Η λαϊκή κυριαρχία δεν απονέμεται, διεκδικείται και κερδίζεται: Κόμματα εναντίον πολιτών; Σκάνδαλα και φτωχοποίηση…

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Κολοκασίδης. Φωτογραφία από το Επιτελείο του




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗ*

Σε μια κανονική δημοκρατία τα κόμματα έχουν πολύ σημαντικό και πολύπλευρο ρόλο να διαδραματίσουν. Η ύπαρξη τους είναι απαραίτητη. Είναι διαμεσολαβητές μεταξύ του απλού πολίτη και της εξουσίας και εκφράζουν τις τάσεις και τις απόψεις της κοινωνίας στα θέματα που την απασχολούν.

Στην Κύπρο όμως καταντήσαμε με μια δημοκρατία της βιτρίνας. Τα κόμματα κάθε άλλο παρά εκφράζουν τη λαϊκή βούληση. Οι θεσμοί έχουν καταρρακωθεί και στις δομές εξουσίας ασκείται ασφυκτικός έλεγχος από μια ολιγαρχία. Γι’ αυτό κατ’ ουσίαν έχουμε μια κομματοκρατία.

Αν και τα κόμματα όμως έχουν βαρύτατες ευθύνες για σωρεία σκανδάλων διαπλοκής, διαφθοράς και κακοδιαχείρισης δημόσιων πόρων, εντούτοις επιβραβεύουν αλλήλους με χρυσές χορηγίες εκατομμυρίων, συντηρούν την αναξιοκρατία με κομματικές λίστες και ρουσφέτια και προστατεύουν ανίκανους και ανεπαρκείς αξιωματούχους με μόνο κριτήριο την κομματική τους ταυτότητα. Αυτή η κατάσταση πρέπει να τερματιστεί.

  • Η κομματοκρατία μας έχει οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο παρακμής, σκανδάλων και φτωχοποίησης. Οι πόροι μας δεν είναι ανεξάντλητοι για να συνεχίσουμε να πληρώνουμε αυτό τον φόρο «κομματικής προστασίας».

Και αν δεν τιμωρηθούν αυτοί που ευθύνονται για την καταστροφική πορεία του τόπου μας, τότε θα έρθει μια μέρα που απλά δεν θα μπορούμε να συντηρήσουμε άλλο αυτή την νοσηρή κατάσταση.

Απέναντι στη φαυλότητα και στη φιλαυτία των κομμάτων, οφείλουμε να αγωνιστούμε. Πρέπει να επιδιώξουμε μια Κύπρο που να βασίζεται σε γερά θεμέλια, με καθαρούς κανόνες, με διαφάνεια, με έλεγχο και λογοδοσία, με αξιοκρατία και με ανθρώπους που θα εργάζονται προς το συμφέρον όλης της κοινωνίας και όχι προς το συμφέρον μιας ολιγαρχίας -κομματικής ή και οικονομικής.

Για να επιτευχθεί όμως αυτό, χρειάζεται οι πολίτες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Να προχωρήσουν σε αυτό που συνοπτικά ονόμασα «ειρηνική επανάσταση των πολιτών».

Αξιοποιώντας το τελευταίο προπύργιο της δημοκρατίας, την εκλογική διαδικασία ώστε να ζητήσουν το αυτονόητο: Μια νέα Κύπρο.

Δεν αρκεί να εκφράζουν οι πολίτες την απέχθεια τους εναντίον του κομματικού κατεστημένου και να εκτονώνουν την οργή τους για τα σκάνδαλα διαφθοράς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Χρειάζεται να τιμωρήσουν την κομματοκρατία, να απαιτήσουν τη λειτουργία πραγματικά ανεξάρτητων θεσμών και να διεκδικήσουν τη δική τους συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που τους αφορούν. Χρειάζεται οι πολίτες να ζητήσουν αποκατάσταση της δημοκρατίας χωρίς εκπτώσεις και χωρίς αστερίσκους. Η νοσηρή κατάσταση που ζούμε πρέπει να τερματιστεί. Θέλουμε μια νέα Κύπρο.

  • Εδώ που φτάσαμε, δεν υπάρχουν δικαιολογίες, ούτε χώρος για προσωπικές ατζέντες. Οι πολίτες έχουν επιλογές. Πέραν των τεσσάρων κομματικών υποψηφίων (Αβέρωφ-Χριστοδουλίδη-Μαυρογιάννη-Χρίστου) που αποτελούν συνέχεια και προέκταση του σαθρού κατεστημένου, οι πολίτες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε ικανούς και σοβαρούς ανθρώπους που εκφράζουν διάφορες θέσεις και ρεύματα της κοινωνίας.

Προσωπικά, καλώ τους πολίτες να με κρίνουν. Να με κρίνουν αυστηρά. Να κρίνουν τον πρότερο μου βίο, κατά πόσον ήμουν έντιμος, εάν υπερασπίστηκα τις αρχές και τις ιδέες μου με προσωπικό κόστος και αν αυτά που υπόσχομαι, μπορώ να τα εφαρμόσω. Ο αγώνας δεν είναι προσωπικός.

Είναι αγώνας για τις ιδέες και τις αξίες που πιστεύω ότι εκφράζουν τη σιωπηλή πλειοψηφία του λαού. Είναι καιρός και ο λαός να βγει μπροστά. Να μιλήσει και να υποχρεώσει το σάπιο κατεστημένο να τον ακούσει.

Λέγεται ότι ο λαός είναι κυρίαρχος. Μα η λαϊκή κυριαρχία δεν απονέμεται. Διεκδικείται και κερδίζεται.

* Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Όταν οι εχθροί, η Τουρκία και το Ισραήλ, γίνονται… φίλοι: Ένα μέτωπο λιγότερο για τον Ταγίπ Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: