Πέθανε ο πιο μοναχικός άνθρωπος του κόσμου: Μοναδικό μέλος φυλής ιθαγενών στον Αμαζόνιο * Ζούσε μόνος 26 χρόνια [videos]

Στιγμιότυπο από το βίντεο που τραβήχτηκε το 2018 και δείχνει για πρώτη φορά καθαρά τον “Άνθρωπο της Τρύπας”. Screenshot via YouTube




Το τελευταίο εναπομείναν μέλος μιας ομάδας ιθαγενών χωρίς επαφή στη Βραζιλία πέθανε, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι, όπως αναφέρει το βρετανικό BBC.

Ο άνδρας, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, ζούσε σε πλήρη απομόνωση τα τελευταία 26 χρόνια.

Ήταν γνωστός ως “Man of the Hole” [Ο Άνθρωπος της Τρύπας] επειδή είχε σκάψει βαθιές τρύπες, μερικές από τις οποίες χρησιμοποιούσε για να παγιδεύει ζώα ενώ σε άλλες φαίνεται οτι χρησιμοποιούσε για να κρύβεται.

Η σορός του βρέθηκε στις 23 Αυγούστου σε μια αιώρα έξω από την ψάθινη καλύβα του. Δεν υπήρχαν σημάδια βίας.

Ο άνδρας ήταν ο τελευταίος μιας ομάδας ιθαγενών της οποίας τα υπόλοιπα έξι μέλη σκοτώθηκαν το 1995.

Η ομάδα ζούσε στην περιοχή των ιθαγενών Tanaru στην πολιτεία Rondônia, η οποία συνορεύει με τη Βολιβία.

Η πλειοψηφία της φυλής του πιστεύεται ότι είχε σκοτωθεί ήδη από τη δεκαετία του 1970 και του 80 από κτηνοτρόφους που ήθελαν να επεκτείνουν τη γη τους,  μετά την κατασκευή ενός δρόμου κοντά, προκαλώντας αύξηση της ζήτησης για γη για επαγγελματικούς σκοπούς.

Ο «Man of the Hole» θεωρείται ότι ήταν περίπου 60 ετών και πέθανε από φυσικά αίτια.
Δεν υπήρχαν ενδείξεις εισβολής στην επικράτειά του και τίποτα στην καλύβα του δεν είχε διαταραχθεί, δήλωσαν αξιωματούχοι, αλλά η αστυνομία θα συνεχίσει να διεξάγει μια μεταθανάτια έρευνα.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Βραζιλίας, οι ιθαγενείς έχουν δικαίωμα στην παραδοσιακή γη τους, επομένως όσοι θέλουν να την κατακτήσουν είναι γνωστό ότι τους σκοτώνουν.

Ο «Άνθρωπος της Τρύπας» παρακολουθούνταν για τη δική του ασφάλεια από πράκτορες της Υπηρεσίας Ιθαγενών Υποθέσεων της Βραζιλίας (Funai) από το 1996.

Το 2018, μέλη του Funai κατάφεραν να κινηματογραφήσουν τον άνδρα κατά τη διάρκεια μιας τυχαίας συνάντησης στη ζούγκλα. Στο βίντεο, φαίνεται να χτυπάει ένα δέντρο με κάτι που μοιάζει με τσεκούρι. Μέχρι τότε υπήρχε μόλις μια θολή φωτογραφία του. Τραβήχτηκε από έναν σκηνοθέτη που συνόδευε την ομάδα του Funai σε ταξίδι παρακολούθησης και προβλήθηκε πολύ σύντομα σε βραζιλιάνικο ντοκιμαντέρ το 1998.

Mετά την κινηματογράφησή του το 2018  δεν τον είδε κανείς, αλλά οι πράκτορες του Funai βρήκαν τις καλύβες του, οι οποίες ήταν χτισμένες από άχυρο, και τις βαθιές τρύπες που έσκαψε.

Μερικές  από αυτές είχαν ακονισμένες αιχμές στο κάτω μέρος και πιστεύεται ότι ήταν παγίδες για το κυνήγι ζώων, ενώ άλλες πιστεύεται ότι ήταν κρυψώνες που χρησιμοποιούσε όταν πλησίαζαν ξένοι.

Τα στοιχεία που βρέθηκαν στις καλύβες του δείχνουν ότι είχε φυτέψει καλαμπόκι και μανιόκα και φρούτα όπως παπάγια και μπανάνες.

Υπάρχουν περίπου 240 ιθαγενείς φυλές στη Βραζιλία, με πολλές να απειλούνται καθώς παράνομοι ανθρακωρύχοι, υλοτόμοι και αγρότες εισβάλλουν στην επικράτειά τους, προειδοποιεί η Survival International, μια ομάδα πίεσης που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ιθαγενών.

 

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: