Kosovo President Vjosa Osmani Sadriu arrives for an EU-Western Balkans leaders’ meeting in Brussels, Belgium. EPA, STEPHANIE LECOCQ
Υπό τον τίτλο «Russia’s war in Ukraine finds echoes in the Balkans» η εφημερίδα Washington Post δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Ishaan Tharoor ο οποίος προβαίνει σε μια ανάλυση διασυνδέοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου αλλά και ευρύτερα στην περιοχή των Βαλκανίων.
Ο συντάκτης αρχικά αναφέρει ότι δύο περίπου μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999 στην πρώην Γιουγκοσλαβία η οποία οδήγησε στη δημιουργία του ανεξάρτητου Κοσόβου, το οποίο όπως σημείωσε αναγνώρισαν αρκετές δυτικές χώρες.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) υποστήριξε ότι η Ρωσία έπραξε κάτι ανάλογο με το ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία, όσον αφορά την περιοχή του Donbas.
Ακολούθως αναφέρεται στις δηλώσεις της Προέδρου του Κοσόβου, Βγόζα Οσμάνι (Vjosa Osmani) την οποία ο συντάκτης του άρθρου συνάντησε στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο παραχώρησης συνέντευξης της κ. Osmani, η οποία υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η στήριξη του ΝΑΤΟ στους Κοσοβάρους πριν από 23 χρόνια έχει να κάνει με το ίδιο διακύβευμα του πολέμου στην Ουκρανία:
Στο άρθρο σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης Κοσοβάρων αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον, υπεγράφη συμφωνία με κυβερνητικό οργανισμό των ΗΠΑ για επένδυση ύψους 237 εκατ. δολ. όσον αφορά την ενεργειακή υποδομή του Κοσόβου. Όμως η κ. Osmani προειδοποίησε για τους ευρύτερους κινδύνους όσον αφορά την περιοχή που βρίσκεται το Κόσοβο, όπου η ρωσική επιρροή, κατά την ίδια, έπαιξε ιστορικά σημαντικό ρόλο, σημειώνοντας:
«Ο σκοπός του Putin είναι να εξαπλώσει τη σύγκρουση και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Από τη στιγμή που στόχος του είναι να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη, μπορούμε να αναμένουμε ότι ένας από τους στόχους του μπορεί να είναι τα Δυτικά Βαλκάνια».
Στη συνέχεια ο συντάκτης αναφέρεται στα γεγονότα που οδήγησαν στην πρόσφατη ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, αλλά και τη σοβούσα ένταση που επικρατεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Κατά την κ. Osmani η Σερβία αποτελεί εύφορο έδαφος για την πολιτική της Ρωσίας στην περιοχή, αφού αποτελεί ιστορικό σύμμαχό της. Κατηγόρησε επίσης την πολιτική Vucic ο οποίος, μεταξύ άλλων, όπως σημείωσε, δεν υιοθέτησε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έχει διαβρώσει τη λειτουργία της Δημοκρατίας στη Σερβία, ενώ υποδαυλίζει την πόλωση στην ευρύτερη περιοχή.
Στο άρθρο στη συνέχεια γίνεται μια ευρύτερη παρουσίαση της κατάστασης σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αναφορικά με την επικράτηση φαινομένων διαφθοράς και νεποτισμού, αλλά και της «κόπωσης» αναφορικά με την προσμονή ένταξης στην Ε.Ε., κάτι που οδηγεί πολλούς ηγέτες στην περιοχή να υιοθετούν διχαστική ρητορική προκειμένου να υπάρξει διάσπαση της προσοχής της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα.
Το Κόσοβο παραμένει χωρίς επίσημη αναγνώριση από το Σ.Α. του ΟΗΕ, αν και η κ. Osmani θεωρεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δίνει μια προοπτική ώθησης στην ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση του Κοσόβου, αναφερόμενη και στο γεγονός ταχείας απόδοσης του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε. στην Ουκρανία.
Στο ερώτημα για το ποιο θα πρέπει να είναι το στρατηγικό όραμα για την περιοχή, η κ. Osmani απαντά:
«Μία Ευρώπη στο σύνολό της, ελεύθερη και με ειρήνη είναι αδύνατη χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια».
ΠΗΓΗ: Washington Post, Ishaan Tharoor – Russia’s war in Ukraine finds echoes in the Balkans
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE