Να εξεταστεί άμεσα η επιστροφή: Όλο και πληθαίνουν οι φωνές για την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα

File Photo: View at a sculpture of ‘The Parthenon Marbles’ collection, at the British Museum in London, Britain. EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA




Η εφημερίδα Guardian δημοσιεύει άρθρο της Esther Addle, στο οποίο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ρίχνοντας μια ματιά στα αρνητικά σχόλια που γίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Βρετανικού Μουσείου γίνεται φανερό γιατί, όταν πρόκειται για τα επί μακρόν αμφισβητούμενα γλυπτά της Ακρόπολης, το Μουσείο είναι τόσο πρόθυμο να «χαμηλώσει τους τόνους στη συζήτηση».

Αυτά ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε αυτή την εβδομάδα ο αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου, Jonathan Williams, καθώς κάλεσε για μια νέα «θετική συνεργασία» με την Ελλάδα για τα Γλυπτά.

ΠΗΓΗ: Guardian – Is British Museum’s stance shifting on Parthenon marbles return? 

Τα μουσεία θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιστροφής αρχαιολογικών θησαυρών που έχουν αποκτηθεί κατά τη διάρκεια των περιόδων βρετανικής «κατοχής».

Αυτά δήλωσε το Συμβούλιο Τεχνών της Αγγλίας (Arts Council) στη νέα οδηγία επαναπατρισμού. Μεταξύ των θησαυρών αυτών αναφέρονται και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αναφέρει στην εφημερίδα Telegraph ο Craig Simpson.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου Τεχνών που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή αναφέρουν ότι πρέπει να υπάρχει μια «ηθική αξιολόγηση» του τι πρέπει να γίνει με αμφισβητούμενα αντικείμενα.

ΠΗΓΗ: Telegraph, (Craig Simpson) – Museums must consider returning artefacts taken during British ‘occupation

Άρθρο γνώμης για το ζήτημα της επιστροφής αρχαίων αντικειμένων από μουσεία παγκοσμίως στις χώρες προέλευσής τους, δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times.

Αν και το ζήτημα παρουσιάζει συχνά δυσκολίες, η Jan Dalley υποστηρίζει ότι όσον αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αποτελεί ίσως την πιο ξεκάθαρη περίπτωση:

Γνωρίζουμε πού ήταν αρχικά, πότε και πώς αφαιρέθηκαν. Δεν υπάρχουν κενά στην πορεία ιδιοκτησίας τους ώστε να δημιουργηθούν αμφιβολίες. Και ξέρουμε ότι αν (και όταν) επιστραφούν, θα λάβουν την σωστή φροντίδα.

ΠΗΓΗ: Financial Times – A high-stakes game of marbles

Οι αναγνώστες της βρετανικής Sunday Times λένε «ναι» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: