρια για τη σωτηρία του πλανήτη.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, μέχρι το 2030, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να ωθήσει σχεδόν 5,8 εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Η πρόγνωση είναι ακόμη πιο δυσάρεστη για τα νησιωτικά έθνη που βρίσκονται στον δρόμο για να μετατραπούν σε «υποβρύχια» μέχρι τα μέσα του αιώνα, και για πόλεις στη νοτιοανατολική Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, όπου η ζέστη και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα αναγκάσουν εκατομμύρια ανθρώπους να μεταναστεύσουν.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις πολύπλευρες συνέπειές της, έχει επιφέρει ανατροπή σε πολλούς σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ ο πλανήτης καίγεται. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί καθημερινή είδηση η ανησυχητική αύξηση της έντασης και της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

  • Η πρωτοφανής ξηρασία, οι θερμοκρασίες ρεκόρ και οι τεράστιες εκτάσεις στάχτης που αφήνουν πίσω τους οι φωτιές στις νοτιοδυτικές πολιτείες, οι καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι κυρίως στις νοτιοκεντρικές πολιτείες και οι πλημμύρες στις ανατολικές συνθέτουν σκηνικό έκτακτης ανάγκης.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, υποστήριξε ότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί από κράτη και εταιρείες ως δικαιολογία για να μεγαλώσει την εξάρτηση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές,

Με βάση τις πιο πρόσφατες αναφορές αξιωματούχων του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και εκθέσεις επιστημονικών οργανισμών, διαπιστώνεται ότι  άλλαξε άρδην ο χάρτης των εθνικών και διεθνών πολιτικών για την δραστική αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Όπως εκτιμάται, το μεγαλύτερο θύμα της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των πολλαπλών επιπτώσεών της, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, θα είναι τελικά ο πλανήτης με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται σε ανθρώπινες ζωές και σε θέματα ασφάλειας.

«Το μέλλον είναι τώρα» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε ειδική εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CBS, κατά την οποία παρουσιάστηκαν αρκετά γεγονότα που υποδηλώνουν την σκληρή πραγματικότητα, με περιοχές και νησιά που εξαφανίζονται.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας αναμένεται να βρεθεί κάτω από το νερό, όπως και αρκετά άλλα σύμβολα και μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που κινδυνεύουν από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Κύπρος, Ουκρανία, Ταϊβάν: Η υποκρισία της Δύσης κραυγάζει, ταξινομώντας τα αυταρχικά καθεστώτα σε δυο κατηγορίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: