Σρέντερ, ο πιό… έξυπνος υπάλληλος του Πούτιν: Λάθος η εισβολή αλλά ας δώσουν κάτι οι Ουκρανοί να τελειώνουμε

FILE PHOTO: Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, πριν από μια ακρόαση για τον αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2», στη Bundestag στο Βερολίνο. EPA, OMER MESSINGER




Ο Ρώσος πρόεδρος  θέλει να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Μόσχα για να συναντήσει τον μακροχρόνιο φίλο του Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα.

Ο Σρέντερ, 78 ετών, περιέγραψε την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία ως «λάθος της ρωσικής κυβέρνησης», αλλά είπε ότι χρειάζονται «παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές» για να επιλυθεί η σύγκρουση που έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια Ουκρανούς.

«Τα καλά νέα είναι ότι το Κρεμλίνο θέλει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων», είπε ο Σρέντερ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv.

Επεσήμανε τις ματαιωμένες συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στα τέλη Μαρτίου, καθώς και τη σημαντική συμφωνία εξαγωγής σιτηρών του περασμένου μήνα —και τα δύουπό τουρκική μεσολάβηση— λέγοντας ότι «ίσως γίνει πιθανόν σιγά-σιγά να επεκταθεί [αυτή η διαδικασία] σε κατάπαυση του πυρός».

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης σήμερα Τετάρτη ότι είναι έτοιμο να αναζητήσει μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Κίεβο «έχει επίγνωση των όρων που θέτει η Ρωσία».

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι ο Σρέντερ δεν είχε εκφράσει την επιθυμία να μεσολαβήσει στη σύγκρουση κατά τις συνομιλίες με τον Πούτιν την περασμένη εβδομάδα.

«Αν ρίξετε μια ματιά στα πραγματικά προβλήματα, θα δείτε ότι μπορούν να λυθούν (….) Θα ήταν για παράδειγμα παράλογο η Ουκρανία να ανακτήσει στρατιωτικά την Κριμαία», υποστηρίζει ο πρώην καγκελάριος, ενώ για την περιοχή του Ντονμπάς παραδέχεται ότι η κατάσταση είναι «πιο περίπλοκη» και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση στο μοντέλο των ελβετικών καντονιών.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Σρέντερ σημειώνει ότι ακόμη και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δήλωσε ότι υπάρχει η εναλλακτική της ένοπλης ουδετερότητας, χωρίς ένταξη στη Συμμαχία, όπως στην περίπτωση της Αυστρίας».

Αφού ο Σρέντερ υπηρέτησε ως καγκελάριος της Γερμανίας το 1997-2005, ανέλαβε μια αμφιλεγόμενη θέση στο διοικητικό συμβούλιο του ρωσικού κρατικού κολοσσού πετρελαίου Rosneft.

Εν μέσω αυξανόμενης πίεσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Rosneft δήλωσε τον Μάιο ότι ο Σρέντερ είχε αποφασίσει να μην επεκτείνει την θητεία του  στο εποπτικό συμβούλιο.

Ο Σρέντερ είναι πρόεδρος της επιτροπής μετόχων της εταιρείας που είναι επιφορτισμένη με την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας, ένα έργο που η σημερινή γερμανική κυβέρνηση ανέστειλε μέρες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Σρέντερ προτάθηκε για να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο του κρατικού γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom τρεις εβδομάδες πριν από την εισβολή – μια θέση που επίσης απέρριψε τον Μάιο.

Στη συνέντευξη στο n-tv, ο Σρέντερ υπερασπίστηκε τη φιλία του με τον Πούτιν, ο οποίος είναι όλο και πιο απομονωμένος στη διεθνή σκηνή λόγω του πολέμου.

«Η προσωπική αποστασιοποίηση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα ωφελούσε πραγματικά κανέναν;» ρώτησε. «Πήρα αποφάσεις και παραμένω πιστός σ’ αυτές και το ξεκαθάρισα: ίσως μπορέσω να γίνω ξανά χρήσιμος. Γιατί λοιπόν να απολογηθώ;»

Για το θέμα του περιορισμού της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης φαίνεται να υιοθετεί τη ρωσική επιχειρηματολογία: Το γεγονός ότι ρέει επί του παρόντος μόνο το 1/5 της κανονικής ποσότητας μέσω του αγωγού Nord Stream 1 οφείλεται σε τεχνικούς λόγους, επισημαίνει. «Αυτά τα 1-30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα θα μπορούσαν να είναι 60 εκατομμύρια, αν ήταν διαθέσιμη η τουρμπίνα 2. Αυτό είναι ευθύνη της Siemens, αν το καταλαβαίνω σωστά», δηλώνει και εξηγεί ότι «η απλούστερη λύση θα ήταν να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός Nord Stream 2». Ο αγωγός είναι έτοιμος. «Εάν τα πράγματα γίνουν πολύ δύσκολα, υπάρχει αυτός ο αγωγός. Με τους δύο αγωγούς σε λειτουργία, δεν θα υπήρχε πρόβλημα εφοδιασμού για τη γερμανική βιομηχανία και τα νοικοκυριά», υποστηρίζει ο κ. Σρέντερ.

Η απάντηση κι …η απαξίωση της Ουκρανίας

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική διευθέτηση με την Μόσχα θα εξαρτηθεί από την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, απαντώντας έτσι στις δηλώσεις του Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχάιλο Ποντολιάκ χαρακτήρισε περιφρονητικά τον Σρέντερ «φωνή της ρωσικής βασιλικής αυλής».

«Εάν η Μόσχα θέλει διάλογο, η μπάλα είναι στο γήπεδο της. Πρώτα – κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των στρατευμάτων, μετά – εποικοδομητικός (διάλογος)», έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Με πληροφορίες από The Moscow Times/ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ο Λαβρόφ βρήκε νέο σύμμαχο για τη Μόσχα: Στηρίζει τη χούντα στη Μιανμάρ – Της πουλάει και όπλα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: