Ο Μαυρογιάννης κονιορτοποιεί τον πολιτικάντη του ΑΚΕΛ και τον δημοσιογραφίσκο του Πολίτη: Τα παραμύθια κατέρρευσαν…

Ο προεδρικός υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης μίλησε στο μνημόσυνο των ηρώων των Περβολιών, Λεόντιου Γερασίμου και Απόστολου Κούρρη. Φωτογραφία από το Επιτελείο του.




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Γράφαμε χτες για όσα είπε ο Άντρος Κυπριανού στον Άστρα και όσα έγραψε ο Χρίστος Γεωργίου στην εφημερίδα Πολίτης, με κεντρικό τους θέμα (και όνειρο) να διαψεύσουν όσα έφερναν στο φως τα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών που αποκάλυψε ο Φιλελεύθερος και φωτίζουν άπλετα όσα απασχόλησαν το πολιτικό σκηνικό τα τελευταία χρόνια γύρω από το πλαίσιο Γκουτέρες.

Και ειδικά, γύρω από μια συνάντηση που έγινε στο Κραν Μοντάνα στις 4 Ιουλίου 2017, όπου δόθηκαν διευκρινίσεις για το πλαίσιο, και η οποία ήταν καθοριστική για όσα ακολούθησαν.

Ένα προς ένα τα παραμύθια τους, όπως και όλων των άλλων που αρνούνται την πραγματικότητα και θέλουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο και να ωραιοποιούν το ρόλο και τις θέσεις της Τουρκίας, τα κατέρριψε με εντυπωσιακή ειλικρίνεια ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ, την περασμένη Τρίτη.

Όπως υποσχέθηκα δημοσιεύω εδώ όσα είπε, όπως ακριβώς τα είπε, επειδή τα γραπτά μένουν και η ιστορία θα μας κρίνει όλους.

Ο κ. Μαυρογιάννης, δεν προσπάθησε να μασήσει τα λόγια του για να γίνει αρεστός ούτε στον πολιτικό χώρο που στηρίζει την υποψηφιότητά του, ούτε σε κανέναν άλλο. Ως αυτόπτης μάρτυρας θέλησε μόνο να πει την αλήθεια και την είπε με τον πιο απλό αλλά και τίμιο τρόπο. Μπράβο του.

Είπε, λοιπόν, επί λέξει:

«Το πλαίσιο Γκουτέρες παρουσιάστηκε προφορικά στις 30 Ιουνίου. Μας το είπε ο Γενικός Γραμματέας σε δυο – τρεις συναντήσεις. Κάθε φορά όταν είναι προφορικά μπορεί να αλλάζουν μερικές λέξεις, μερικές φράσεις.

Η ουσία είναι ότι παρουσίασε έξι θέματα τα οποία θεώρησε ότι είναι τα πλέον αποφασιστικά σε ό,τι αφορά την ύπαρξη μιας στρατηγικής συμφωνίας και όλοι δέχτηκαν να εργαστούν πάνω σε αυτά τα έξι σημεία ούτως ώστε να διαμορφώσουμε, εάν ήταν δυνατό, ένα πλαίσιο στρατηγικής συμφωνίας για να μπορέσουμε να κάνουμε τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού μη αναστρέψιμη.

Την επομένη μέρα, την 1η Ιουλίου, διαπιστώσαμε σε μια συνάντηση που είχαμε εμείς με τους Τουρκοκύπριους και με τον κ. Άιντε, ότι η καταγραφή και η ερμηνεία που έδινε η κάθε πλευρά στο πλαίσιο Γκουτέρες δεν ήταν ακριβώς η ίδια. Κι έτσι αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον κ. Άιντε να ζητήσει από έναν συνεργάτη του να καταγράψει το πλαίσιο Γκουτέρες και αν συμφωνούσαμε με την καταγραφή τότε θα είχαμε κάτι γραπτώς.

»Την επομένη μέρα όταν ο κ. Άιντε μας έστειλε ένα προσχέδιο αυτής της καταγραφής εκφράσαμε διαφωνίες κι εμείς και οι Τουρκοκύπριοι. Είπαμε ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που είπε ο Γενικός Γραμματέας. Και ο κ. Άιντε είπε, “εντάξει, δεν έχει σημασία τι καταγράψαμε εμείς, σημασία έχει τι είπε ο Γενικός Γραμματέας, θα του τηλεφωνήσω, θα μιλήσω μαζί του και θα φέρω διευκρινίσεις”.

Αυτό έγινε στις 4 Ιουλίου. Ο κ. Άιντε σε μια συνάντηση που έγινε το πρωί μάς παρουσίασε τις διευκρινίσεις του Γενικού Γραμματέα στα έξι σημεία. Στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος και εγώ, ο κ. Ακιντζί και ο κ. Ναμί, ο κ. Άιντε και η κ. Σπέχαρ. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε δυο χρόνια αργότερα όταν ανέλαβε η κ. Λουτ, και σε κάποια στιγμή μας παρουσίασε το χαρτί που είχαν στείλει τα Ηνωμένα Έθνη στις 2 Ιουλίου, ως το πλαίσιο Γκουτέρες.

Της είπαμε ότι αυτό ήταν ένα προσχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για το οποίο υπήρξε διαφωνία ένθεν και ένθεν και ο Γενικός Γραμματέας έδωσε στις 4 του μηνός διευκρινίσεις.

Η κ. Λουτ άκουσε αυτά που της είπαμε, επέστρεψε και δεν κατάφερε να εντοπίσει το πρακτικό της συνάντησης της 4ης Ιουλίου. Κι έτσι βρεθήκαμε να μας λέει η κ. Λουτ, “κοιτάξτε εγώ αυτό βρήκα, δεν βρήκα το άλλο”, και έτσι φτάσαμε στο σημείο να γίνεται συζήτηση αν έγινε ή δεν έγινε η συνάντηση στις 4 Ιουλίου το πρωί.

»Εμείς έχουμε πλήρες πρακτικό εκείνης της συνάντησης. Αλλά, αν θέλετε, η βοήθεια που προσφέρει αυτό το έγγραφο που δημοσίευσε ο Φιλελεύθερος είναι ότι κάνει αναφορά σε αυτά που είπε ο κ. Άιντε εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα, στις 4 Ιουλίου το πρωί. Οπότε αποδεικνύεται ότι η συνάντηση έγινε και όντως δόθηκαν οι συγκεκριμένες διευκρινίσεις. Αυτό είναι όλο».

«Αυτό το λέει ο κ. Τσελεπής.
Εγώ δεν έχω δει τέτοιο έγγραφο»

Ρωτήθηκε ο κ. Μαυρογιάννης και για όσα είπε ο Τουμάζος Τσελεπής, ότι ο Γενικός Γραμματέας παρουσίασε άτυπο έγγραφο της Τουρκίας, που έλεγε ότι δέχεται κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Επίσης, ειλικρινέστατος απάντησε:

«Αυτό το λέει ο κ. Τσελεπής. Εγώ δεν έχω δει τέτοιο έγγραφο. Το μόνο που ξέρω είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας είχε κάνει αναφορά σε ύπαρξη κάποιου άτυπου εγγράφου της Τουρκίας το οποίο όμως εξ όσων αντιλαμβάνομαι και εξ όσων μας είπε ο Γενικός Γραμματέας δεν εισηγείτο την κατάργηση των εγγυήσεων και διαδικασία αποχώρησης των στρατευμάτων. Δηλαδή δεν ανταποκρινόταν σε αυτό που ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας.

» Ο Γενικός Γραμματέας μάς ενημέρωσε ότι υπάρχει έγγραφο γι’ αυτό το θέμα. Δεν μας είπε ότι αυτό το έγγραφο καταργεί τις εγγυήσεις. Μας είπε ότι είναι ένα έγγραφο για το θέμα αυτό.

Το ερώτημα είναι αν η θέση που εξέφρασε η Τουρκία οδηγούσε στην κατάργηση των εγγυήσεων και στην πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων. Το βράδυ στο δείπνο. όταν ο Γ.Γ. δοκίμασε να διατυπώσει τη στρατηγική συμφωνία με βάση τις συζητήσεις, και αναφέρθηκε στην κατάργηση των εγγυήσεων, ο κ. Τσαβούσογλου είπε “μα δεν είναι αυτή η θέση μας”. Και του είπε ο ΓΓ, “συγγνώμη, παρεξήγησα, νόμιζα ότι απ’ αυτά που μου είχατε πει ότι αν το πρότεινα εγώ θα το δεχόσασταν”.»

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Οι φαντασιώσεις του Άντρου και του Χριστάκη και οι αλήθειες του Μαυρογιάννη: Συνέτριψε τον πολιτικάντη και τον δημοσιογραφίσκο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: