Έτοιμη και αποφασισμένη η Μαρίνα Σάττι, θέλει «εξάρες» με το ΖΑRI της: Στις 10 ο τελικός της Eurovision – Ασάφεια για τη συμμετοχή της Ολλανδίας

epa11330375 Marina Satti representing Greece with the song ‘Zari’ during a press meeting with the entries that advanced to the final after the second semi-final of the 68th edition of the Eurovision Song Contest (ESC) at the Malmo Arena, in Malmo, Sweden, 09 May 2024. EPA/JESSICA GOW SWEDEN OUT




Στις 19 το βράδυ ξεκινά στο Μάλμε της Σουηδίας ο μεγάλος τελικός του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision που θα μεταδοθεί από την ΕΤ1.

Είναι η έβδομη φορά που ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στη Σουηδία. Η πόλη του Μάλμε φιλοξένησε τη Eurovision το 1992 και το 2013. Η Στοκχόλμη διοργάνωσε τη Eurovision το 1975, το 2000 και το 2016 και το Γκέτεμποργκ το 1985. Κεντρικές παρουσιάστριες του τελικού, όπως και των δύο ημιτελικών θα είναι η Malin Åkerman και η Petra Mede.

Όπως ανακοίνωσαν οι συντελεστές του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, η Charlotte Perrelli, η Carola και η Conchita Wurst πρόκειται να εμφανιστούν στη σκηνή της αρένας του Μάλμε για να αποδώσουν φόρο τιμής στους ABBA. Άλλωστε φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τότε που οι ABBA κέρδισαν τον διαγωνισμό με το «Waterloo».

Εκτός από το αφιέρωμα για τους ABBA στη σκηνή θα εμφανιστεί και η περυσινή νικήτρια του διαγωνισμού Loreen.

Στον τελικό θα συμμετάσχουν συνολικά 26 χώρες.

Η Ελλάδα με τη Μαρίνα Σάττι θα εμφανιστεί στη 12η θέση και η Κύπρος με τη Silia Kapsis στην 20η.

Αναλυτικά η σειρά εμφάνισης των χωρών:

  1. Σουηδία / Marcus & Martinus – Unforgettable
  2. Ουκρανία / a. alyona & J. Heil – Teresa & Maria
  3. Γερμανία / Isaak – Always on the Run
  4. Λουξεμβούργο / Tali – Fighter
  5. Ολλανδία / Joost Klein – Europapa *
  6. Ισραήλ / Eden Golan – Hurricane
  7. Λιθουανία / Silvester Belt – Luktelk
  8. Ισπανία / Nebulossa – Zorra
  9. Εσθονία / 5MIINUST x Puuluup – (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi
  10. Ιρλανδία / Bambie Thug – Doomsday Blue
  11. Λετονία / Dons – Hollow
  12. 1Ελλάδα / Marina Satti – ZARI
  13. Ηνωμένο Βασίλειο / Olly Alexander – Dizzy
  14. Νορβηγία / Gåte – Ulveham
  15. Ιταλία / Angelina Mango – La noia
  16. Σερβία / Teya Dora – Ramonda
  17. Φινλανδία / Windows95man – No Rules!
  18. Πορτογαλία / Iolanda – Grito
  19. Αρμενία / LADANIVA – Jako
  20. Κύπρος / Silia Kapsis – Liar
  21. Ελβετία / Nemo – The Code
  22. Σλοβενία / Raiven – Veronika
  23. Κροατία / Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim
  24. Γεωργία / Nutsa Buzaladze – Firefighter
  25. Γαλλία / Slimane – Mon amour
  26. Αυστρία / Kaleen – We Will Rave

 Η ψηφοφορία

Το 2024, έγιναν ορισμένες αλλαγές στο σύστημα ψηφοφορίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Η πιο σημαντική αφορά στην επέκταση του χρόνου. Συγκεκριμένα, η ψηφοφορία θα ανοίξει λίγο πριν την εκτέλεση του πρώτου τραγουδιού, θα παραμείνει ανοιχτή σε όλη τη διάρκεια των εμφανίσεων και για 40 λεπτά μετά την εκτέλεση του τελευταίου τραγουδιού.

Μπορούν να ψηφίσουν οι θεατές και στις 37 χώρες που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024 για τα 26 τραγούδια του Τελικού.  Όσοι παρακολουθούν στις συμμετέχουσες χώρες μπορούν να ψηφίσουν χρησιμοποιώντας την επίσημη εφαρμογή της Eurovision ή μέσω τηλεφώνου ή/και SMS.

Οι σχετικοί αριθμοί θα εμφανίζονται στην οθόνη από κάθε συμμετέχοντα ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Όσοι παρακολουθούν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα μπορούν να ψηφίσουν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας www.esc.vote.

Η κριτική επιτροπή σε κάθε μία από τις 37 συμμετέχουσες χώρες θα απονείμει επίσης συνολικά 58 βαθμούς (1 – 8, 10 και 12). Κάθε κριτική επιτροπή θα παρακολουθήσει και θα ψηφίσει με βάση το Dress Rehearsal 2 που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 10 Μαΐου.

Ο συνολικός αριθμός των πόντων που θα κατανεμηθούν από τις 37 εθνικές Κριτικές Επιτροπές θα είναι 2.146.

Τα προγνωστικά

Μεγάλο φαβορί θεωρείται ο Baby Lasagna που εκπροσωπεί την Κροατία με το «Rim Tim Tagi Dim». Το Ισραήλ, μετά τον Β’ Ημιτελικό, κέρδισε σημαντικό έδαφος στην κούρσα καταφέρνοντας να διεισδύσει ανάμεσα στον Κροάτη και τον Ελβετό και να βρει τον εαυτό του ξαφνικά στη 2η θέση των στοιχηματικών εταιρειών.

Μία από τις πιο πολυδιαφημισμένες συμμετοχές είναι το «Code» της Ελβετίας, στο οποίο ο τραγουδιστής Nemo, ένα non-binary άτομο, περιγράφει το ταξίδι της ταυτότητας του φύλου του. Άλλα τραγούδια που προκαλούν αίσθηση, είναι το «La Noia» της Angelina Mango από την Ιταλία και το «Doomsday Blue» της Bambie Thug για την Ιρλανδία.

Η Μαρίνα Σάττι

Με μια εκθαμβωτική εμφάνιση η οποία προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού στο κοινό της Μάλμε Αρένα, η Μαρίνα Σάττι με το Ζάρι προκρίθηκε στον τελικό της Eurovision. Η Ελληνίδα ερμηνεύτρια είχε πυρετό και φαρυγγίτιδα αλλά όταν ανέβηκε στη σκηνή όλα ξεχάστηκαν και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εξαιρετικό. Τα βλέμματα πλέον είναι  στραμμένα στον σημερινό μεγάλο τελικό.

H ελληνική συμμετοχή αποθεώθηκε από το κοινό την ώρα που τραγουδούσε, ενώ στα παρασκήνια είχε στηθεί ένα μεγάλο πάρτι.

Ούτε ο πυρετός ούτε η φαρυγγίτιδα κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της Μαρίνας και της ελληνικής αποστολής προς τον μεγάλο τελικό.

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: