Ο Πολίτης εμπλέκει τον Κύπριο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο στην υπόθεση των “Χρυσών Διαβατηρίων”: Ο ίδιος διαψεύδει

File photo: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μάριος Πελεκάνος. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος αντέδρασε σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Πολίτης”, στο οποίο -όπως αναφέρει ο ίδιος- υιοθετείται μια ακόμα ανακριβής αναφορά της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή και στο οποίο ατεκμηρίωτα αφήνονται αιχμές για το πρόσωπο του.

Ο Πολίτης έγραψε τα εξής για την υπόθεση των “Χρυσών Διαβατηρίων”, τον ΚΟΑΓ και τον κ. Πελεκάνο:

Εκτός από το σκάνδαλο του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στα ακίνητα πολυτελείας που πλήρωναν διάφοροι κροίσοι κατά τη διάρκεια του προγράμματος των «χρυσών» διαβατηρίων, θέμα φαίνεται να προκύπτει και με το ζήτημα των εισφορών στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ), αλλά και στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).

Συγκεκριμένα, με βάση το κριτήριο Α.1 της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερ. 13.2.2019, οι αιτητές που ήθελαν να λάβουν το κυπριακό διαβατήριο έπρεπε να προβούν σε δωρεά προς το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) ύψους 75.000 ευρώ σε κάθε φορέα.

Ωστόσο, όπως προέκυψε από την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ούτε αυτές οι εισφορές έγιναν ποτέ, με αποτέλεσμα και στη βάση των υπολογισμών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ο ΚΟΑΓ και το ΙδΕΚ να χάσουν περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι πως ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ήταν και ο πρόεδρος του ΚΟΑΓ από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι και την ημέρα που διορίστηκε κυβερνητικός εκπρόσωπος (2 Ιουλίου 2021).

Επομένως, το ερώτημα είναι από τη στιγμή που ο ΚΟΑΓ δεν λάμβανε τις εισφορές από τους «επενδυτές», δεν έπρεπε ο κ. Πελεκάνος να αντιδράσει; Τι έκανε ο ΚΟΑΓ ή το ΙδΕΚ;

Τα Υπουργικά Συμβούλια της κυβέρνησης Αναστασιάδη που λάμβαναν τις αποφάσεις σίγουρα πρέπει να λογοδοτήσουν στον κυπριακό λαό, ωστόσο και τα άτομα τα οποία διορίζονταν σε οργανισμούς όπως τον ΚΟΑΓ και το ΙδΕΚ, οι οποίοι ανέμεναν τις εισφορές των «επενδυτών», τι ρόλο διαδραμάτιζαν ή μήπως λειτουργούσε και σε αυτή την περίπτωση ο διορισμός με αντάλλαγμα τη σιωπή;

Ο κ. Πελεκάνος τόνισε τα εξής:

1. Το σημερινό δημοσίευμα προσβάλλει το κάθε μέλος του νυν και τέως Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑΓ, αλλά και τους δημόσιους λειτουργούς που εργάζονται σε αυτόν.

2. Δεδομένου ότι ο δημοσιογράφος που υπογράφει το δημοσίευμα δεν έχει, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ζητήσει την άποψη μου πριν προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των ανυπόστατων θέσεων που προβάλλει, καταθέτω τα όσα στην πραγματικότητα ισχύουν προς αποκατάσταση της αλήθειας. 

  • Η υποχρέωση επενδυτών του ΚΕΠ για την καταβολή δωρεάς προς τον ΚΟΑΓ ύψους €75,000, δημιουργήθηκε με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 86.879, ημερομηνίας 13.02.2019 και αφορούσε αιτήσεις, οι οποίες θα υποβάλλονταν από επενδυτές από τις 15.05.2019 και εντεύθεν.
  • Η υποχρέωση θεσμοθετήθηκε με την ψήφιση των περί Τιμητικής Πολιτογράφησης για Λόγους Δημοσίου Συμφέροντος και Πολιτογράφησης Αλλοδαπών Επιχειρηματιών ή Επενδυτών Κανονισμών του 2020 («ΚΔΠ 379/2020»). Η ΚΔΠ 379/2020, η οποία αύξησε το ύψος της χορηγίας στις €100,000, δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα στις 18 Αυγούστου 2020.
  • Ούτε η Απόφαση 86.879 αλλά ούτε και η ΚΔΠ 379/2020 δημιούργησαν οποιαδήποτε υποχρέωση για τον ΚΟΑΓ να ασκεί οποιονδήποτε έλεγχο σε σχέση με τις δωρεές που καταβάλλονταν σε αυτόν από επενδυτές. Ούτε βεβαίως υπήρχε κάποιος τρόπος ο ΚΟΑΓ να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιος και πότε έχει υποβάλει αίτηση για πολιτογράφηση μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.  
  • Τα έσοδα του ΚΟΑΓ από το ΚΕΠ ανά έτος έχουν ως εξής:

Έτος

Έσοδα από ΚΕΠ

 

 

2019

€900.000

2020

€1.775.062

2021

€5.975.160

2022

2.400.181

ΣΥΝΟΛΟ

11.050.403

 

 

 Τα πιο πάνω στοιχεία καταρρίπτουν την ως τίτλο αναφορά του δημοσιεύματος ότι ο ΚΟΑΓ “δεν πήρε σχεδόν τίποτα” από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Σύζυγοι επενδυτών χρησιμοποιούνταν ως δούρειοι ίπποι για να πάρουν τα “Χρυσά Διαβατήρια” της Κύπρου, κατήγγειλε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: