Στη Βουλή το αίτημα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για εξεταστική: Ζητεί να κατατεθεί ο φάκελος της παρακολούθησης Ανδρουλάκη

Photo Ολομέλεια Βουλής ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Στα ύψη παραμένει το πολιτικό θερμόμετρο, με αφορμή την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Νέος γύρος αντιπαράθεσης ανοίγει, καθώς συνεδριάζει εκ νέου η Ολομέλεια, για να εγκρίνει ή όχι την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με σημείο αιχμής, το χρονικό εύρος της διερεύνησης.

Λίγο μετά τη μάχη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, τα κόμματα ανασυντάσσονται ενόψει του επόμενου γύρου στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν, ότι ο πρωθυπουργός κινήθηκε θεσμικά, εστίασε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση του ρόλου της ΕΥΠ και έδωσε τον τόνο στον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα σε επίπεδο κοινοβουλευτικών διαδικασιών για το επίμαχο θέμα.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αντάλλαξαν εκατέρωθεν πυρά, σηκώνοντας την αυλαία της πολιτικής σύγκρουσης των επόμενων μηνών, με τον πρωθυπουργό να προκαλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, λέγοντας μάλιστα ότι «αν δεν το κάνετε θα είστε θρασύδειλος πολιτικός».

«Τη δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχετε δεδομένη και πολύ σύντομα θα μετατραπεί σε ψήφο αλλαγής» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα.

Επιπλέον για ένδεια επιχειρημάτων κατηγόρησε τον πρωθυπουργό η Κουμουνδούρου, κάνοντας λόγο για καθεστωτική αντίληψη και τονίζοντας ότι δεν δόθηκαν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε σε κανένα ερώτημα από αυτά που είχε θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με κυριότερο «ποιοι ήταν οι εθνικοί λόγοι για την παρακολούθησή του».

Να κατατεθεί ο φάκελος της παρακολούθησης στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Βολές κατά της κυβέρνησης και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης

Κάνοντας την αποτίμηση της συζήτησης στη Βουλή την Παρασκευή, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε μιλώντας στον REAL FM:

“Ο κ. πρωθυπουργός προσπάθησε ανεπιτυχώς να διασκεδάσει τις σοβαρές ευθύνες που έχει για τις υποκλοπές. Η συγγνώμη του ήταν υποκριτική, γιατί υπερασπίστηκε με κάθε τρόπο το απαράδεκτο και αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούνται όλοι”.

“Κουρελιάσατε το Σύνταγμα και ό,τι απέμεινε από την αστική κοινουβουλευτική δημοκρατία και αυτό θα το πληρώσετε”  υπογράμμισε στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Το θέμα των παρακολουθήσεων κυριάρχησε στη δημόσια συζήτηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

“Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε οτιδήποτε. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πέσει φως” δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Για “θεσμική εκτροπή το τι έχει ειπωθεί από τον πρωθυπουργό στη βουλή” έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης.

“Ούτε χθες γίναμε σοφότεροι, ο πρωθυπουργός δεν βρήκε τίποτα να πει για ό,τι έχει συμβεί, δηλαδή ποιος έδωσε την εντολή και για ποιο λόγο” ανέφερε ο Παύλος Χρηστίδης, μέλος  Πολιτικού Συμβουλίου του  ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Με πληροφορίες από ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα

Γιατί η κυβέρνηση παίρνει το ρίσκο της εξάντλησης της τετραετίας: Σύνθημα “σταθερότητα ή περιπέτειες;”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: