Παραμένει ο πόθος και η θέληση για επιστροφή στους Αμμοχωστιανούς: Ετήσια αντικατοχική εκδήλωση στην Δερύνεια

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης. Φωτογραφία via Ioannis Kasoulides, @IKasoulides




Ο πόθος και η θέληση για επιστροφή παραμένει πάντα ο ίδιος για τους Αμμοχωστιανούς, οι οποίοι βρέθηκαν ξανά στο ετήσιο συναπάντημα για την αντικατοχική εκδήλωση του δήμου τους.

Οι τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσίου, αποτέλεσαν το σημείο αναφοράς τόσο του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στον χαιρετισμό του εκ μέρους του Προέδρου στην εκδήλωση, όσο και του δημάρχου της κατεχόμενη πόλης.

Και οι δύο, μέσα από τις ομιλίες τους, απευθύνθηκαν προς τους Τουρκοκυπρίους, καλώντας τους να αποτρέψουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, είπε πως δεν υπάρχει άλλη οδός από τον διάλογο, ούτε εναλλακτική επιλογή που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επαναχάραξη της εθνικής μας πολιτικής.

Παράλληλα πρόσθεσε πως η μόνη επιλογή είναι η λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΟΗΕ και κάλεσε την τουρκοκυπριακή ηγεσία να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ίδιων των Τουρκοκυπρίων.

Η μόνη επιλογή, πρόσθεσε, «είναι η λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΟΗΕ. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει το κράτος να λειτουργήσει συντεταγμένα και συγκροτημένα, κάτω από ένα μετεξελιγμένο θεσμικό πλαίσιο που θα επανενώνει και θα μετεξελίσσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα λειτουργικό πλαίσιο και θα διασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της».

Αναφερόμενος στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, είπε πως «αποτελούν μέρος μιας πολιτικής δημιουργίας και εμπέδωσης νέων τετελεσμένων επί του εδάφους. Πρόκειται για ενέργειες αντίθετες με το πνεύμα και το γράμμα των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ 550 και 789 αλλά και των προεδρικών δηλώσεων του ΣΑ όταν το θέμα της Αμμοχώστου τέθηκε σε κλειστές συνεδρίες του Σώματος».

«Είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο που εκφράσαμε ικανοποίηση για την πρόσφατη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο. Ένα Ψήφισμα που επαναλαμβάνει όλα τα περί Κύπρου προηγούμενα Ψηφίσματα, καλεί για εξεύρεση λύσης ΔΔΟ σύμφωνα με το πλαίσιο του ΟΗΕ και καταδικάζει τη μη αναστροφή των τουρκικών ενεργειών στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στα ΜΟΕ που προώθησε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες «με αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα», ένα πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης το οποίο χαρακτήρισε γενναιόδωρο και τολμηρό, η εφαρμογή του οποίου θα είχε αμοιβαίο όφελος σε αμφότερες τις κοινότητες.

Η Αμμόχωστος, είπε, δεν σώζεται με ευχολόγια, ούτε μας αρκούν οι καταδίκες, τα Ψηφίσματα, οι Αποφάσεις, οι κυρώσεις και τα περιοριστικά μέτρα.

«Θέλουμε πίσω την Αμμόχωστο. Θέλουμε πίσω την κατεχόμενη πόλη μας. Όπως και όλες τις πόλεις και τα χωριά μας», είπε και κάλεσε την τουρκοκυπριακή ηγεσία να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Να ακούσει τη φωνή τους και να μην αλλοιώσει την κοσμικότητα και τον κοινωνικό προσανατολισμό των Τ/κ.

Τους κάλεσε να αναθεωρήσουν τα πλάνα και τις τακτικές τους αφού είναι προφανές ότι οι παρελκυστικές προσεγγίσεις που ακολουθούν καθιστούν τους Τουρκοκυπρίους το πολιτικό παρακλάδι της Τουρκίας.

«Η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων ας εγκαταλείψει τις άλογες και μαξιμαλιστικές της εξάρσεις για λύση δύο κρατών. Ας δείξει επιτέλους την απαιτούμενη βούληση για έναρξη ενός διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», κατέληξε ο ΥΠΕΞ.

  • «Κρίσιμες ώρες για Αμμόχωστο»

Η διχοτόμηση δεν θα αποτελέσει ποτέ επιλογή για τον κυπριακό λαό, τόνισε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου δρ Σίμος Ιωάννου, στον χαιρετισμό του στην αντικατοχική εκδήλωση.

Σημείωσε πως το φετινό συναπάντημα των Αμμοχωστιανών πραγματοποιείται μέσα στις πιο κρίσιμες στιγμές για τον αγώνα μας. «Κρίσιμες για την υπόθεση της επιστροφής της Αμμοχώστου. Κρίσιμες για το κυπριακό πρόβλημα. Κρίσιμες για την Κύπρο και το λαό μας.»

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Δερύνειαςς Άντρος Καραγιάννης.

Στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζαννέττου, ανέγνωσε το ψήφισμα του Δήμου Αμμοχώστου το οποίο κινείται σε 11 άξονες και ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Αυγούστου 2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, με αφορμή τη συμπλήρωση 48 χρόνων από την παράνομη κατάληψη και συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα.

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερο
Κύπρος Λευκωσία

Η θυσία των ανθρώπων μας, των ηρώων μας, θα βρει το δρόμο της δικαίωσης, δήλωσε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης από τα Περβόλια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: