Σοβαρά ερωτήματα για την εμπλοκή της Τουρκίας: Το ρωσικό σύστημα S-300 από τη Συρία στη Ρωσία μέσω των στενών του Βοσπόρου

Malta-flagged cargo ship Rojen, that left the Ukrainian port of Chernomorsk with grain shipment for export, sails through Bosphorus in front of the Fatih Sultan Mehmet Bridge after an inspection in Istanbul, Turkey, 07 August 2022. EPA, ERDEM SAHIN




Το περιοδικό Newsweek σε ρεπορτάζ του Nick Mordowanec σημειώνει ότι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι ένα ρωσικό πλοίο, που μετέφερε ισχυρό πυροβολικό, έχει αναδιαταχθεί από τη Συρία στη Μαύρη Θάλασσα, ως μέρος ενός νέου σταδίου πολέμου στη νότια περιοχή της Ουκρανίας.

Τίτλος του κειμένου: Russia Moves S-300 Missiles From Syria Toward Ukraine Amid LossesReport (Η Ρωσία μεταφέρει πύραυλους S-300 από τη Συρία προς την Ουκρανία εν μέσω απωλειών: Αναφορά)

Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα, καθώς η Ουκρανία βρίσκεται στη μέση μιας προσπάθειας να ανακαταλάβει τη νότια πόλη της Χερσώνας από τις ρωσικές δυνάμεις, στοχεύοντας ρωσικές αλυσίδες εφοδιασμού και οπλικά συστήματα. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, John Kirby, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αντεπίθεση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εικόνας αυξανόμενης φθοράς από τη ρωσική πλευρά, όπου η στρατολόγηση στρατιωτικών έχει γίνει ζήτημα τους τελευταίους μήνες.

Ο ιστότοπος Naval News ανέφερε ότι ένα «απαρατήρητο ρωσικό φορτηγό πλοίο», που πιστεύεται ότι είναι το Sparta II, ταξίδεψε μέσω του Βοσπόρου στην Τουρκία, της μόνης πλωτής οδού που συνδέει τη Μεσόγειο Θάλασσα και τη Μαύρη Θάλασσα.

Το πλοίο φέρεται να μεταφέρει το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος S-300 (SAM) μέσω του στενού, το οποίο η Τουρκία έκλεισε στα πολεμικά πλοία από την αρχική εισβολή της Ρωσίας. Δορυφορικές εικόνες που αναρτήθηκαν στο Twitter από την ισραηλινή ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών ImageSat Intl. έδειξαν την προηγούμενη θέση του συστήματος S-300 στη Συρία και την ίδια θέση χωρίς το σύστημα.

Πρόσθετες εικόνες δείχνουν το σύστημα S-300 στο Sparta II κατά τη μεταφορά στον αναφερόμενο προορισμό του στη Μαύρη Θάλασσα.

Το Sparta II αναφέρεται στον κατάλογο κυρώσεων του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στις 8 Μαΐου.

Ο παρατηρητής πλοίων του Βοσπόρου, Yörük Işık, έγραψε στο Twitter στις 27 Αυγούστου ότι το Sparta II εθεάθη να μεταφέρει στρατιωτικό φορτίο καθ’ οδόν από την Tartus της Συρίας.

Το ταξίδι του πλοίου από τη Συρία φέρεται να ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο πρόσθεσε ότι η το σύστημα της Refinitiv Eikon έδειξε ότι το Sparta II βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Novorossiysk, το ρωσικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας κοντά στην Κριμαία.

Το δημοσίευμα καταλήγει με την παρατήρηση ότι δεν είναι σαφές πώς οι Τούρκοι αξιωματούχοι επέτρεψαν στο ρωσικό πλοίο να περάσει με στρατιωτικό φορτίο ή αν γνώριζαν μάλιστα ότι ήταν ένα μη εμπορικό πλοίο.

ΠΗΓΗ: NEWSWEEK – Russia Moves S-300 Missiles From Syria Toward Ukraine Amid LossesReport

Το fake news της Τουρκίας για το “κλείδωμα” των F-16 από μία άλλη σκοπιά: Αν η Ελλάδα ενεργοποίησε τους S-300 τότε πάμε για άλλα και πιο δύσκολα!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: