Παρά τον απεχθή εκβιασμό της Τουρκίας: Το γαλλικό Κοινοβούλιο επικύρωσε την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας

File Photo: Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. EPA, GUILLAUME HORCAJUELO




Στην επικύρωση από το γαλλικό κοινοβούλιο  των πρωτοκόλλων ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με 209 ψήφους έναντι 46, αναφέρεται ειδησεογραφικά η εφημερίδα Le Figaro μέσω του AFP.

Σημειώνει την υποστήριξη του LR (δεξιά), του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) και των Οικολόγων, την αποχή του ακροδεξιού κόμματος και την καταψήφιση από το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς (La France Insoumise). 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η υπουργός Εξωτερικών Catherine Colonna, δήλωσε, ότι η Γαλλία συντάσσεται με «είκοσι συμμάχους», που «έχουν ήδη επικυρώσει τα πρωτόκολλα», υπογραμμίζοντας την «ιστορική και μείζονα απόφαση» της Σουηδίας και της Φινλανδίας, των οποίων «η ουδετερότητα ήταν μέχρι στιγμής βασική αρχή».  

Τόνισε, ότι αυτό το «σημείο καμπής» προέρχεται από την «αναταραχή των γεωπολιτικών μας ορόσημων» με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την προσφυγή μιας «δύναμης» στην «σκληρή ισχύ» με «ανήκουστη βία», «βιαιοπραγίες, βιασμούς, δολοφονίες και απελάσεις», υπενθυμίζοντας, ότι με το ΝΑΤΟ «πρόκειται για συλλογική άμυνα» και «σε καμία περίπτωση επιθετικότητα».

Ο κεντρώος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων JeanLouis Bourlanges τόνισε, ότι «είναι ώρα να ξυπνήσει το ΝΑΤΟ» μετά τον «εγκεφαλικό θάνατο», που περιέγραψε ο Emmanuel Macron, ενώ ο βουλευτής των «Ανυπότακτων» Aurélien Saintoul κατήγγειλε μια «επικίνδυνη διαδικασία» με την «επικάλυψη του ΝΑΤΟ» και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Στην άκρα δεξιά, ο Laurent Jacobelli (RN) έκανε λόγο για «πρόκληση για τη Ρωσία», με αυτή τη διαδικασία ένταξης, παρουσιάζοντας το ΝΑΤΟ ως «εμπορική βιτρίνα για το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Michèle Tabarot του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων ( LR ) υποστήριξε αυτή τη «νόμιμη» συμμετοχή των «εταίρων», που «συμβάλλουν τακτικά στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ».

Υπογραμμίζει ταυτόχρονα, πως «το γεγονός, ότι η Ευρώπη της άμυνας δεν αποτελεί εγγύηση επαρκούς προστασίας πρέπει να μας προβληματίσει», ενώ ο σοσιαλιστής Alain David τόνισε, ότι το γεωπολιτικό πλαίσιο έκανε αυτή την ένταξη στο ΝΑΤΟ «αναγκαία» και επέκρινε «τον απεχθή εκβιασμό της Τουρκίας» ως προς το ζήτημα, σε σχέση με τους Κούρδους.

ΠΗΓΗ: Le Figaro με AFP Otan : le Parlement français ratifie l’adhésion de la Suède et de la Finlande

“Φωνάζει” η Άγκυρα: Η ρωσική εταιρία Rosatom άλλαξε τον Τούρκο εργολάβο στο πυρηνικό έργο στο Akkuyu της Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: