Η ώρα της τιμωρίας: Η Ουάσιγκτον ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς της 11ης Σεπτεμβρίου με τους τρομοκράτες της Αλ Κάϊντα

FILE PHOTO: A file handout video still image obtained from the SITE Institute on 22 September 2009, shows Ayman al-Zawahiri, the number two in the leadership of al-Qaeda, as he speaks in a new produced video released by al-Qaeda’s as-Sahab to mark the anniversary of 9-11. TEPA, SITE INSTITUTE, HANDOUT




Εν μέσω κρίσης με τη Ρωσία και αυξάνεται η ένταση με την Κίνα γύρω από την Ταϊβάν, όπου η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι (Nancy Pelosi) προσγειώθηκε για μια αμφιλεγόμενη επίσκεψη χθες,

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (Biden) ήταν εμφανώς ικανοποιημένος, που μπόρεσε να ανακοινώσει τον θάνατο ενός ανώτερου ισλαμιστή, όπως είχε κάνει ο πρώην πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα (Obama) με τον Οσάμα μπιν Λάντεν (Ben Laden) και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (Trump) με τον alBaghdad.

Αυτό αναφέρει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Ουάσιγκτον, τονίζοντας, ότι ο Biden, στο χαμηλότερο επίπεδο στις δημοσκοπήσεις, αναγκασμένος να απομονωθεί μετά τη μόλυνση του από τον Covid, ορατά εξασθενημένος και χαρακτηρισμένος από την ηλικία, βρήκε επίσης την ευκαιρία να δικαιολογήσει την απόσυρσή του από το Αφγανιστάν, το περασμένο καλοκαίρι.

Κατά την άποψή του, το χτύπημα που σκότωσε τον Ζαουάχρι (Zawahiri) δείχνει, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν τεχνικές δυνατότητες να χτυπήσουν στόχους μεγάλου βεληνεκούς στο Αφγανιστάνακόμη και χωρίς βάσεις στη χώρα.

Αλλά δεν μετριάζει πλήρως την αμηχανία που αντιπροσωπεύει η επιστροφή της τρομοκρατικής ο- ργάνωσης στο Αφγανιστάν, μετά από είκοσι χρόνια δαπανηρού πολέμου για την εκδίωξή της.

ΠΗΓΗ: Le Figaro Adrien Jaulmes LAmérique solde les comptes du 11 Septembre avec alQaida

O Philippe Gélie,  στο κύριο άρθρο της ίδιας εφημεριδας, της Le Figaro-,σημειώνει, μεταξύ άλλων:

«Το να πούμε, όπως ο Joe Biden, ότι “η δικαιοσύνη κέρδισε”  μπορεί να είναι λεκτική υπερβολή, αλλά η εκδίκηση του θείου Σαμ, που δεν ξεχνά τίποτα, έχει επιτευχθεί». 

Yποστηρίζει ωστόσο, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, παρά το αριστουργηματικό χτύπημα των υπηρεσιών πληροφοριών του και την ακρίβεια του μη επανδρωμένου πολέμου του, αγωνίζεται να προβάλει την εικόνα μιας ισχυρής και σεβαστής Αμερικής, αλλά η παρουσία του alZawahiri στην καρδιά της Καμπούλ, υπό την ένθερμη προστασία των Ταλιμπάν, συνιστά άμεση συνέπεια του προκληθέντος από τον ίδιον τον Biden πανικού, πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Κατά την άποψή του, παρά την υπόσχεση του παλαιού προέδρου να συνεχίσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας “πέρα από τον ορίζοντα”, ο Biden επέτρεψε de facto την αποκατάσταση ενός ισλαμιστικού καταφυγίου στο Αφγανιστάν.  

Εκτιμά δε, ότι η εξάλειψη ενός «κακού εβδομηντάχρονου», επικεφαλής μιας εξασθενημένης εγκληματικής οργάνωσης, θα ανεβάσει ίσως τις δημοσκοπήσεις του Joe Biden κατά μερικές μονάδες, αλλά του υπόσχεται και πάλι δύσκολες στιγμές με το μη αναστρέψιμο απόστημα της Καμπούλ. 

ΠΗΓΗ:  Philippe Gélie,  στο κύριο άρθρο της Le Figaro L’éditorial du Figaro: «La vengeance de lOncle Sam»

— Ηεφημερίδα Les Echos εκτιμά, ότι ένα χρόνο μετά τη χαοτική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, η επιχείρηση αποκαθιστά τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, οι οποίες επικρίθηκαν ευρέως πέρυσι για την αποτυχία να προβλέψουν την κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης και τη ρητή επιστροφή του καθεστώτος των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Προσδίδει επίσης αξιοπιστία στη στρατηγική συνέπεια της αποχώρησής του από το πεδίο με τη μετάβαση σε μια πολιτική «απομακρυσμένης αντιτρομοκρατίας» – «πάνω από τον ορίζοντα» – η οποία συνίσταται, ελλείψει διατήρησης στρατευμάτων και πληροφοριών επί τόπου, στη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων ή την επέμβαση από γειτονικές χώρες, για την αποτροπή επανεμφάνισης τρομοκρατών.

Ωστόσο θεωρεί, ότι το πολιτικό όφελος της επιχείρησης μάλλον θα παραμείνει περιορισμένο για τον Joe Biden, καθώς το πολωμένο πολιτικό κλίμα εξακολουθεί να κυριαρχείται από εσωτερικά ζητήματα, όπως πληθωρισμός και μετανάστευση.

Επίσης, η εικόνα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είχε ήδη βελτιωθεί τον περασμένο χειμώνα, με τις έγκαιρες προειδοποιήσεις από την Ουάσιγκτον κατά της Ρωσίας, πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία ενώ η αμερικανική εξωτερική πολιτική εξακολουθεί να είναι ένα από τα λίγα διακομματικά θέματα.

ΠΗΓΗ:  Les Echos La mort du chef d’Al Qaïda, un succès bienvenu pour le contre-terrorisme « à distance » de la Maison-Blanche

Eπίσης, η Liberation στο κύριο άρθρο της σημειώνει, ότι το μήνυμα από δύο σχεδόν ταυτόχρονα γεγονότα, την ασιατική περιοδεία της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi, η οποία την οδήγησε στην Ταϊβάν και κυρίως η επιχείρηση που ξεκίνησε την Κυριακή η CIA στην Καμπούλ,  για την εξάλειψη του αρχηγού της Αλ Κάιντα, Ayman AlZawahiri, είναι, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι τόσο αποδυναμωμένες, όσο φαίνεται, στη διεθνή σκηνή και αυτό πρέπει να γίνει γνωστό.

Εκτιμά, ότι πρόκειται για διπλή νίκη για έναν Joe Biden, απομονωμένο λόγω του Covid αλλά και από αδυναμία στην εθνική σκηνή, ωστόσο, θεωρεί, ότι η εξάλειψη του αρχηγού της Αλ Κάιντα δεν σημαίνει και εξάλειψη της, καθώς αρκετοί άνδρες είναι ήδη εκπαιδευμένοι και έτοιμοι να αναλάβουν, ενώ η τρομοκρατική οργάνωση εξακολουθεί να είναι εξίσου ισχυρή και μόλις μετέφερε την ακτίνα δράσης της πιο δυτικά, προς την Αφρική, και συγκεκριμένα στο Μάλι. 

ΠΗΓΗ:  Liberation La mort d’Ayman Al-Zawahiri est loin de signifier la mort d’Al-Qaeda

“Φωνάζει” η Άγκυρα: Η ρωσική εταιρία Rosatom άλλαξε τον Τούρκο εργολάβο στο πυρηνικό έργο στο Akkuyu της Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: