Ο Χριστοδουλίδης χαιρετίζει τη νέα σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου από Total και ENI: Στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ

Ο ανεξάρτητος προεδρικός υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης. Φωτογραφία via Kathimerini Cyprus




Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση των εταιρειών ENI/TOTAL για την ανακάλυψη φυσικού αερίου στο Τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. Η νέα αυτή ανακάλυψη έρχεται να προστεθεί στα ήδη επιβεβαιωμένα αποθέματα της χώρας μας και να ενισχύσει τις προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτική πηγή ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση επιτελείου ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για την ανακάλυψη φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. Σημειώνει και τα εξής:

Επισημαίνεται επίσης, ότι η ανακαλυφθείσα ποσότητα, αφού επιβεβαιωθεί με πρόσθετες γεωτρήσεις, θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου σε ηλεκτρισμό για πάρα πολλά χρόνια.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να επισπευσθεί η υλοποίηση του γεωτρητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτό καθορίζεται στις συμβάσεις με τις εταιρείες, με σκοπό τη συνολική ανάπτυξη και αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού της χώρας μας.

Την ίδια στιγμή, είναι επιτακτική ανάγκη όπως οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας αποταθούν άμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τεχνική, οικονομική και πολιτική στήριξη.

Στόχος θα πρέπει να είναι η εξεύρεση του βέλτιστου τρόπου αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τα οποία θα ενδυναμώσουν και αναβαθμίσουν τη χώρα μας πολιτικά, οικονομικά και γεωπολιτικά, και θα καταστούν μεσοπρόθεσμα μέρος της λύσης στην ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία.

  • Εξαιρετικής σημασίας η ανακάλυψη στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ

Το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζει ως μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, την ανακάλυψη φυσικού αερίου στο οικόπεδο Cronos-1 στο Τεμάχιο 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των ENI Cyprus Limited και Total Energies EP Cyprus B.V.

Αν οι υπολογισμοί για τις ποσότητες και την ποιότητα του αποθέματος επιβεβαιωθούν, τότε πρόκειται για μια κομβική εξέλιξη που δίνει στην Κυπριακή Δημοκρατία τη δυνατότητα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες εξασφάλισης ενεργειακής αυτονομίας ολόκληρης της Ευρώπης.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση οφείλει να τροχοδρομήσει χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσουν.

Εξαιρετικά νέα από την κυπριακή ΑΟΖ: Βρήκαν ήδη 2,5 τρισ. κυβικά πόδια αερίου, νέα γεώτρηση από TOTAL και ΕΝΙ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: