Σε ύφεση για πάνω από ένα χρόνο θα μπει η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου από Σεπτέμβρη: Προειδοποιεί η Τράπεζα της Αγγλίας

File Photo: H Τράπεζα της Αγγλίας . Φωτογραφία: Αρχείο Hellas Journal




Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα βυθιστεί σε ύφεση για περισσότερο από ένα χρόνο αυτό το φθινόπωρο, καθώς οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας ωθούν τον πληθωρισμό πάνω από το 13%, προειδοποίησε η Τράπεζα της Αγγλίας.

Σε μια ζοφερή προοπτική για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, η τράπεζα προέβλεψε πέντε τρίμηνα οικονομική συρρίκνωση και 5% πτώση του πραγματικού βιοτικού επιπέδου. Ταυτόχρονα αύξησε τα επιτόκια κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, τη μεγαλύτερη μεμονωμένη άνοδο τα τελευταία 27 χρόνια.

Η βασική πρόβλεψη της τράπεζας είναι ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 1,25% το 2023 και 0,25% το 2024 – η πρώτη περίπτωση δύο ετών ετήσιας οικονομικής συρρίκνωσης από τη δεκαετία του 1960.

Η αύξηση των επιτοκίων θα προσθέσει περίπου 650 £ στις ετήσιες αποπληρωμές για όσους έχουν μέση υποθήκη παρακολούθησης. Η αύξηση στις μηνιαίες αποπληρωμές παρακολούθησης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων από τότε που τα επιτόκια άρχισαν να αυξάνονται από το χαμηλό του 0,1% τον περασμένο Δεκέμβριο είναι περίπου 170 £.

Ο άγριος ρυθμός πληθωρισμού, ο υψηλότερος από τον Σεπτέμβριο του 1980, οφείλεται στο αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου χονδρικής στις διεθνείς αγορές, το οποίο έχει διπλασιαστεί από τον Μάιο και πρόκειται να τριπλασιάσει τους εγχώριους λογαριασμούς ενέργειας.

Με πληροφορίες από sky news

Ξενοδοχειακή άνθηση στην Αθήνα μετά από δέκα χρόνια κρίσης: Είναι ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές της Ευρώπης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: