Ο Θανάσης Κουκάκης στην Επιτροπή Pegasus του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: “Περίεργο” ότι δεν κλήθηκε και ο Ανδρουλάκης

Ο δημοσιογραφος Θανάσης Κουκάκης στην έδρα του ΔΝΤ. Φωτογραφία από το CNN Greece




To σημερινό newsletter σημειώνει ότι τα κύρια κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισαν χθες το βράδυ να διεξαγάγουν ακρόαση για την ελληνική εκδοχή του σκανδάλου Watergate αύριο Πέμπτη 8 Αυγύστου στην επιτροπή Pegasus για τη διερεύνηση της χρήσης λογισμικού hacking από τις κυβερνήσεις.

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τον Θανάση Κουκάκη, δημοσιογράφο του οποίου το τηλέφωνο φέρεται να δέχθηκε επίθεση με λογισμικό Predator, να παραστεί στην ακρόαση.

Ωστόσο επισημαίνει ότι δεν έχει προσκληθεί ο ευρωβουλευτής στο επίκεντρο του σκανδάλου, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, του οποίου το τηλέφωνο παρακολουθήθηκε από την ΕΥΠ.

  • Ο Hannes Heide, συντονιστής του S&D για την επιτροπή, είπε στο Playbook ότι η κεντροδεξιά ομάδα του ΕΛΚ πίεσε να μην προσκληθεί ο Ανδρουλάκης – παραδόξως, με την υποστήριξη των Πρασίνων.

Ο Heide είπε ότι ήταν «παράλογο» για τους ευρωβουλευτές να αποφασίσουν να διερευνήσουν τα γεγονότα στην Ελλάδα «αλλά όχι να καλέσουν έναν από τους κύριους ανθρώπους που επηρεάστηκαν».

Οι Πράσινοι αποφάσισαν να μην καλέσουν τον Ανδρουλάκη στην ακρόαση, καθώς θέλουν επίσης να ακούσουν από τους Καταλανούς αυτονομιστές ευρωβουλευτές των οποίων τα τηλέφωνα φέρεται να παραβιάστηκαν.

Έτσι, αντί να έχουν τον Ανδρουλάκη στην ακρόαση της επόμενης εβδομάδας, οι πολιτικές ομάδες συμφώνησαν ότι οι ευρωβουλευτές των οποίων τα τηλέφωνα έχουν υποκλαπεί (συμπεριλαμβανομένου του Ανδρουλάκη και των Καταλανών αυτονομιστών) «θα προσκληθούν όλοι μαζί σε κάποιο μελλοντικό στάδιο».

Σχεδόν ένα μήνα από τότε που προέκυψαν οι αποκαλύψεις ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη παραμένει ασαφές για ποιον λόγο έγινε η παρακολούθηση, σημειώνει η Νεκταρία Σταμούλη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι ήταν «νόμιμο» αλλά «λάθος», ενώ οι επικριτές λένε ότι αυτό εναπόκειται στους βουλευτές και τους δικαστές να αποφασίσουν.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τους λόγους που οδήγησαν την ΕΥΠ να προτείνει την παρακολούθηση και την εισαγγελέα να αποφασίσει να την ξεκινήσει, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Αυτό γεννά το ερώτημα πώς μπορεί η κυβέρνηση να είναι βέβαιη ότι η υποκλοπή ήταν νόμιμη, αν δεν γνωρίζει για ποιους λόγους διατάχθηκε.

«Από ό,τι καταλαβαίνω, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο από την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη και για τον λόγο αυτό δεν υπήρχε λόγος να συνεχιστεί, ούτε κάποιος τρίτος να μάθει το περιεχόμενό του», πρόσθεσε ο Γεραπετρίτης, σε δήλωση που απηχεί την κυβερνητική γραμμή, όπως σημειώνεται.

Ωστόσο η αντιπολίτευση θέτει ερωτήματα. Ο Ανδρουλάκης είπε ότι όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση, ο Γεραπετρίτης του ζήτησε να έρθει σε επαφή για να ενημερωθεί για τους λόγους πίσω από αυτήν.

«Γιατί η πρόσκληση μελών της κυβέρνησης να ενημερωθούν, αν δεν γνωρίζουν τους λόγους;» αναρωτήθηκε σε συνέντευξη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης προσθέτοντας ότι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης υποδηλώνουν ότι έχει «κάτι να κρύψει». 

ΠΗΓΗ: Politico – Brussels playbook, GREEK WIRETAP SCANDAL

Το fake news της Τουρκίας για το “κλείδωμα” των F-16 από μία άλλη σκοπιά: Αν η Ελλάδα ενεργοποίησε τους S-300 τότε πάμε για άλλα και πιο δύσκολα!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: