Η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη έχει εξελιχθεί σε σοβαρό πολιτικό πρόβλημα για το Μητσοτάκη, γράφει η FT

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Εκτενές άρθρο σχετικά με το ζήτημα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times, (ανταπόκριση Eleni Varvitsioti).

Η Ελένη Βαρβιτσιώτη υπογραμμίζει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «θέλει απαντήσεις» και επιμένει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να «ξεκαθαρίσει το ρόλο του στην υπόθεση».

«Ποιος ζήτησε και για ποιο λόγο την παρακολούθηση ενός Έλληνα ευρωβουλευτή και υποψηφίου για την ηγεσία του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος εκείνη την εποχή, παραβιάζοντας τους νόμους και το σύνταγμα;», διερωτήθηκε ο Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του. «Αν όχι ο πρωθυπουργός που έχει την άμεση πολιτική ευθύνη, ποιος ελέγχει τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας;».

Η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη έχει εξελιχθεί σε σοβαρό πολιτικό πρόβλημα για το Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης πιέζουν για αυξημένο έλεγχο από το κοινοβούλιο μέσω συζήτησης και εξεταστικής επιτροπής που ξεκινά αυτή την εβδομάδα, με την ελπίδα να μειωθεί η δημοτικότητα του κεντροδεξιού πρωθυπουργού, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Ο Γιώργος Παγουλάτος, διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), σχολιάζει:

«Μετά την επιτυχή αντιμετώπιση μιας σειράς απαιτητικών κρίσεων -από τη μετανάστευση στον κορωνοϊό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις,  την ενεργειακή κρίση- [ο Μητσοτάκης] έρχεται αντιμέτωπος με μια κρίση η οποία δυνητικά μπορεί να προκαλέσει πολιτική αποσταθεροποίηση».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αρνήθηκε σε ομιλία του ότι η παρακολούθηση ήταν παράνομη, αλλά παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος. «Δεν γνώριζα, και προφανώς, δεν θα την είχα επιτρέψει ποτέ», δήλωσε, κατηγορώντας τις «σκοτεινές δυνάμεις» που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Πηγή κοντά στον Έλληνα πρωθυπουργό δήλωσε ότι πρόκειται για υπαινιγμό για τη Ρωσία μετά την αντίθεση της Ελλάδας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Δεν μπορεί να είναι απλή σύμπτωση το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε δει προσπάθειες αποσταθεροποίησης σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες….με άμεσους και έμμεσους τρόπους», σχολιάζει η πηγή.

Ο Ανδρουλάκης ανακάλυψε ότι το κινητό τηλέφωνό του παρακολουθούνταν και από το σύστημα Predator. Αν και η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι έχει αγοράσει ή ότι χρησιμοποιεί το Predator, η ΕΥΠ ξεκίνησε να παρακολουθεί τον Ανδρουλάκη μέσω του κινητού του την ίδια περίπου εποχή που είχε γίνει μια αποτυχημένη προσπάθεια παγίδευσης του τηλεφώνου του από το λογισμικό, σύμφωνα με ανάλυση της Citizen Lab, η οποία ειδικεύεται στα λογισμικά παρακολούθησης.

«Πώς μπορεί να εξηγήσει κανείς ότι πέντε μέρες αφού η ΕΥΠ ξεκίνησε να με παρακολουθεί, έγινε και προσπάθεια εγκατάστασης του Predator στο τηλέφωνό μου;», διερωτάται ο ίδιος.

Κατά του ελληνικού κράτους έχει στραφεί και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος έχει πέσει, επίσης, θύμα παρακολούθησης του Predator.

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων έχει στρέψει την προσοχή στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ, η οποία εντάχθηκε στον άμεσο έλεγχο του Έλληνα πρωθυπουργού μετά την εκλογή του, ενώ εντύπωση έχει προκαλέσει και ο διορισμός του Παναγιώτη Κοντολέων, επικεφαλής εταιρείας ασφάλειας χωρίς προφανή εμπειρία σε θέματα εθνικής ασφάλειας- στην κεφαλή της ΕΥΠ.

Ο διορισμός του εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο μετά την αλλαγή του νόμου που προβλέπει τις σχετικές προϋποθέσεις. Ο Κοντολέων παραιτήθηκε αυτό το μήνα, μετά τις αποκαλύψεις.

Ο ανιψιός του Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης, παραιτήθηκε και αυτός από τη θέση του ως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, θέση που του έδινε πολιτική εποπτεία στην ΕΥΠ. Ο ίδιος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στις παρακολουθήσεις.

Η μυστική υπηρεσία αυξάνει σταθερά τον αριθμό των νόμιμων παρακολουθήσεων, οι οποίες ανέρχονται σε 15 χιλιάδες αυτό το χρόνο, 30% περισσότερες σε σύγκριση με το 2018, σύμφωνα με την ΑΔΑΕ. Το 2004, όταν η Ελλάδα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θεωρούνταν ότι διέτρεχε τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης, ο αριθμός των εντολών παρακολούθησης δεν ξεπερνούσε τις 500.

Πριν αναλάβει ο Μητσοτάκης, οι παρακολουθήσεις είχαν αυξηθεί σημαντικά το 2018, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε των αριθμό των εισαγγελέων που απαιτούνταν για την έγκριση μιας εντολής παρακολούθησης από δύο σε έναν. Αρκετοί εκτιμούν πως η κίνηση αυτή υπονόμευσε την ανεξαρτησία και την εγκυρότητα της διαδικασίας.

Ο Παύλος Αποστολίδης, πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ (1999-2005), δήλωσε ότι αριθμός των εντολών παρακολούθησης προκαλεί έκπληξη. «Δεν μπορώ να δικαιολογήσω αυτή τη σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια», σημειώνει.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθηγητής πολιτικών επιστημών (Πανεπιστήμιο Manchester) εκτιμά πως το σκάνδαλο μπορεί να «πλήξει το αφήγημα που [ο Μητσοτάκης] χτίζει προσεκτικά τα τελευταία χρόνια, ενός πολιτικού με φιλελεύθερες απόψεις για την οικονομία και τα κοινωνικά ζητήματα».

Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες περί υπερβολικής αύξησης των παρακολουθήσεων. Ένα άτομο που παρακολουθείται μπορεί να έχει στην κατοχή του αρκετά τηλέφωνα και η παρακολούθηση ενός τηλεφωνικού αριθμού μπορεί να ανανεωθεί αρκετές φορές, σημειώνει ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μετά τη μήνυση του Θανάση Κουκάκη, η νομοθεσία άλλαξε και η ΑΔΑΕ δεν υποχρεούται πλέον να παρέχει επιβεβαιώσεις σχετικά τα άτομα που παρακολουθούνται. Η αλλαγή αυτή έγινε παρά την αντίθεση της ΑΔΑΕ, η οποία δήλωσε ότι αυτή η αλλαγή ενδεχομένως δεν συνάδει με το σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Ο Γεραπετρίτης υπεραμύνθηκε της αλλαγής αυτής, λέγοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται «υπό μεγάλη πίεση» λόγω των κακών σχέσεων με την Τουρκία και μιας σειράς υποθέσεων κατασκοπείας. Τόνισε ότι πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν αποκαλύπτουν τα ονόματα όσων παρακολουθούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Αυτή την εβδομάδα, εγκρίθηκε η πρόταση του Μητσοτάκη για το νέο επικεφαλής της ΕΥΠ, αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν από την ψηφοφορία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να προσπαθήσει να διευρύνει το αντικείμενο της σχετικής εξεταστικής επιτροπής ώστε να ελεγχθούν οι δραστηριότητες παρακολούθησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ο Αποστολίδης, πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, σχολιάζει πως η συζήτηση στη Βουλή περί των πρακτικών της ΕΥΠ δεν θα πρέπει «να υπονομεύσει την υπηρεσία αλλά να αποτελέσει ευκαιρία για τη βελτίωσή της».

ΠΗΓΗ: Financial TimesEleni Varvitsioti – Greek wiretap cases turn up heat on Mitsotakis

Το Politico συντηρεί το σκάνδαλο κατασκοπείας: Το μήνυμα της Αθήνας είναι ηχηρό και ξεκάθαρο: Μην ανακατεύεστε…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: