Η Τουρκία του Ερντογάν; Η Αμερική χαιρετίζει την υπογραφή πρωτοκόλλων για εισδοχή Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Secretary of State Antony J. Blinken delivers keynote remarks at the 52nd annual Conference on the Americas Luncheon at the U.S. Department of State in Washington, D.C., on May 3, 2022. State Department photo by Ron Przysucha




Ανακοίνωση Τύπου του Στέιτ Βτιπάρτμεντ (State Department) με τίτλο “Υπογραφή των ΗΠΑ των μέσων επικύρωσης και του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας («Signing of U.S. Instruments of Ratification of Finland and Sweden’s NATO Accession Protocols»), αναφέρεται στην υπογραφή των σχετικών πρωτοκόλλων για την προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Βεβαίως δεν κάνει αναφορά στα εμπόδια που θέτει η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, σημειώνει:

Σήμερα (χθες) ο Πρόεδρος Τζο Μάιντεν (Biden) υπέγραψε τα έγγραφα επικύρωσης εκ μέρους των ΗΠΑ των Πρωτοκόλλων Προσχώρησης στη Βορειοατλαντική Συνθήκη για τη Δημοκρατία της Φινλανδίας και το Βασίλειο της Σουηδίας, τα οποία ενέκρινε η Γερουσία των ΗΠΑ στις 3 Αυγούστου. Γιορτάζουμε αυτή την ιστορική στιγμή, η οποία υπογραμμίζει τη δέσμευση των ΗΠΑ στην κοινή μας διατλαντική ασφάλεια.

Είμαστε ικανοποιημένοι από την ταχεία πρόοδο ώστε η Φινλανδία και η Σουηδία να καταστούν σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Υπάρχει ισχυρή συμμαχική και διακομματική υποστήριξη για τις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας και ανυπομονούμε να τις φέρουμε γρήγορα στην ισχυρότερη αμυντική Συμμαχία στην ιστορία.

Εκτιμούμε την ταχεία δράση όλων των Συμμάχων που έχουν ήδη επικυρώσει τα πρωτόκολλα προσχώρησης και ενθαρρύνουμε όλους να ολοκληρώσουν τη διαδικασία σύντομα ώστε η Φινλανδία και η Σουηδία να προσχωρήσουν στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο και να ενταχθούν στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Πρέπει να επαναλάβουμε αυτή την ιστορική στιγμή ότι η δέσμευση των ΗΠΑ προς τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον είναι θωρακισμένη (ironclad).

Οι Σύμμαχοι είναι ενωμένοι στην κοινή τους αποστολή να υπερασπιστούν την ευρωατλαντική κοινότητα, να αποτρέψουν την επιθετικότητα, να σχεδιάσουν τη σταθερότητα και να προασπίσουν τις αξίες του ΝΑΤΟ για τη Δημοκρατία, την ατομική ελευθερία και το Κράτος Δικαίου.

Παραμένουμε επίσης σταθερά προσηλωμένοι στην πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ και στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Υπέγραψε τα πρωτόκολλα εισδοχής Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ο πρόεδρος Μπάιντεν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: