Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν περίμενε την αντιπαράθεση με την Ανναλένα: Συζήτηση για μία νέα στάση έναντι της Τουρκίας…

FILE PHOTO: Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ σε ομιλία της στα κεντρικά των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. EPA, JUSTIN LANE




Το σχόλιο της ανταποκρίτριας της εφημερίδας Tagesspiegel στην Τουρκία, Susanne Güsten, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι τώρα η Γερμανία ήταν πρόθυμη να συγχωρήσει πολλά στην Τουρκία, ώστε η χώρα να παραμείνει ο «φύλακας» των συνόρων της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση.

Αλλά και για ένα δεύτερο λόγο: για να αποκλιμακωθεί η διένεξη με την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Τώρα όμως η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές κατά το ταξίδι της στην Τουρκία ότι σκοπεύει να ασκήσει εντονότερη πίεση στη χώρα.

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) ναι μεν ανέμενε έναν αναπροσανατολισμό της γερμανικής πολιτικής μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της Γερμανίας από τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Ωστόσο δεν ανέμενε αυτού του είδους την αντιμετώπιση. Εξάλλου, ο πόλεμος στην Ουκρανία αναβάθμισε τον ρόλο της Τουρκίας, ενώ, επιπλέον, η τουρκική εξωτερική πολιτική διακατέχεται από ένα αίσθημα ισχύος, παρόλο που στο ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ η Δύση εξέλαβε την απειλή του βέτο ως απόπειρα εκβιασμού.

Με τη δημόσια κριτική που άσκησε η Ανναλένα Μπέρμποκ (Annalena Baerbock), στην Τουρκία εγείρεται το ερώτημα τι θα συμβεί αν η Γερμανία πάψει να είναι ο «ειλικρινής διαμεσολαβητής» που ήταν έως τώρα, όπως δήλωσε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Cavusoglu).

Στη Δύση εδώ και καιρό συζητείται το ενδεχόμενο μιας νέας στάσης έναντι της Τουρκίας, δεδομένου ότι εκτιμάται πως η χώρα χρειάζεται τη Δύση από οικονομικής άποψης περισσότερο από ό,τι η Δύση την Τουρκία, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στη Δύση να επηρεάσει την τουρκική συμπεριφορά, όπως θεωρούν οι υποστηρικτές μιας νέας πολιτικής ως προς την Τουρκία.

Σίγουρα θα υπάρξουν ευκαιρίες να διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, σχολιάζει η δημοσιογράφος, μια και ενόψει εκλογών στην Τουρκία ο Erdogan αναμένεται να εντείνει την επιθετική του στάση προς τη Δύση.

ΠΗΓΗ: Tagesspiegel – Ankara hat die Konfrontation nicht kommen sehen

Υπάρχει συσχετισμός του πολέμου στην Ουκρανία με τις πρώτες ταραχές στα Βαλκάνια; Μήπως είναι εύφορο το έδαφος στο Κόσοβο;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: